Kayseri en acı güne uyandı – 17 Aralık 2016

17 Aralık 2016 tarihinde Kayseri'de meydana gelen patlama, şehri derin bir üzüntüye boğmuş ve Türkiye'yi yasa bürümüştü. İşte o kara günle ilgili derlediğimiz bilgilerin detayları Kayseri Anadolu Haber'in Kayseri haberlerinde…

Youtube Kanalı
Youtube Kanalı
Abone Ol
Kayseri en acı güne uyandı – 17 Aralık 2016

Kayseri Talas Bulvarı’nda 17 Aralık 2016 tarihinde gerçekleşen bombalı saldırı vatandaşı derin bir hüzne boğdu.  Çarşı iznine çıkan 1. Komando Tugay Komutanlığında görevli askerleri taşıyan halk otobüsüne yönelik patlayıcı yüklü araçla düzenlenen terör saldırısında 15 asker şehit olmuş, 54 asker de yaralanmıştı.

Saat 08:45 sularında meydana gelen patlama, kentin merkezi noktalarından biri olan Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi yakınındaki durakta meydana geldi. Bomba yüklü aracın askeri servis araçlarına çarpması sonucu meydana gelen patlama, kentte büyük yankı uyandırırken vatandaşlar panikle ne olduğunu anlamaya çalıştı.

Kayseri en acı güne uyandı – 17 Aralık 2016

Araç kamerasına yansıyan Patlama anının gerçekleştiği görüntüler sosyal medyada hızla yayılırken olay yerine hemen polis, sağlık ekipleri ve itfaiye sevk edildi. 

Yaralılar, çevredeki hastanelere kaldırılarak tedavi altına alındı. Şehit olan askerler için ise Türkiye genelinde devlet büyükleri taziye ve başsağlığı diledi.

Saldırının ardından yapılan incelemelerin ardından patlamayı, sözde Kürdistan Özgürlük Şahinleri (TAK) örgütü üstlendi. Örgüt, Kayseri ve Beşiktaş saldırılarını gerçekleştirenlerin kimliklerini de duyurdu. Türkiye genelinde ve uluslararası düzeyde birçok kurumdan kınama mesajları gelirken, Türk milleti teröre karşı birlik ve beraberlik içerisinde olduğunu bir kez daha gösterdi.

Kayseri en acı güne uyandı – 17 Aralık 2016

Patlamanın olduğu durağa Şehit Komandolar Durağı ismi verilirken durak için tasarlanan sütunların her birine şehitlerin ismi yazıldı.

17 Aralık 2016'daki bu hain saldırı, Türkiye'nin terörle mücadelesinde bir dönemeç olurken, şehitlerimiz de milletimizin kalbinde ölümsüzleşti. Kayseri'deki patlama, teröre karşı kararlılıkla mücadele edilmesi gerektiğini bir kez daha hatırlattı.

Terör saldırısı dava dosyasında ise Yargıtay 3. Ceza Dairesi'nin ana dosyadan yargılanan sanıklardan bazıları hakkındaki kararı bozması nedeniyle 10 sanık yeniden yargılandı. 10 sanıktan 4'üne 15 kez ağırlaştırılmış müebbet, 54 kez yirmişer yıl, iki sanığa 4 yıl altışar ay hapis cezası verilirken 4 sanık beraat etmişti. 

Kayseri en acı güne uyandı – 17 Aralık 2016

18 Temmuz 2023 tarihinde 4. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmada, tutuklu sanık Ferhat Tekiner hazır bulunmuştu. Tutuklu sanıklardan Barış Kaya, Mehmet Ayaz ve M.O. ile tutuksuz yargılanan M.Y, M.Ö, S.A. ve Ü.K, Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığıyla duruşmaya katılmış tutuksuz sanıklar Ekrem Uğur ve H.E. duruşmaya gelmemişti. 

Sanıklara son sözlerini soran mahkeme heyeti, Ferhat Tekiner, Barış Kaya, Mehmet Ayaz ve Ekrem Uğur'u ‘kasten öldürme’ suçundan 15'er kez ağırlaştırılmış müebbet, ‘kasten öldürmeye teşebbüs’ suçundan 54 kez yirmişer yıl hapis cezasına çarptırılmıştı. 

Sanıklardan M.Ö. ‘kayırma’ suçundan, Ü.K'ye ise ‘örgüte yardım’ suçundan 4 yıl altışar ay hapis cezası verilirken, diğer sanıklar S.A, M.E, M.O. ve M.Y. beraat etmişti. 

Ferhat Tekiner'e ayrıca ‘devletin birliğini ve bütünlüğünü bozma’, ‘tehlikeli madde bulundurma’, 3 ayrı ‘araç hırsızlığı’ suçlarından bir kez ağırlaştırılmış müebbet ve toplam 54 yıl hapis cezası verildi.
Sanıklardan Mehmet Ayaz da ayrıca Diyarbakır 10. Ağır Ceza Mahkemesi'nde yargılandığı ve bu dosyayla birleştirilen ‘terör örgütüne üye olama’ suçundan 9 yıl hapis cezasına çarptırıldı.
Mahkeme heyeti, sanıklardan Ekrem Uğur hakkında yakalama kararı da verdi.