Kayserililer eskiden Cumhuriyet Meydanı'na ne diyordu?
Kayseri'nin en işlek yerlerinden biri olan Cumhuriyet Meydanı, geçmişten günümüze tüm Kayserililerin buluşma noktası olmuştur. Peki, Kayserililer Cumhuriyet Meydanı'na eskiden ne diyorlardı? Detaylar Kayseri Anadolu Haber'in Kayseri haberinde…
‘Kayseri’nin en merkezi ve işlek yerlerinden biri olan Cumhuriyet Meydanı eskinden hangi isimle anılıyordu?’ sorusu sosyal medyada Kayserililer arasında tartışma çıkardı.
Cumhuriyet Meydanı, 3. yüzyılda inşa edilen Roma surları ve daha sonra 7. yüzyılda Bizans Döneminde İç Kale hâline getirilen surların kuzey-doğu köşesinin kuzeyinde yer almıştır. Bu meydan Anadolu Selçukluları Döneminde buraya yaptırılan İl Sarayı, Devlethane ile birlikte önem kazanmıştır. Surların, şimdiki Bürüngüz Camii yerinde olan Meydan Kapısı, buraya açılıyordu. Meydan’ın kuzey tarafına ise meşhur Selçuklu Veziri Sahip Ata Fahreddin Ali, Sahabiye Çeşmesi’ni ve Medresesini yaptırmıştır. Aksaray Mirlivası Hüseyin Bey 15. yüzyıl ortasında Hacı Kılıç Camii’ni tamir ettirmiş, Meydan’ın kuzeyine Sahabiye Medresesi; kuzeybatısına halk arasında Çömlek ismiyle anılan Meydan Hamamı’nı yaptırmıştır. Meydan’daki Saray yenilenerek bugünlere kadar gelmiştir. 1938 yılında yaptırılan son tarihî bina 1990 yılında yıktırılıp, eski mimariden esinlenerek, bugünkü modern Vilayet Konağı yaptırılmıştır. Vilayet Konağının Kayserililer arasında ‘Saray’ olarak biliyor.
İsmi Sarayönü olarak kalmış!
Sosyal medyada Cumhuriyet Meydanına halk yerel şive ile hangi ismi söylediği tartışmaları başlattı. Kimi kalenin önü, parkın önü dese de en çok cevap verilen yanıt Sarayönü oldu. Yorum yapan bir vatandaşın ifadelerine göre ‘Eskiden kalenin meydan tarafında saray varmış. Sonradan yıkılmış ve halkın ağzında bu sebepten dolayı Sarayönü olarak kalmış.’ Bazı Kayserili büyüklerin Cumhuriyet Meydanına hala Sarayönü dediği ifade edildi.
Geçmişten günümüze buluşma noktası!
Sosyal medyada yapılan yorumlar incelendiğinde Kayseri’nin merkezi olarak bilinen Cumhuriyet Meydanı geçmişten günümüze Kayserililerin buluşma noktası olmuştur. Kayserililer eskiden Sarayönü, parkın önü, hamam önü gibi isimlerle buluşma noktası belirlerken zamanla bu isim Almer’in önüne dönüşmüştür.