Pandemiye rağmen yüzde 95

Cumhuriyet Başsavcısı Abdülkadir Akın, 2020 yılında pandemiden dolayı bir süre ara işlerine ara vermelerine rağmen, Cumhuriyet Başsavcılığı'nda yüzde 95, mahkemelerde ise yüzde 93 oranında hedef sürelere uyulduğunu söyledi.

Pandemiye rağmen yüzde 95

Kayseri Gazeteciler Cemiyeti (KGC) Başkanı Metin Kösedağ'a yeni görevi için hayırlı olsun ziyaretinde bulunan Cumhuriyet Başsavcısı Abdülkadir Akın, Kayseri'de yargılama ve soruşturma konuları ve rakamlarına dair bilgileri basın mensupları ile paylaştı.

"PANDEMİ OLMASAYDI YÜZDE 99'A ULAŞILIRDI"

Tüm dünyayı etkisi altına alan Kovid-19 salgınından dolayı, mahkemelerin 2020 yılında bir süre iş ve işlemlerine ara vermek zorunda kaldığını hatırlatan Akın, buna rağmen, Yargı Reformu Strateji Belgesi'nde öngörülen hedef sürelere ulaşabildiklerini kaydetti. Bu kapsamnda, Cumhuriyet Başsavcılığı'nda yüzde 95, mahkemelerde ise yüzde 93 oranında hedef sürelere uyulduğunu belirten Akın, "Eğer ara verme olmasaydı yüzde 99'a varan oranda hedef süreleri tutturmuş olacaktı. 30 Mayıs 2019 yılında Cumhurbaşkanımız'ın kamuoyuyla paylaştığı Adalet Reformu Stratejik Belgesi'nde öngörülen, daha sonra da yasayla da açıklanan, Cumhuriyet Başsavcılıkları ve mahkemelerin kendilerine gelen işi ne kadar süre içinde bitireceğine dair bir önkabul. Bu, bağlayıcı bir süre değil ama iyi niyet temennisi." diye konuştu.

3 BİN 581 DOSYADA UZLAŞMA SAĞLANDI

Türkiye'de 5 yıldan bu yana aktif olarak yürütülen arabuluculuk sisteminde de geçen yıl 3 bin 581 dosyada uzlaşma sağlandığını belirten Akın, bu şekilde hem sorunların mahkemeye gitmeden çözüldüğünü hem de mahkemelerin iş yükünün azaldığını dile getirdi. Akın, uyuşturucu madde ticareti suçundan hakkında soruşturma yürütülen 625 şüpheliden ise 297'si hakkında tutuklama, 112 şüpheli hakkında da adli kontrol kararı verildi.

LEKELENMEME HAKKI KAPSAMINDA 7 BİN EVRAK NETİCELENDİRİLDİ

Öte yandan, haksız ve yersiz suç isnatlarına karşı kişilerin onur ve saygınlığının korunması manâsına gelen 'lekelenmeme hakkının korunması ilkesi' kapsamında titiz bir çalışma süreci yürüttüklerinin altını çizen Akın, "2019'da yasa çıkar çıkmaz bu işlere bakacak 2 cumhuriyet savcımızı görevlendirdik. Buradaki kıstas, art niyetli şikayetlerin önünü kapatmak. İnsanlar bu tür soruşturmalar sonucunda takipsizlik alsa bile, şahıs hem maddi hem de manevi anlamda hırpalanmış oluyor. Kamuoyu nezdinde de şüphelere yol açıyor. Bu şekilde geçen yıl 7 bin soruşturmaya kaydedilecek evrakı ihbar kaydı üzerinde neticelendirdik." dedi.

FETÖ'DEN DOLAYI SORUŞTURULANLARIN 5'TE BİRİ HAKKINDA DAVA AÇILDI

15 Temmuz darbe girişiminin ardından, FETÖ soruşturmaları kapsamında, Kayseri'de 17 bin 237 soruşturma yürüttüklerini, bunlardan, 2 bin 880 kişi hakkında FETÖ üyeliği ve yöneticilikten mahkûmiyet kararı verildiğini söyleyen Akın, sözlerini şöyle sürdürdü: "15 Temmuz hain darbe girişiminden bu yana, 17 bin 237 soruşturma, 5 bin civarında da ihbar kaydı üzerinde şüpheli hakkında soruşturma, inceleme ve araştırma yaptık. Tabi ki bunları bunları çok hassasiyetle yürütüyoruz biz. Malûm yapı dinî duygularla insanları istismar ettiği için, bir kısım insanlarımız dinî duygularla bu yapıyla şöyle ya da böyle bir toplantısına, yardım aktivitesine katılmış olabiliyorlar. Bu ayrımları çok titizlikle yapıyoruz. Bu süreçte 4 bin 48 sanık hakkında kamu davası açmışız, 2 bin 880 kişi FETÖ üyeliği ve yöneticilikten mahkûmiyet, bin 160 kişi hakkında da beraat kararı alındı. 20 bin kişi soruşturulmuş ve 5'te 1'i hakkında dava açılmış denebilir ama 15 Temmuz'dan sonra art niyetli bir takım şikayetler de çok oldu. Ama biz de devlet olarak hassas davrandık, Bylock gibi konularda çok hassas davrandık, araştırma yaptık. Bundan dolayı soruşturma yaptık demiyoruz, belki arkasından başka şeyler çıkabilir diye araştırma yaptık. Ama şu anda neleri araştıracağımız Yargıtay kararları ile netleşti, dolayısıyla ilk başladığımız durumda değiliz. Yargıtayımız hangilerinin FETÖ üyeliği olduğunu, hangilerinin olmayacağını net bir şekilde aktardı, biz de bu kararlar çerçevesinde soruşturmaları yönettik."

PANDEMİDE AİLE İÇİ ŞİDDET SUÇLARI ARTTI

Son olarak pandemi döneminde aile içi şiddet olaylarının arttığına, nispeten çocuk suçlarında ise azalma olduğuna işaret eden Akın, "Ama bu sadece erkeğin kadına şiddete şeklinde değil, tüm aile bireylerini kapsayacak şekilde anlaşılmalı. Göreve geldiğimizde sadece 1 savcımızı bu işe bakarken şu anda 3 cumhuriyet savcımızı bu işe görevlendirdik.  Eylül ayında da cumhuriyet savcılarımızın sayısını 4'e çıkarmaya çalışıyoruz. Ancak nispeten çocuk suçlarında azalma görüldü. Bunu da, sokağa çıkma yasağına bağlıyoruz." ifadelerini kullandı.

Selma Kara