Merkez Bankasından Yeni Hamle

Sıkılaşma politikaları ile gündemden düşmeyen Merkez Bankası'ndan, bankalara kötü haber geldi. Bu durum mevduat faizlerini nasıl etkileyecek? Detaylar Kayseri Anadolu Haber'in Kayseri bülteninde…

Merkez Bankasından Yeni Hamle

Aldığı yeni kararlar ile sıkılaşma politikasını hayata geçiren Merkez Bankasından yeni bir hamle daha geldi.  Kredilerde büyüme sınırını aşan bankaların ilave likiditelerine bloke konulacağı bildirildi. Alınan bu kararla Merkez Bankası kredi büyümesini yavaşlatmayı hedefliyor. Uygulamaya geçirilen yeni karara göre kredilerde büyüme sınırını aşan kısım için TL cinsinden zorunluk 1 yıl süreyle bloke edilecek.

Merkez Bankasından Yeni Hamle

TCMB, dün, kredi büyüme sınırlarını düşürmüştü. Bu sınır, ticari krediler için yüzde 2,5'ten yüzde 2'ye, ihtiyaç kredileri için yüzde 3'ten yüzde 2'ye indirildi.

Uzmanlara göre, TCMB'nin kararı bankalar için caydırıcı olacak ve kredilerde büyümeyi sınırlayacak. Merkez Bankası’nın dünkü adımını destekler nitelikte olan bu karar ile bankaların aylık büyüme sınırı yüzde 2'yi aştığı takdirde, TL cinsinden zorunluk karşılıklarına bloke konulacak ve bankaların ilave likiditeleri Merkez Bankası'nda tutulacak. 

Tüketiciler Nasıl Etkilenecek

Uzmanlara göre, bankalar için caydırıcı olacak bu durumlar, kredilerde büyümeyi azaltacak ve bankaların ihtiyaç ve ticari krediler için daha seçici davranmasına neden olacak. Ayrıca kredi büyümesi sınırlanan bankaların mevduat faizinde de rekabetten kaçabileceği belirtildi.