Türkiye'de lider!

Seçim sonrası ilk kez Anadolu Haber'e konuşan Ali Yedikaya, projeleriyle Serbest Muhasebeciler ve Mali Müşavirler Odası'nın Kayseri özelindeki sorunlarını çözüme ulaştırarak Türkiye'de lider oda durumuna getirdiğini söyledi.

Türkiye'de lider!

Seçim sonrası ilk kez Anadolu Haber’e konuştu

Bu hafta Serbest Muhasebeciler ve Mali Müşavirler Odası Başkanı Ali Yedikaya ile gerçekleştirdikleri seçimi, yaptıklarını ve yapacaklarını konuştuk. Geçtiğimiz haftalarda genel kurulu ve yönetim kurulu seçimlerini tamamlayan Ali Yedikaya, seçim sonrası ilk kez Anadolu Haber’e konuştu. Yedikaya, en yakın rakibine yaklaşık 700 oy fark attı ve 3 yıl daha Oda’nın Yönetim Kurulu Başkanlığı’na garantiledi.

Daha saygın, daha prestijli…

Ali Yedikaya, Kayseri özelinde Türkiye’de de lider projeleri hayata geçirdi. Pandemi döneminde tüm meslektaşlarının sokağa çıkma yasağından muaf tutulmasını sağlayan Yedikaya, kadife beyannamesinde de mücbir sebepleri yine tüm Türkiye’de mali müşavirler lehine kabul ettirdi. Kültür ve sanat ile anılan odanın bir de villa köy projesi yer alıyor. Yedikaya’nın odaya kazandırdığı en önemli kazanım ise Mali Müşavirlerin daha saygın daha prestijli bir meslek grubu haline gelmesi.

Sorunsuz bir seçim yaptınız. Oyların ciddi bir kısmını aldınız?

Kayseri Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası bin 800’leri bulan üyesiyle beraber genel kurulu ve seçim işlerini tamamladık. Her geçen gün üye sayımız artarak, şehrimize hizmet veren bir meslek örgütünün tabiri yerindeyse Kayseri'ye akıl veren, bilgi veren bir meslek örgütünün başkanı olarak; ikinci dönemimde meslektaşlarıma hizmet etmekten mutlu olduğumu belirtmek istiyorum. Evet, seçim sonuçlarımız Meslekte Kayseri Grubu 983 oy aldı. Vizyon Grup 200 oy aldı. Bağımsız adayımız da 20 oy aldı. Gördüğümüz gibi her ne kadar oy oranları arasında çok büyük fark da olsa 7 kişilik yönetim sandalyesinin 6 tanesi Meslekte Kayseri Grubu’nda, bir tanesi de vizyon grupta kaldı.

Farklı seçim kazanmak sizi motive etti mi? Duygunuz, düşünceniz bu manada nasıl?

Meslekte Kayseri Grubu 3 dönemdir seçime giriyor. Her geçen gün de oy oranını arttırarak Kayseri meslek örgütümüzde her geçen gün kalitesini ve sayısını arttırarak geliyor. Bu da bizi mutlu ediyor. Bundan sonra da Meslekte Kayseri Grubu hem şehrimize hem ülkemize hem mesleğimize hizmet etmeye devam edecek. Meslekte Kayseri'nin üç yıldaki yaptığı hizmetler seçim sandığına çok olumlu yansıdı. Çünkü biz sadece Kayseri'deki meslektaşlarımızın sorunlarını değil, ülkemizle ilgili, mesleki sorunlarımıza da parmak bastık. Ben buradan çok değerli il başkanlarıma, milletvekillerimize, bakanlarımıza, Ankara'daki siyasilerimize ayrı ayrı teşekkür ediyorum. Çünkü ne zaman bir sorunumuz olsa ülkeyle ilgili olsun, şehrimizde, mesleğimizle ilgili olsun her zaman bizlere destek verdiler. Çözülemeyecek sorunları Kayseri Mali Müşavirler Odası önderliğinde çözmeye çalıştık.

Tüm Türkiye’de uygulanan yeni projeler geliştirdiniz…

4’üncü dönem geçici vergi sorunumuz vardı mesela. Biz şubat ayında beyanname veriyorduk. Mart ayında gelir vergisi verip nisanda kurumlar veriyorduk. Yani boşu boşuna bir ay öncesinden işlemler yapıyorduk. Bu meslektaş içerisinde hem büyük bir angarya hem de iş yükü doğuruyordu. Biz bunun kalkmasıyla ilgili belki 7-8 yıldır kamuoyu yürütüyorduk. Ama çok şükür ki Kayseri'deki siyasilerimizin desteğiyle beraber Ankara'da biz bu işi sonuçlandırarak 4’üncü dönem geçici vergiyi kaldırdık. Bu da meslektaşlarımıza hem çok büyük zaman kaybı hem de angaryadan kurtuldular. Tabii orada TÜMMOB Genel Başkanımız olsun, Kayseri'deki siyasilerimizden, Sayın Elitaş Bakanımız olsun. Çok büyük destek verdiler. Ben buradan teşekkürlerimi sunuyorum.

