REKTÖRLERDEN FARKLI GÖRÜŞ

KAYÜ ve AGÜ Rektörleri üniversiteye girişte uygulanan sınavlarda baraj puanı sisteminin kaldırılmasını Anadolu Haber'e değerlendirdi. KAYÜ ve AGÜ rektörleri fikir ayrılığına düştü.

REKTÖRLERDEN FARKLI GÖRÜŞ

Baraj puanı kaldırıldı, üniversiteleri ne bekliyor?

Yüksek Öğretim Kurumu (YÖK), 2022 Yükseköğretim kurumları sınavından itibaren ön lisans ve lisans programlarının tercihte 150-180 olan TYT ve AYT baraj puanları uygulaması kaldırdı. Üniversitelerde kontenjanların artırılması ile birçok bölümde boş kalan sıralar bu yöntemle mi doldurulmaya çalışılacak. Bizde üniversiteye giriş sınavlarındaki baraj puanlarının tamamen kaldırılmasını Kayseri Üniversitesi Rektörü Kurtuluş Karamustafa ile Abdullah Gül Üniversitesi Rektörü Cengiz Yılmaz’a sorduk.

Rektörler farklı fikirde…

Kayseri Üniversitesi Rektörü Kurtuluş Karamustafa, toplumda üniversitelerin başarı kapasitesi düşecek algısının çok yanlış olduğunun altını çizerek, “Gençlere hakaret etmiş oluruz. Z kuşağı zekâ kuşağıdır; anında bilgiye ulaşıyorlar. Biz gençlerimize güveneceğiz” dedi. Abdullah Gül Üniversitesi Rektörü Cengiz Yılmaz da,  “Çok basit işlemleri dahi bilmeyen, temel işlemleri dahi tutmayan öğrencilerin örneğin mühendislik bölümlerini kazandıklarına dair bilgiler bize geliyor.  Dolayısıyla barajın kaldırılması ile bu tarz sıkıntılar yaşanabilir” ifadelerinde bulundu.

Kontenjanların dolması açısından yerinde bir karar

Kayseri Üniversitesi Rektörü Kurtuluş Karamustafa,  boş kalan kontenjanların dolması adına alınan kararın yerinde olduğunu söyleyerek, “Ortalama bir matematik zekâsına sahip olan insanların önü açılabilir. Dolayısıyla ben bu barajın kaldırılmasını olumlu yönde değerlendiriyorum. Zaten bazı üniversitelerde kontenjan artışı oldu. Bol kontenjanımız var.  O yüzden bu insanların içinde olan entelektüel birikimine, ufkunun açılmasına katkı sağlamak ne güzel. Özellikle Kayseri Üniversitesi mesleki ve teknik öğretime odaklanan bir üniversite, bu nedenle olumlu değerlendiriyorum. Bir de pozitif katkıları olacak diye düşünüyorum. Önümüzdeki dönemlerde bunu daha da iyi idrak edeceğiz diye düşünüyorum”  diye konuştu.

Biz gençlerimize güveneceğiz

KAYÜ’nün kontenjan sıkıntısı yaşamadığını belirten Karamustafa, “Toplumda üniversitelerin başarı kapasitesi düşecek algısının çok yanlış olduğunun altını çizerek, konuşmasını şu şekilde sürdürdü:

 “Gençlere hakaret etmiş oluruz. Z kuşağı zekâ kuşağı. Anında bilgiye ulaşıyorlar. Twitter’da 140 karaktere dünyanın bilgilisini kompakt bir halde sığdırıyorlar. Biz gençlerimize güveneceğiz. Algısı zayıftır demeyeceğiz. Güvendikçe, onları içimize çektikçe bu memleket açılır. Ama bu anlamaz, bilmez, algısı böyle gibi ötekileştirmek bize yakışmaz. Dolayısıyla bir sorun çıkmıştır. Ders çalışamamıştır. İlkokul, ortaokul, lise bitirmiş insanlar bunlar. Bu çocuklara anlamazlar dersek biz kendi eğitim sistemimize hakaret etmiş oluruz.”

Temel işlemleri yapamayan mühendislik öğrencileri var

Abdullah Gül Üniversitesi Rektörü Cengiz Yılmaz ise baraj puanının kaldırılması ile kontenjanı dolmayan bölümlere öğrenci girişinin sağlanacağını anımsatarak, “Biz üniversitemiz  açısından problem yaşamayız ama kontenjanı boş kalan üniversitelerimiz  çok vardı. Çünkü şu anki sistemde bazen çok temel bilgilere sahip olmadan bazı öğrencilerin bölümlere girdiğine dair duyumlar bize geliyor. Yani çok basit işlemleri dahi bilmeyen, temel işlemleri dahi tutmayan öğrencilerin örneğin mühendislik bölümlerine kazandıklarına dair bilgiler bize geliyor. Dolayısıyla bu kontenjanlar düştükten sonra oradaki sıkıntı yaşanabilir” dedi.

40 hocalı, 0 öğrencili bölümler var

Rektörü Cengiz Yılmaz, AGÜ’nün puan ya da kontenjan gibi sıkıntılarının olmadığının altını çizerek, konuşmasını şu şekilde tamamladı:

“Zaten bizi tercih eden öğrenci kesimi kontenjanlardan bağımsız. Daha yukarıdaki segmente giren öğrenci kesimi. Onların sayısında bir değişiklik olmayacağı için ben bizim puanlarımızda düşüş beklemiyorum. Ancak bu defa 700 bininci, 1 milyonuncu öğrenci dahi o bölümlere o programlara gidebilecek. Bir de bazı  üniversitelerde hiç tercih yapılmayan içinde de 40 tane hoca olan bölümler var. Barajların kaldırılması bu nedenden olabilir.”

>>Dilek Bayram