Korkutan artış

Tüm dünyayı etkisi altına alan Omicron varyantının etkileri Kayseri'de de görülmeye başlandı. Vaka sayıları 2 haftada yüzde 100 artarken, İl Sağlık Müdürü Ali Ramazan Benli Arabaşı Resitallerine ara verin vurgusu yaptı.

Korkutan artış

Yaklaşık 2 yıldır hayatımızda olan koronavirüs (Kovid-19) son dönemde yeni varyantı Omicron ile gündemde. Sağlık Bakanlığı’nın açıkladığı, 9 Ocak Türkiye Günlük Koronavirüs Tablosuna göre Türkiye'de son 24 saatte 384 bin 049 Kovid-19 testi yapıldı, 61 bin 727 kişinin testi pozitif çıktı, 173 kişi yaşamını yitirdi, iyileşenlerin sayısı ise 35 bin 163 oldu.

5. pik başladı!

Ali Ramazan Benli korona virüsün 5. dalgasının Kayseri’de de başladığını belirterek, “Diğer illerde ve yurt dışındaki örneklerinden 5. dalga artışının hızlı olacağını düşünüyoruz” diye konuştu.

Vaka sayıları yüzde 100’e arttı

Benli, 5. pikin Kayseri için iki hafta sonraki süreçte daha da etkili olabileceğini belirterek, “Öncelikli olarak önümüzdeki günlerde bizde de yoğunluk olacağını tahmin ediyoruz. Şu an için vaka sayılarımızda iki hafta öncesine göre yüzde 100’e varan bir artışımız var” dedi.

“5. pik influenza dönemine denk geldi

Ali Ramazan Benli, omikron varyantına karşı en etkili koruma yönteminin maske, hijyen ve mesafe olduğunu hatırlatarak, “İnfluenza (grip) dönemi olması nedeniyle kapalı alanlarda, maskesiz ortamlarda uzun süre kalmamalı. Özellikle maskeyi doğru kullanmalıyız ve bu dönemde maskenin öneminin kat be kat daha arttığını söylememiz gerekir. Toplu taşımada ve toplu yerlerde özellikle gerekirse çift maske kullanılması önerilebilir” ifadelerinde bulundu.

Henüz hastanelere yansıyan bir yoğunluğun olmadığına dikkat çeken Benli, “5. pik aynı zamanda influenza dönemine denk geldiği için,  geçen haftaki acillerimize başvuruda daha çok influenza şikâyetleri ön planda oldu” şeklinde konuştu.

Benli, artan vakalar nedeniyle okulların kapanması veya bir kısıtlama ile ilgili konuşmanın erken olduğunu söyledi.  Omikron varyantının bir diğer delta varyantına göre daha az hastaneye yatışlarının olduğunu sözlerine ekleyen Benli, “ Yurt dışı ve diğer illerdeki örneklere göre gidecek olursak herhangi bir kısıtlamanın çok öne çıkacağını düşünmüyorum” diyerek yeniden kapanmanın önünü kesti.

Hatırlatma dozu olmayan 450 bin vatandaş var

 18 yaş üstü nüfusta ikinci doz aşı uygulananların oranı yüzde 83,60 birinci doz aşı yapılanların oranı yüzde 91,99 olarak kayıtlara geçti. Türkiye'de bugüne kadar uygulanan aşı miktarı 136 milyon 281 bin 040 doza yükseldi. Hatırlatma dozu olmayan 450 bin vatandaşın varlığını anımsatan Benli, “Özellikle hatırlatma dozunu; yani ikinci dozdan sonra hatırlatma dozunu son üç ay içerisinde olmamış kişilerin sayısı yaklaşık 450 bin civarında. Bu vatandaşlarda özellikle antikor düşüklüğü gelişmiş ise o zaman bizi zor zorlayabilir.

Arabaşı resitallerini erteleyin

Kış aylarının gelmesi ile arabaşı oturmalarının yoğun olduğunu vurgulayan Benli,  konuşmasını şu şekilde sürdürdü:

“Apartman oturmalarımızı, hafta sonu oturmalarımızı bu dönemde yapmazsak çok daha iyi olacaktır. Bizim Kayserimizin alışkanlığı, arabaşı resitallerini biraz ertelememiz gerekiyor bu dönemde.”

Turkovac’a ilginin yoğun olduğunu da sözlerine ekleyen Benli, “Turkovac  şu an itibariyle sadece Şehir Hastanesi’nde ve randevu ile  yapılmakta. Önümüzdeki günlerde daha geniş ve yaygın bir şekilde Turkovac aşılaması yapacağız. Diğer aşılarda olduğu gibi daha yaygın bir şekilde aşı yapacağımızı düşünüyorum” diye belirtti.

>>Dilek Bayram