Pandemi sürecinde sokağa çıkma yasağını mali müşavirler için kaldırttınız yine Türkiye’de sizin girişimleriniz ile gerçekleşen bir olaydı...

Mali müşavirler pandemi sürecinde sokağa çıkamıyordu. İşlerini yapamıyordu. Fabrikalara gidemiyordu. Ofisine evine çıkıp gelemiyordu. Bu süreçte de biz Kayseri Mali Müşavirler Odası olarak yaptığımız girişim sonucunda Sayın Haseki Bakanımızın, direkt Cumhurbaşkanımıza söyleyerek konuyu arz etmesiyle beraber bütün Türkiye'deki mali müşavirlerin sokağa çıkma yasağından muaf hale gelmesiyle ilgili genelgeye ekletme işinde başarı gösterdik. Bu tabii benim işim. Ben buna çok uğraştım. Kayseri olarak istememize rağmen bunu bütün Türkiye'ye uygulanmasını istedik. Ve bu konuda da başarı sağlamış olduk.

Resmen Türkiye’de lider durumdasınız…

Kadın meslektaşlarımız kadife beyannamesinin son günü ofisinde çalışırken hamileyse doğum yapamıyordu. Yaptığı an bütün beyannameler cezaya giriyordu. Vergi beyannamelerinin verilmesine bir gün kala bir meslektaşımız, kadın erkek önemli değil, bir meslektaşımız kalp krizi geçirirse bir gün sonra verilecek olan bütün işlemleri cezaya giriyordu. Biz bunun insanlık namına uygun olmadığını, böyle bir meslek örgütüne bu iş ile ilgili mutlaka bir çözüm bulunması gerektiğiyle ilgili 3 yıllık süreçte çok emek verdik. Bu süreçte Kayseri'deki milletvekilimizle görüşmeler yaptık. Mücbir sebebin ne olduğunu anlattık. Örnekler verdik biraz önce bahsettiğim gibi. Ama çok şükür bu 3 yıllık süreçte mücbir sebep bütün meslektaşlarımıza uygulanmak üzere çıktı. Artık kadın meslektaşımız vergiye bir gün kala doğum yapıyorsa eğer doğum raporu bittikten sonra ofisine geldiğinde 15 gün içerisinde yapamadığı o geriye dönük işlemlerini yapıp sağlıklı bir şekilde veriyor. Bu da bizi mutlu ediyor.

Meslektaşlarınızın işlerini kolaylaştıracak yenilikler var mıydı projeleriniz arasında?

Meslektaşlarımızın işlerini daha kolay, daha sağlıklı ve daha saygın bir hale gelmesiyle ilgili gayretler gösterdik. Bunlardan bir tanesi de Vergi Dairesi’nde Kayseri Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası üyelerimize ait otoparkımız vardır. Orada tabelamız var. Kayseri Mali Müşavirler Odası üyelerine aittir. Vergi Dairesi’ne şu anda meslektaşlarımızdan topuklu giyen geliyor, hamile meslektaşlarımız, engelli meslektaşlarımız geliyor. İlçelerden koli koli defter getiren meslektaşlarımız oluyor. İçeriye giriyorlar güvenlikten. Mali müşavir kartlarını göstererek en yakın otoparka koyuyorlar İşlerini hallediyor, çıkıyor. Biz bunu neden yaptık? Hem meslektaşlarımızın otopark sorununu çözmek hem meslektaşlarımıza mesleği daha güzel yapmalarıyla ilgili zaman kaybını azaltmak için hem de meslektaşlarımızın kurumda oradaki tabelanın gözükmesi vesilesiyle bir saygınlık ve prestij katmaktı. Çok şükür ki bunu biz başardık. Bu da Türkiye'de bir ilktir.

