O an geldi - Kayseri canlı canlı izledi!

Türkiye'nin ikinci astronotuTuva Cihangir Atasever'in de içinde olduğu uçak bugün 17.30 itibariye havalandı. Kayseri ise o anlara canlı canlı tanık oldu. Detaylar Kayseri Anadolu Haber'in Kayseri haberlerinde...

O an geldi - Kayseri canlı canlı izledi!

Türkiye'nin ikinci uzay misyonu Tuva Cihangir Atasever'in içinde bulunduğu Galactic 07 ekibi bugün 17.30'da havalandı. Kayserililer ise yörünge altı uçuşunu canlı canlı izledi.

Virgin Galactic'in VSS Unity aracını taşıyan uçak New Mexico'daki Spaceport tesisinden havalandı.

Türkiye’deki 6 TÜBİTAK destekli bilim merkezinden birisi olan Kayseri Bilim Merkezi’nde uzay meraklıları ve tarihi anlara tanık olmak isteyen vatandaşlar toplandı.

Atasever’in ABD’nin New Mexico Eyaletinde gerçekleşen yörünge altı uçuşu, Kayseri Bilim Merkezi’nde saat 17.00 ile 19.00 arasında düzenlenen etkinlikle canlı olarak yayınlandı.

Belediyeden yapılan açıklamaya göre, güne özel etkinlikler kapsamında canlı yayında uçuşun izlenmesinin yanı sıra gökyüzü bulmacası, roket devresi ve astronomi söyleşileri etkinlikleri düzenleniyor.

Yörünge altı uçuşunun yaklaşık 1,5 saat sürmesi planlanırken bu uçuşta Atasever’i taşıyacak “VSS Unity” yörünge altı aracının önce bir taşıyıcı uçak aracılığıyla yaklaşık 14 kilometrelik bir yüksekliğe erişmesi hedefleniyor.

Daha sonra araç hibrit yakıtlı roket motorunu ateşleyerek 85 kilometre ile 90 kilometre aralığında bir irtifaya ulaşacak.

Atasever uzayda hangi deneyleri gerçekleştirecek?

Astronot Tuva Cihangir Atasever’in yörünge altı uçuşundaki yaklaşık 3 dakika sürecek bir serbest düşüşteki mikro yer çekimi ortamında, biyolojik moleküllerden gen analizlerine, metabolizma değişimlerinden baskılayıcı hücrelere, insülin kalemi testinden radyasyon analizine kadar 7 deney gerçekleştirilecek.

IvmeRad Radyasyon Dozimetresi deneyi ile uçuş sırasında maruz kalınan radyosyon miktarı ölçülecek.

Vezikül analizi ile Atasever'den toplanan biyolojik örneklerdeki hücre dışı veziküller ile uçuş öncesi ve sonrası özel geliştirilen mikro akışkan çip vasıtasıyla incelenecek.