Tam 118 yıldır Kayseri'de!

Tam 118 yıldır kusursuz biçimde zamanı hatırlatan Kayseri Tarihi Saat Kulesi adeta tarihe meydan okuyor. Kapı numarası Kayseri'nin 1 numarasını taşıyan saat kulesi 32 yıldır Saatçiler Odası'na emanet. Detaylar Kayseri Anadolu Haber'in bülteninde…

Tam 118 yıldır Kayseri'de!

Osmanlı’da saat kuleleri, 2’nci Abdülhamit Han döneminde, yurdun dört bir yanına yayıldı. Kayseri’de de tam 118 yıldır kusursuz biçimde zamanı hatırlatan Tarihi Saat Kulesi adeta tarihe meydan okuyor. 

Tam 118 yıldır Kayseri'de!

1906 yılında, Kayserili bir usta olan Tavlusunlu Salih Usta’ya yaptırılan bu yapı Kayserililer için bir buluşma noktası haline gelerek şehrin sembolü oldu.

Yapı sivri çatılı mimarisiyle şehrin kalbinde yer alıyor. Zamanın bekçisi olan Tarihi Saat Kulesi 118 yıldır tıkır tıkır işliyor.

Saat kulesi mimari özelliklerinin yanı sıra tarihi birçok ana da şahitlik etti. Tarihçiler Sivas Kongresi’ne katılan Kayseri Delegelerinin Kayseri’ye dönünce burada hemen Anadolu ve Rumeli Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti’nin Kayseri şubesini kurarak Kayseri’yi milli mücadeleye hazırladıklarını belirtiyor.

Tarihi anlara şahitlik etti!

Milli mücadele kahramanlarının merkezi olan bu muvakkithane ilk Cumhurbaşkanı Mustafa Kemal Atatürk’ün Kayseri ziyaretine de şahitlik etmiş. 

1924 yılında Cumhurbaşkanı Mustafa Kemal Atatürk, eşi Latife Hanım ile birlikte Kayseri’ye gelerek Tarihi Saat Kulesi’ni ziyaret edip halkın şikâyet ve dileklerini bu odada tek tek dinlemiş.

Kayseri'nin 1 numarası!

Kayseri Mutasarrıfı Haydar Bey’in desteği ile inşaatını Tavlusunlu Salih Usta’nın üstlendiği yapının masraflarını İl Özel İdaresi karşılamıştır. Kesme taştan yapılan, kare planlı yapının içi ise sarmal şekildedir. 15 metre yüksekliğindeki saat kulesine helezon merdivenlerle çıkılıyor. Saat kulesinin çinko çatısında bir de rüzgârgülü bulunuyor. Leipzig’den getirilen saat mekanizması, 4 yöne bakan kadranları çalıştırıyor. Kapısı 1 rakamı ile numaralandırılan Tarihi Saat Kulesi’nin bakımını ise 32 yıldır Kayseri Saatçiler Odası yapıyor.