SGK İl Müdürlüğü’nde de bir odanız var…

Yine Kayseri'de SGK İl Müdürlüğümüz içerisinde bir irtibat odamız var. Girişinde Kayseri Serbest Mahsul Mali Müşavirler Odası üyelerine aittir diye yazıyor. İçeride bilgisayarımız, masamız, sandalyelerimiz, dolabımız, yazıcımız var. Çalışanlarımız ayda bir gider, kartuşumuzu kontrol eder, bilgisayarımızı kontrol eder, kâğıdımızı koyarlar. Orada da bakıyoruz, ilçelerden artık gelen meslektaşların SSK'da işleri oluyor. Düzeltmesi gereken işlemler oluyor. Dilekçe yazması gerekiyor. Orada her türlü şeyi yapabiliyor. Mükellefiyle orada bekleyebiliyor, konuşabiliyor, özel bir durum varsa, yazılı hale getirmeleri gereken belgeler varsa onu yapıyor.  Hem işlerinin hızlı yapılması hem de artık ilçelerden gelen meslektaşların eksik işlemleri için tekrar ilçeye gitmemesi için planlanan bir projeydi. Biz bunu meslektaşlarımıza daha iyi hizmet sunmak için yaptık. Aynı zamanda yine söylüyorum oradaki tabelayla beraber kurumda da mesleğimize biz prestij, bir saygınlık kazandırdık.

Bu anlattıklarınızla tüm Türkiye'de lider konumundasınız. Ancak sürekli prestij, saygınlık dediniz. Acaba o noktada bir eksiklik mi vardı ki özellikle bunun üzerine vurgu yapıyorsunuz?

Kurumlara gittiğimizde oradaki çalışanların meslektaşlarımıza karşı davranışlarıyla ilgili sıkıntılar kulağımıza geliyordu. Bir de ülkede maalesef bir muhasebeci kelimesi biliyorsunuz yıllardır var. Ama biz artık mali müşaviriz. Bununla ilgili hem kurumdaki çalışanlar olsun, dışarıdan gelen vatandaşlar olsun, siyasilerimiz olsun artık mesleğimizin önemini yıllık süreçte yaptığımız çalışmalarla hissettirdik. Biz göreve geldiğimizde Kayseri Mali Müşavirler Odası’nın çarşıda bir iş merkezinde iki odalık yer olarak kuran bir zihniyet vardı. Biz onu kırdık. Ben mesela seçimden sonra ilk televizyon ziyaretlerine gittiğimde bana yapılan espri şuydu. Çok hoşuma gitmezdi. Başkanım siz kaç ay görevde kalacaksınız? Maalesef geçmiş dönemlerde üç yılda üç tane başkanımızın değiştiği dönemler yaşamışız. Biz çok şükür ki bu üç yıllık süreçte hem odamızla ilgili kötü kanıyı yıktık. Hem istikrarı sağladık hem de Kayseri Mali Müşavirler Odası güçlendi, güçlü bir yapıya sahip. Her istediklerini yapabiliyor. Türkiye'de yapılamayanları yapıyoruz.

Odanızı ismini kültürel faaliyetlerle de sık sık duyuyoruz…

Tamamen üyelerin çabalarıyla kültürel faaliyetlerde bulunuyoruz. Biz bunları neden yaptık? Kültürel faaliyetlere üç yılda çok emek verdik. Mesela Kayseri'de hiçbir sivil toplum kuruluşunun, tiyatro, amatör tiyatro topluluğu yoktur. İki tane oyun ortaya koyduk ve çok başarılı olduk. Kadir Has'taki o büyük salonumuzu bütün Kayserililerle, meslektaşlarla, stajyerlerimizle, siyasilerle, resmi kurum müdürleriyle doldurduk. Amacımız neydi? Kayseri’de Mali Müşavirler Odası diye bir oda var. Mali müşavirler ne iş yapıyor? Bunu öğretmekti. Düz bir vatandaş bile tiyatromuza geldiğinde mesleğin adını söylemeyi öğrendi. Yani ben ilk seçimimden sonra kimse Kayseri Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası’nı tek kelimeyle söyleyemezdi. Biz öğrettik. Bu başarıyı gösterdik. Bunu nasıl gösterdik? Odamızda Yarışmaları düzenledik. Hem Kayserimizi hem ilçelerimizi hem köylerimizi hem Kayseri'nin tarihi vurgusuyla meslektaşımızın kültürünün artmasına vesile olduk.

Bu süreçte odaya ve meslektaşlarınıza kazandırdığınız en önemli şey neydi sizce?

İsmimizi öğrettik, yaptığımız işi öğrettik, üye sayımızı öğrettik. Mali müşavirler hiç durmuyor kelimesi oldu. Mesela bir siyasimiz geldiğinde bize odamızın girişindeki yazıyı değiştirmemizi söyledi. Kayseri Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası yazar. Bu yazı olmamış başkan dedi. Bunu kaldırman lazım. Ne yapmamız lazım Sayın vekilim dediğimde buraya eğitim ve kültür merkezini de ekletmen lazım dedi. Çünkü yaptığınız işler sivil toplum kuruluşlarının bugüne kadar yaptığı işler değildi.

