Sürücülerin son şansı – 15 TL ödemeyen 5 bin TL ödeyecek!

Kayseri'de eski tip sürücü belgesi olanların yılsonuna kadar belgelerini yenilemesi gerekiyor. Aksi taktirde 2025 yılından itibaren yenileyecekler 5 bin TL'nin üzerinde ödeme yapmak durumunda kalacak. Detaylar Kayseri Anadolu Haber'in bülteninde…

Sürücülerin son şansı – 15 TL ödemeyen 5 bin TL ödeyecek!

Pek çok uyarıya rağmen Kayseri’de sayısız sürücü eski tip sürücü belgesini yenileme başvurusunda bulunmadı. Bu yıl da belgelerini yenilemeyen sürücüler eski tip belgelerini önümüzdeki yıl içerisinde 5 bin TL’nin üzerinde yenilemek zorunda kalacak. 

2016 yılında yürürlüğe giren geçici kanun maddesi uyarınca sürücülerin belgelerini değiştirme işlemlerinin 5 yıl içinde tamamlaması gerekiyordu. Ancak pandemi sebebiyle bu süre İçişleri Bakanlığınca 31 Aralık 2022’den itibaren 31 Aralık 2024’e kadar uzatıldı.

Eski tip sürücü belgesini kullanmayı sürdüren milyonlarca sürücü bulunuyor. Bu belge 31 Aralık 2024 tarihine kadar 13 TL değerli kâğıt bedeli ve 2 TL vakıf payı ile indirimli olarak toplam 15 TL karşılığında yenisiyle değiştirilecek. 1 Ocak 2025 tarihinden sonra eski tip sürücü belgelerini yenilemek isteyenlerin ise sürücü belgesi harç ücreti, değerli kâğıt bedeli ile vakıf payı bedelini tam yatırmaları gerekecek.
B sınıfı sürücü belgesi için bu tutar 2024 yılında toplam 5 bin 165 TL olarak belirlenmişti. 2025 yılı için yatırılması gereken tutar ise Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından yeniden belirlenecek. Dolayısıyla, yılsonuna kadar başvuruda bulunmayan sürücüler, ehliyetlerini yenilemek için fazladan 5 bin TL’nin üzerinde ek ödeme yapmak zorunda kalacak.

Kanuni süre içerisinde yenilenmeyen eski tip sürücü belgeleri geçersiz hale gelecek ve ehliyetini yenilemeyenler araç kullanırken yaptırımla karşılaşacak.

Ehliyet yenilemek için gerekli belgeler

Ehliyetini yenilemek isteyenlerin eski sürücü belgesini ibraz etmeleri, 15 TL’lik başvuru ücretini ödemeleri, yetkili sağlık kuruluşlarından alınmış sürücü sağlık raporunu sunmaları, son 6 ay içinde çekilmiş bir biyometrik fotoğraf ve Merkezi Nüfus İdaresi Sistemi’nde (MERNİS) kayıtlı açık adreslerini bildirmeleri gerekiyor. Adres bilgileri sistemde kayıtlı olanlar, sürücü belgelerinin yurt içindeki istedikleri adrese teslim edilmesini talep edebiliyor.