İşte YKS'nin dudak uçuklatan maliyeti!

Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) adaylar ve aileler için stresin yanı sıra maddi açıdan da çileye dönüşüyor. Sınava hazırlanmanın getirisi neredeyse götürüsünden fazla. Yüksek maliyetler nedeniyle özellikle ihtiyaç sahibi aileler mağduriyet yaşıyor. Detaylar Kayseri Anadolu Haber'in Kayseri haberlerinde…

İşte YKS'nin dudak uçuklatan maliyeti!

YKS sınavı için uzun süre ter döken ve çalışan adaylar stresli bir şekilde önümüzdeki ay 8-9 Haziran’da yapılacak sınavı bekliyor. Sınav dönemi boyunca yapılan masrafların toplam maliyeti ise dudak uçuklatıyor.

Adaylar etüt merkezi, dershaneler, yardımcı kaynaklar derken bunun yanı sıra alan sınavı için de ayrıca para dökülüyor. Gazete Duvar’da Pelin Akdemir’in haberine göre bir öğrencinin bir yılda sınav için harcadığı para 200 bin lirayı buluyor.

Bu yıl heyecanla beklenen YKS sınavı 8-9 Haziran’da yapılacak. 3 oturumdan oluşan sınavda ilk gün Temel Yeterlilik Sınavı (TYT), ikinci gün de Alan Yeterlilik Sınavı (AYT) ile Yabancı Dil Testi (YDT) yapılacak. Her yaş grubunun başvurduğu bu sınava yaklaşık 3 milyon 36 bin 945 aday başvurdu.

Adaylar ve veliler Millî Eğitim Bakanlığı’nın okullarda öğrencilere ücretsiz dağıttığı kitapların yanı sıra sınava hazırlanan öğrenciler için de ayrıca Eğitim Bilişim Ağı (EBA) üzerinden konu anlatımı ve soru çözümü için sunulan kaynakların yetersiz olduğunu düşünüyor. Bu nedenle öğrenciler için hem dershane, etüt merkezi hem de ekstra kaynak için masraf çıkıyor.

Dershane sahipleri bir öğrencinin bir branştan en az iki soru bankası çözmesi gerektiğini bu nedenle yılda en az 18 soru bankası alması gerektiğini söyledi. 

Uzmanlar orta seviyedeki bir soru bankasının fiyatının 350-400 lira arasında olduğunu bir öğrencinin sadece soru bankasına ve ekstra kaynağa verdiği miktarın 15 bin lira olduğunu belirtiyor.
Kitapçılar ise yaklaşık en düşük kitap fiyatının 250 lira olduğunu bir öğrencinin yılda kaynak kitaplara en az 20 bin lira, daha iyi bir kaynak alacaksa 30-35 bin lira harcadığını dile getiriyor.

Ayrıca, dershane veya etüt merkezlerinin fiyatları sınıf mevcudu ve bulunduğu konuma göre değişiklik gösterebiliyor. Kalabalık sınıf ve kötü lokasyonda bulunan kurumlar, yıllık en az 50 bin lira alıyor.

Sınıfın 10-12 kişi olduğu kurumlarda fiyat 100-120 bin liraya çıkıyor. Daha iyi bir kadro, daha az sınıf mevcudu olan kurumlar 150-160 bin lira. Kurum lüks bir muhitte bulunuyorsa alınan ücretin sınırı yok.