Peki, bundan sonraki üç yıllık süreçteki projeleriniz neler?

Bizi gelecek süreçle ilgili bekleyen sorunlarımız var. Mesela bir yeşil pasaport olsun. Mesela bir tahsilat sıkıntımız olsun, KDV indirim sıkıntımız olsun. Mali tatil sıkıntımız var. Bunlarla ilgili üç yıllık süreçte daha da çözüm odaklı sorunlarımızın sonuçlanmasını istiyoruz. Çünkü bunları yaparak hem meslektaşımızın üzerindeki yükünü hafifletilmesini istiyoruz. Hem bizim önümüz açıldığında şehrimize hizmetin ne kadar kaliteli olacağını göreceksiniz. Hem de ülkemize hizmet etmek istiyoruz.

Mali müşavirleri bir araya toplamak gibi bir projeniz vardı…

Biz önceki üç yıllık süreçte bir mali müşavirler plaza demiştik. Kooperatifimizi kurduk. 119 tane üyemiz var. Paramızı da topluyoruz. Biz arsamızı aldık, hem de Kayseri'de şehrin en güzel yerinde. Sahabiye Kentsel Dönüşüm Projesi içerisinde. İnşallah yeni dönemde temelimizi atıp üç yıllık süreçte ofis şekliyle bir plazada 150 meslektaşımızı bir araya getireceğiz.

TOKİ konut projeniz var mı?

Bir de Villa Köy, Müşavir Köy Projemiz olacak. Orada da eğer meslektaşlarımız talep noktasında bize destek verirlerse müşavirleri de villada toplu halde biz buluşturmak istiyoruz. O da olursa biz çok memnun oluruz. Yine TOKİ üzerinde bir çalışmamız olabilir. Çünkü bazı meslektaşlarımızın hala evi yok. Onlara TOKİ üzerinden bir yer düşünüyoruz. Orada da meslektaşlarımıza yakışır bir TOKİ'den arsa bulmamız lazım. Bu konunun görüşmesini bir önceki yıllarda yaptık. Biz konut projelerini plaza kooperatifimizden dolayı yeni döneme bıraktık. Bu dönem hepsini sonuçlandırabileceğimiz bir sürecin olmasını istiyoruz.

Belli ki çok yoğun çalışıyorsunuz. Bu süre zarfında kendiniz için neler yapıyorsunuz? Nasıl deşarj oluyorsunuz?

Kendimle ilgili açıkçası bu süreçte ben önceki dönem 3 yıl başkanlık yaptım ama onun öncesinde de 2 dönem yönetimde bulundum. Yani o süreçte doğrudur, fedakarlık yapmanız gerekiyor. Ofisimizden fedakarlık yaptık. Ailemizden, çocuklarımızın çoğu şeyiyle, eşimiz ilgilendi. Ama biz daha çok emek ve zamanımızı üyelerimize harcıyoruz. Onlarla yaptığımız en ufacık bir telefon görüşmesi olsun, en ufacık bir zaman ayırma bile, bizi mutlu ediyor. Benim emeklilikle ilgili çok büyük hayallerim var. Sürekli kitap alıyorum. Okuyabildiğimi okuyabiliyorum. Odamızın da mesela ayda bir kitap okuma söyleşisi oluyor. Bir kitap belirleniyor. Mesela ona katılmaya çok gayretli gösteriyorum. Ama emekli olunca da çok fazla kitap okuyabileceğim, sessiz sedasız bir emeklilik istiyorum. Ama görüntü itibariyle biraz daha zamana ihtiyacımız var.Süreçle ilgili daha çok mesleki bilgi paylaşımıyla ilgili mevzuat eğitimlerimize yöneliyoruz. Yürüyüşler yapabiliyoruz. Bizim halı saha turnuvası takımımızla, haftada bir de olsa halı sahaya gidebiliyoruz. Onun dışında Ankara'da ziyaretlerimiz oluyor. Süreçle ilgili açıkçası kendime zaman ayırmada biraz zorlanıyorum. Daha çok odamızın provaları olursa oralara katılmak istiyorum.

Bir işkolik söylemi vardır ya. Siz şimdi anlatınca diyorum ki başkan bir işkolik herhalde…

Maalesef biraz hem öyle hem de oda bizi çok oyalıyor. Ben de şunları söylemek isterdim. Ben balık tutmaya gidiyorum. Erciyes'te kayağı hiç aksatmam. Havuza yüzmeye gidiyorum falan demeyi çok isterdim. Ama inanın yapamıyoruz. Başkanlık görevimiz bittikten sonra yapabiliriz diye düşünüyorum.

>>Dilek Bayram