Mazlumder'den Çarpıcı 28 Şubat Çıkışı!

İnsan Hakları ve Mazlumlar İçin Dayanışma Derneği olan Mazlumder, 28 Şubat dönemine ilişkin açıklama yaparak, yaşanan mağduriyetlerin hala çözülmediğine dikkat çekti. Detaylar Kayseri Anadolu Haber'in, Kayseri bülteninde...

Youtube Kanalı
Youtube Kanalı
Abone Ol
Mazlumder'den Çarpıcı 28 Şubat Çıkışı!
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Mazlumder, 28 Şubat dönemine ilişkin bir açıklama yaparak, yaşanan mağduriyetlerin hala çözülmediğine dikkat çekti. Post-modern darbe olarak adlandırılan 28 Şubat'ın ardından birçok inançlı insanın, cemaat ve grup mensuplarının resmi ideoloji tarafından makbul vatandaş olarak görülmedikleri gerekçesiyle yargılandığını ve hapsedildiğini belirtti.

‘Hala bedel ödeyenler insanlar var’

Mazlumder, o dönemin brifingli yargı kararları ile mahkûm edilen insanların uzun süreli bir kampanya sonucunda yeniden yargılanabilmeleri için çaba sarf ettiğini ifade etti. Ancak hala cezaevinde olan ve bedel ödeyen insanlar olduğunu vurgulayarak, bu kişilere ilişkin adım atılması gerektiğini hatırlattı. Ayrıca, 28 Şubat'ın etkisiyle kamu görevinden çıkartılan veya alınmayan, eğitim öğretim süreçlerini tamamlayamamış kişilerin yaşadığı mağduriyetlerin tam olarak giderilmediğini belirten Mazlumder, yapılan yasal düzenlemelerin genel anlamda mağduriyetleri çözmediğini ve halen hak iadesi yapılmayan kişilerin bulunduğunu ifade etti.

Mazlumder, yaşanan mağduriyetleri çözme noktasında yapılan yasal düzenlemelerin yetersiz olduğunu ve konunun geniş bir perspektiften ele alınması gerektiğini dile getirerek, mağduriyet yaşayan kişilere tam anlamıyla adil bir çözüm talep etti. Ayrıca, kamu görevine iade edilen kişilere verilen özlük haklarının eksik olduğuna da dikkat çekti.

Her darbe bir sonrakinin tetikçisi olabilir

Öte yandan yapılan açıklamada 28 Şubat'a ilişkin bir başka yönün de bu zulüm ortamının tam olarak aydınlatılamamış olması ve hesap sorulmamış olması olarak belirtildi. Yüzleşilmeyen ve hakkıyla hesap sorulmayan her darbenin bir sonraki darbe ya da girişimlerin tetikleyicisi olabileceği gerçeğine vurgu yaparak, yaşanan mağduriyetlerin çözümü noktasında daha kapsamlı adımların atılması gerektiği belirtildi.

‘28 Şubat mahpusları derhal serbest kalsın’

Mazlumder yayımladığı basın bildirisinde taleplerini şöyle aktardı; ‘Binlerce insanın hayatını karartmış olan 28 Şubat sürecinin her yönüyle aydınlatılmasını ve bu sürecin bütün aktörlerinin açığa çıkartılarak bunlardan hesap sorulmasını bekliyoruz. 28 Şubat sürecinde oluşturulan istihbari kayıtların bugün dahi insanların önüne engel olarak çıktığı gerçeğinden hareketle devletin kirli ve manipüle edilmiş hafızasının temizlenmesi gerektiğini vurguluyoruz. Kıyıda köşede kalmış, sesini duyuramamış insanların mağduriyetlerinin ortaya çıkarılıp çözülmesini sağlayacak bir yüzleşme ve hesaplaşma mekanizmasının kurulması gerekliliğini hatırlatıyoruz. Hakların parça parça ya da yüzeysel olarak değil tam anlamıyla iade edilmesini, maddi manevi zararların tazmin edilmesini bekliyoruz. Doksanlı yılların aydınlatılmayan ortamında gerçekleşmiş Sivas katliamı gibi acı olaylara ilişkin 28 Şubat sürecinde yürütülen adil olmayan yargılamaların yarattığı mağduriyetlerin en somut şekilde giderilmesini talep ediyoruz. 28 Şubat sürecindeki siyasi yargı kararlarının iptal edilerek 28 Şubat’ın brifingli-siyas yargılamalarının yok sayılmasını talep ediyoruz. Halen cezaevlerinde tutulan 28 Şubat mahpuslarının hiçbir bahane ya da erteleme olmaksızın derhal serbest bırakılmasını istiyoruz.