Kültepe 'nin gen haritası tespit edilecek

Kültepe-Kaniş-Karum Ören Yeri 'nde 4 bin yıl önce yaşayan insanların gen haritası çıkarılacak.

 Kültepe 'nin gen haritası tespit edilecek

Kültepe Kazı Başkanı Prof. Dr. Fikri Kulakoğlu; Kayseri tarihini 4 bin yıl önceye dayandıran belgelerin gün ışığına çıkarıldığı Kültepe-Kaniş-Karum Ören Yeri 'nde yaşayan insanların gen haritalarının çıkarılmasıyla ilgili olarak TÜBİTAK ile bir çalışma yürüttüklerini söyledi.Anadolu 'daki ilk ticarî anlaşmalara dair buluntuları ile öne çıkan ve 2015 yılında UNESCO Dünya Miras Listesi 'ne alınan Kültepe 'de TÜBİTAK ile ortak yapılan çalışma kapsamında, 4 bin yıl önce yaşayan insanların gen haritaları çıkarılacak.

4 BİN YILLIK GEN HARİTASI

Çalışmayla, bölgede yaşayan ve ticaret yolları üzerinden geçen nüfus popülasyonu ile ilgili de bilgi edinebileceklerini dile getiren Kazı Başkanı Prof. Dr. Fikri Kulakoğlu, elde edilen verilerin, ticaretten dolayı oluşan çok kültürlü yaşama ışık tutacağını ifade etti. Kulakoğlu, çalışmayla ilgili şu bilgileri verdi:

"Burada teknoloji transferinin haricinde bir transfer daha var; gen transferi. 4 bin yıl önce yaşayan insanlar burada yapmış oldukları evlilikler sayesinde bu topluma, buradaki insanlara yabancı genleri de transfer ettiler. Biz biliyoruz ki burada Anadolulu kadınlar ile evlenen tüccarların çocukları da olmuş. Muhakkak ki iyi genler yaşamayı başardı ve burada gen haritasında değişiklikler oldu. Baktığınız zaman biz de TÜBİTAK’ta yapılan bir çalışmayla buradaki haritayı tespit etmeye çalışıyoruz. TÜBİTAK’ta yapılan bir proje kapsamında buradaki yabancı evlilikleri ya da buradaki tüccarların hangi bölgeden geldiklerini anlamaya çalışıyoruz."

İHA