Kayseri'nin de Kayserilinin de Huzuru Kaçtı!

Türkiye'de yükselen enflasyon oranlarına yetişemeyen emekliler, çareyi devlette buldu. Detaylar Kayseri Anadolu Haber'in Kayseri bülteninde…

Kayseri'nin de Kayserilinin de Huzuru Kaçtı!

CHP Manisa Milletvekili Bekir Başevirgen, yükselen enflasyon oranlarına atıfta bulunarak Türkiye’nin farklı bir yüzüne dikkatleri çekti.

Kayseri'nin de Kayserilinin de Huzuru Kaçtı!

Ülkedeki ekonomik sıkıntıların odağında olan ve zam oranlarının belirlenmesine yakın bir zaman bulunan emeklilerle ilgili farklı bir sorun, CHP Manisa Milletvekili Bekir Başevirgen tarafından dile getirildi.

Kayseri'nin de Kayserilinin de Huzuru Kaçtı!

Ülke genelinde, son beş yılda huzurevi ile huzurevi yaşlı bakım ve rehabilitasyon merkezlerine yapılan başvuruların yüzde 41 oranında arttığını belirten Başevirgen, konuyla ilgili, ‘10 bin liralık emekli maaşlarıyla temel gereksinimlerini bile karşılamakta zorlanan emeklilerimiz; bir de fahiş kira artışlardan dolayı barınma kriziyle karşı karşıya kaldı. Kiralarını ödemekte zorlanan yaşlılarımız çareyi ise huzurevlerinde arıyor. 2023 yılında huzurevi ile huzurevi yaşlı bakım ve rehabilitasyon merkezlerine başvuru yapanların sayısı 19 bin 670’yi buldu. Son 5 yılda huzurevlerine yapılan başvurularda ortalama yüzde 41 oranında artış yaşandı.’ açıklamalarında bulundu.

Kayseri'nin de Kayserilinin de Huzuru Kaçtı!

Kayseri’de Durum Nasıl?

Edinilen bilgilere göre, ülke genelinde yaşanan bu durum Kayseri’yi de olumsuz anlamda etkiledi. Kayseri'de ikisi özel bir diğeri de Kayseri Büyükşehir Belediyesi’ne ait olmak üzere toplamda üç adet huzurevi bulunuyor. Özel huzurevlerinin kapasitesilerinde yüzde yüz doluluk yaşanırken, Büyükşehir Belediyesine ait huzurevinde ise kapasitesinin yarısı oranında doluluk bulunuyor. Kayseri’de ki huzur evlerine başvuruların da ülke genelindeki gibi geçen yıllara oranla arttığı görülüyor.

Kayseri'nin de Kayserilinin de Huzuru Kaçtı!

Kent genelinde özel huzur evlerinin kapasitelerinin toplamı 162 kişilik iken Büyükşehir Belediyesine ait olan huzurevinin ise 200 kişilik olduğunu biliniyor. 

Huzurevlerinde, Aile ve Sosyal Hizmetler Müdürlüğü’ne ait yüzde 3’lük bir kontenjan bulunuyor ve bu kapsamda 60 yaş üstü mağdur kişiler, ücretsiz olarak burada ağırlanabiliyor.

Kayseri'nin de Kayserilinin de Huzuru Kaçtı!

Kayseri huzurevlerinde konaklayanların ağırlıklı olarak erkekler olduğu gözlemlenirken, konaklayanların yaş ortalamasının da genellikle 70 yaş üstü vatandaşlar olduğu biliniyor. 

Huzurevi Kabul Şartları Neler?

•    60 yaş ve üzerinde olmak,
•    Kimsesiz olmak (bakımını üstlenecek birinci dereceden yakını olmamak) ve ekonomik olarak zorluk çekmek,
•    En az bir yıldır Kayseri'de ikamet etmek (1),
•    Günlük yaşam aktivitelerini bağımsız olarak yapabilme yeteneğine sahip olmak (2),
•    Akıl ve ruh sağlığının iyi olması,
•    Kronik ve bulaşıcı hastalıkların sürekli tıbbi tedavi gerektirmediğini belgelemek (3),
•    Uyuşturucu madde ya da alkol bağımlısı olmamak,
•    Sosyal ve ekonomik yoksunluk içinde olduğunu gösteren sosyal inceleme raporu ile belgelendirmek.

Fiyatlar, Konut Kiralarıyla Yarışıyor 

Yüksek enflasyon oranları ile aldıkları maaşlar arasında uçurum olan ve bu nedenden dolayı ev kiralarını karşılamakta zorlanan emeklileri huzurevi fiyatları da düşündürüyor. 
Konaklamanın en düşük 13 bin TL’den başladığı huzurevlerinde güncel fiyatlar şu şekilde;

Kayseri'nin de Kayserilinin de Huzuru Kaçtı!