Kayserililer hariç herkes yanlış biliyor!

Kayserili olmayanların hatta bazı Kayserililerin bile yanlış bildiği 'gadasını aldığım' cümlesi ne anlama geliyor? Detaylar Kayseri Anadolu Haber'in Kayseri haberinde…

Kayserililer hariç herkes yanlış biliyor!

Kayserili olmayanların hatta bazı Kayserililerin bile yanlış bildiği ‘gadasını aldığım’ cümlesinin ne anlama geldiği merak ediliyor.

Her yörenin kendine ait bir şivesi ve kendine ait bir ağzı bulunuyor.  Yörelere ait şehirlerin de kendi içinde kullandığı cümlelerin anlamları diğer şehirlere göre farklı anlaşılıp, farklı yorumlanabiliyor.

Kayserililerin kullandığı ‘gadasını aldığım’ cümlesini, Kayserili olmayan insanlar farklı bir anlamının olduğunu düşünüyorlar. Özellikle başka bir şehirden Kayseri’ye üniversite okumaya gelen öğrenciler, Kayserililerden çok sık duydukları ‘gadasını aldığım’ cümlesinin ne anlama geldiği yorumunu farklı yapıyorlar.

‘Gadasını aldığım’ ifadesinin genelde boyun bölgesinin altındaki ‘gıdı’ dediğimiz yer olduğu düşünülüyor. Fakat bu cümlenin çok farklı bir anlamı bulunuyor.

Karşısındaki insanı çok seven bir insanın ‘senin gadalarını alırım’, ‘gadasını aldığım’ şeklinde kullanabileceği bir cümleyken, sinir anında kişinin kendisinden uzak durmasını istediğinde ‘gadalarını alayım, benden uzak dur’ şeklinde’yeter ki uzak dur anlamında’ da kullanılan bir ifade olabiliyor.

Peki ‘gadalarını aldığım’ ne demek?

Gada; günah, dert, keder sıkıntı anlamlarına gelirken, Kayserililerin gün içersinde, cümle içinde kullandığı ‘gadalarını aldığım’ ifadesi; ‘Senin günahlarını alırım’ anlamında kullanılır.