SIĞINMACILAR HER YÖNÜ İLE KONUŞULDU

Kayseri Gönüllü Kültür Kuruluşları Derneğinin Düzenlediği 'Kayseri'de sığınmacılar Sorunlar ve Çözümleri Sempozyumu' Kocasinan Belediyesi Seminer salonunda yoğun bir ilgi ile yapıldı.

SIĞINMACILAR HER YÖNÜ İLE KONUŞULDU

Sunumunu Öğretmen Rafet Ural’ın yaptığı Modaratörlüğünü Eğitimci Araştırmacı Yazar Hacı Sarı’nın yaptığı Sempozyum Diyanetsen Şube Başkanı İrfan Kaşıkçıoğlu’ nun okuduğu Kur-an-ı Kerim Tilaveti ile başladı.
 
Açılış konuşması yapan Gönüllü Kuruluşlar başkanı Ahmet Taş Ülkemizin bir Sığınmacılar ülkesi olduğundan bahsederek 200 yıldan bu yana Tatarlar, Çerkezler, Balkan Toplulukları, Doğu Türkistanlılar, Bulgar göçmenleri ve 93 Harbi muhacirlerine bağrını açan bir ülke olduğunu Şu anda ise Başta Suriyeliler olmak üzere Afganistan, Doğu Türkistan, Irak İran ve Diğer ülkelerden 5 milyon insanın Türkiye’ye sığındığını Kayseri’de sığınmacı sayısının 100 bine yakın olduğunu Devlet ve Millet olarak Merhametle bu İnsanlara kucak açtığını Sempozyumu Düzenleme amaçlarının Sığınmacı sorununun enine boyuna tartışmak ve çözümlerini Kamuoyuna sunmak olduğunu söyleyen Ahmet Taş katkı veren katılan tüm kurum ve kuruluşlara müteşekkir olduklarını dile getirdi.
 
program açılışında Kocasinan belediye Başkanı Ahmet Çolakbayraktar Talas Belediye Başkanı Mustafa Yalçın İl Müftüsü Prof. Dr Şahin Güven ve Birleşmiş Milletler Temsilcisi İsmet Yasak birer selamlama konuşması yaparak Sempozyumun önemini dile getirdiler, Gönüllü Kuruluşlara Tebriklerini bildirdiler.
 
Basın, Sivil Toplum Kuruluşları ve Bürokrasi ile Sivil toplum üyelerinin yoğun ilgi gösterdiği Programa İl Müftüsü Prof. Dr. Şahin Güven Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter yatımcısı Serdar Öztürk, Kocasinan Belediye Başkanı Ahmet Çolakbayraktar, Talas Belediye Başkanı Mustafa Yalçın, Melikgazi Belediye Başkan Yardımcısı Yakup Yüksel. Birleşmiş Milletler Temsilcisi İsmet Yasak, Lokantacılar ve Pastaneler adası başkanı H. Altan Aydemir katılarak başarılar dilediler.
 
2 Kasım Cumartesi günü saat 10.00 da başlayan ve bir saati protokol konuşmaları ile tamamlanan sempozyumun sabah bölümünde 11- 12 arası 1.oturum yapıldı. Birinci oturumda İl Müftüsü Prof. Dr. Şahin Güve “Sığınmacılar ve Din eğitimi Hizmetleri” İl Sağlık Müdürlüğü Göç Sağlığı Birim sorumlusu Faruk Yavuz Temur “Sığınmacıların Sağlık hizmetleri ve Çözümleri” İl Milli Eğitim Sığınmacılar Eğitim sorumlusu İbrahim Bayram “Sığınmacıların eğitimi ve çözümleri” konusunu tebliğ alarak sundular katılımcıların konu ile ilgili sorularını cevaplandırdılar.
 
Saat 12.00 da sona eren Sempozyumun, sabah bölümü ardından verilen öğle namazı ve yemek molasının ardından saat 13.30 2.oturuma geçildi, Bu oturumda
 
Erciyes Üniversitesi Emre Gökduman” Sığınmacılar ve Yüksek Öğretim” Kayseri Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hakkı Büyükbaş” Sığınmacılar ve Yüksek Öğretim” Göç İdaresi Uyum İletişim Grup başkanı Mehmet Tülü “ Sığınmacıların Vatandaşlık hizmetleri ve Statüleri” konusunda sunumlarını yaptılar soruları cevaplandırdılar.
 
Katılımcıların ilgi ile takip ettiği Sempozyumun son oturumu 14.45 - 15.45 arasında yapıldı.
 
Bu oturumda; İhh İnsani Yardım Derneği koordinatörü Sait Çamdalı “Sığınmacılara yönelik İnsani yardım Çalışmaları” Esnaf ve Sanatkârlar odası Temsilcisi Kenan Arslan “Sığınmacıların Kayseri Ekonomisine katkıları” Birleşmiş Milletler Temsilcisi İsmet Yasak “ Sığınmacıların Entegrasyonu” konularında tebliğlerini sundular. Birbirinden ilginç ve meraklı sorulara cevaplar vermeye çalıştılar. BÜLTEN