Kayseri Tren Garında Memur Ve Emekli Hakları İçin Toplanıldı

Kayseri Tren Garında Enerji Bir-Sen ve Ulaştırma Memur-Sen teşkilatları tarafından düzenlenen basın açıklamasında, Ulaştırma Memur-Sen Başkanı Abdullah Saygı önemli konulara değindi. Saygı, emeğin ve emekçinin sesi olmak için bir araya geldiklerini belirtti. Detaylar Kayseri Anadolu Haber'de…

Kayseri Tren Garında Memur Ve Emekli Hakları İçin Toplanıldı
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Kayseri Tren Garında Enerji Bir-Sen ve Ulaştırma Memur-Sen teşkilatları tarafından basın açıklaması yapıldı. Konuşmayı yapan Ulaştırma Memur-Sen Başkanı Abdullah Saygı, Anayasa Mahkemesi tarafından toplu sözleşme ikramiyesinin iptal edilmesini, emekli aylıklarına ve servis hizmetinin kaldırılması gibi birçok konuya değinerek önemli açıklamalarda bulundu.

Kayseri Tren Garında Memur Ve Emekli Hakları İçin Toplanıldı

Saygı, yaptığı konuşmada, yüksek enflasyon ve toplu sözleşme hükümlerinin engellenmesi gibi sorunların emekçileri zor durumda bıraktığını vurguladı. Bürokratik oligarşinin yeni sorunlar üreterek mevcut problemlere çözüm getirmediğini ifade eden Saygı, son 20 yılda atılan demokratikleşme ve sendikal örgütlenme adımlarının geri alınmaya çalışıldığını belirtti.

Kamu görevlilerinden 345 TL kesinti yapıldı

Saygı, Mart ayında Anayasa Mahkemesi tarafından toplu sözleşme ikramiyesinin iptal edildiğini hatırlatarak, kamu görevlilerinden aylık 345 TL kesinti yapıldığını söyledi. Tasarruf tedbirleri kapsamında personel servis hizmetinin kaldırıldığını, koruyucu giyimin engellendiğini ve fazla çalışma ücretinin kısıtlandığını ifade etti. Saygı, sosyal hak olan lojman kiralarına ise fahiş artışlar yapılacağını açıkladı. Saygı alınan bu kararları kabul etmediklerini dile getirdi.

Kayseri Tren Garında Memur Ve Emekli Hakları İçin Toplanıldı

‘Genelge ile kısıtlanmaya çalışılıyor’

Servis hizmetinin kaldırılmasını kabul etmediklerini belirten Saygı, kamu hizmetinin devamlılığını sağlama noktasında önemli bir yere sahip olan servis hizmetinin genelge ile kaldırılamayacağını vurguladı. Koruyucu giyim kazanımının 12 yıldır sürekli ve sorunsuz uygulandığını söyleyen Saygı; ‘Madde hükmü diyor ki; ‘Kime verileceğine, Nasıl verileceğine, Ne zaman verileceğine, Nasıl Muhafaza edileceğine, İlişkin Usul ve esaslar yetkili sendika ve ilgili kurum tarafından belirlenir.’ Madde hükmü açık ve net olmasına rağmen, bu kazanımımız, bugün ne oldu da önce Maliye bürokrasisi tarafından yazıyla daha sonra da genelge ile kısıtlanmaya çalışılıyor. Koruyucu giyim kazanımımızın önündeki tüm haksız, hukuksuz ve yersiz engellemelerin biran önce kaldırılıp, kamu görevlilerinin haklarının teslim edilmesini bekliyoruz. Fazla çalışma ücreti. Tüm sendikalarımızın hizmet kolu toplu sözleşmelerinde 2012 yılından bugüne kadar yer alan bir husustur. Toplu Sözleşmelerimizde fili çalışmaya bağlı olmaksızın ödenmesi öngörülen fazla çalışma ücretleri yıllar sonra bir anda fili çalışma yapılması şartına bağlanmaya çalışılıyor’ diye konuştu.

Kayseri Tren Garında Memur Ve Emekli Hakları İçin Toplanıldı

Talepler tek tek sıralandı

Saygı, toplu sözleşme ikramiyesinin kayıplarıyla birlikte iade edilmesini, servis hizmetine dokunulmamasını ve yaygınlaştırılmasını, koruyucu giyim kazanımının önündeki engellerin kaldırılmasını, fazla çalışma ücretlerinin artırılmasını ve lojman, sosyal tesis ve kampların faydalarının yaygınlaştırılmasını talep etti. Ayrıca, 1. dereceye 3600 ek gösterge konusunun çözüme kavuşturulmasını, emekli aylıklarında hak kayıplarının giderilmesini ve mühendislik meslek kanununun çıkarılmasını istedi.

‘Emekli aylıkları market fiyatlarına yetişemiyor’

Son olarak, emekli maaşlarını da değinildi. Temmuz 2023'te verilen seyyanen zammın emekli aylıklarına yansımaması nedeniyle adaletsizlik oluştuğunu söyleyen Saygı; ‘Mühendis, mimar, teknik personel ile idari personelin mali, sosyal ve özlük haklarının iyileştirilmesini, istiyoruz. Görev aylığı - emekli aylığı arasındaki bağ kopartıldı. Emekli aylıkları pazar, market fiyatlarına yetişemiyor. Emekliler gelir kayıpların çok derinden hissediyor. 2023 Temmuz ayında verilen seyyanen zammın Emekli aylıklarına yansımaması nedeniyle Büyük bir adaletsiz ortaya çıktı. Emekli olmayı bekleyen kamu görevlilerimiz ve emekli kamu görevlilerimiz için 1. Dereceye 3600 ek gösterge çok önemlidir. Tazminat Yansıtma Oranları ve Ek göstergelerde adil bir düzenleme yapılmasını bekliyor, sürecin zamana yayılmadan çözülmesini istiyoruz’ ifadelerini kullandı.