'Kızıma hiç aşı yaptırmadım'

Kendisinin 'aşı karşıtı' olduğunu ifade eden Zeliha Köksal, 'Kızıma hiç aşı yaptırmadım. 24 yaşında ve gayet sağlıklı.' dedi.

'Kızıma hiç aşı yaptırmadım'

Dünyada 1800'lerin ortalarında İngiltere ve Amerika Birleşik Devletleri'nde ortaya çıkan ilk aşı karşıtı hareketler, Kovid-19 salgınına karşı aşı geliştirilme çalışmalarının yürütüldüğü şu günlerde tekrar gündeme geldi. İki hafta önce İspanya'nın başkenti Madrid'de yüzlerce aşı karşıtı yürüyüş yaptı.

Türkiye'de aşı karşıtlarının sayısı yurt dışındaki kadar fazla değil. Aşı karşıtlığı ile ilgili olarak kurumsal anlamda yürütülen mücadeleler de bu nedenle çok sınırlı. Kayseri'de yaşayan, Almanya doğumlu Zeliha Köksal, Türkiye'deki sınırlı sayıdaki aşı karşıtlarından biri. Aynı zamanda, Kayseri Dershane Eğitim Rehabilitasyon Sanat Kültür ve Yardımlaşma Derneği (KAYDERS) Yönetim Kurulu Başkanlığı görevini de yürüten Zeliha Köksal, Almanya'da bir doktorun kendisine aşının zararlı olduğunu söylemesi üzerine, aşıları araştırmaya başladığını ve araştırmaları sonucunda 'aşı karşıtı' olmaya karar verdiğini söyledi. Şu anda 24 yaşında olan kızına çocukluğunda hiçbir aşı yaptırmadığını belirten Köksal, "Kızım 24 yaşında ve tek bir aşısı yok. Hiçbir sağlık sorunu da yaşamadı ama ben kızıma çok iyi baktım, ilaçtan uzak tuttum. Örneğin ilk antibiyotikle tanışması Türkiye'ye geldiğinde 12 yaşında oldu. Almanya'da insanı fiziksel, zihinsel ve duygusal bir bütün olarak ele alan ve doğal tedavi yöntemlerine başvuran homeopati çok yaygın. Türkiye'ye bu yeni geldi. Ben de kızım hasta olduğunda bu yollara başvurup tedavisini yaptım." dedi.

"İNSAN SAĞLIĞINA ZARARLI KİMYASALLAR İÇERİYOR"

Aşı karşıtı olmasının nedenini, aşının içerisinde bulunan alüminyum, antibioticum, formalhedit, MSG, civa gibi kimyasal maddelere bağlayan Köksal, "Doktorlar diyor ki, bunlar insan sağlığına zarar vermeyecek düzeyde aşı içinde bulunuyor. Ama bunun dozajı olamaz. Çünkü bunlar zehir. Örneğin, American CDC Centers for Disease Control  and Prevetion Kurumu hastalıklar için geliştirdikleri aşıların içeriğinde tüm hangi zararlı maddeleri koyduklarını beyan ediyorlar açık açık." diye konuştu.

"YAN ETKİLERİ ANLATILMALI"

Türkiye'de aşı karşıtlığının yaygın olmadığını, ancak yurt dışında bu alanda çalışan çok sayıda kurum ve kuruluş olduğunu kaydeden Köksal, aşı yapılmadan önce insanlara aşının yan etkilerinin anlatılması gerektiğini savundu. Köksal, "Doktorların hastalara anlattıkları yan etkiler sadece kolunda şişme olabilir, kızarıklık olabilir, baş ağrısı olabilir gibi yan etkiler. Ama içindeki bu maddelerden ve bunların yan etkilerinden söz eden yok. Örneğin bir ameliyata girmeden önce anestezi hakkında size bilgi veriyorlar, yan etkilerini anlatıyorlar ve herhangi bir olumsuz durumu kabul ederek o belgelere imza atıyorsunuz. Bunun gibi, insanlara da, ailelere de aşının içindeki maddeler ve yan etkileri anlatılmalı, insanlar da bunları bilerek aşı olup olmayacağına karar vermeli." ifadelerini kullandı.

AŞI KARŞITLARININ DAYANDIĞI İDDİALAR

Dünyadaki aşı karşıtları, temelde bu alanda yazılmış birkaç kitap ve birkaç bilim insanı ile aşı eksperinin görüşlerine dayanarak iddialarda bulunuyor. Bunlardan en bilinenlerini sıralamak gerekirse; bu alandaki çalışmalarından dolayı doktorluğu elinden alındığı iddia edilen Amerikalı doktor Med Gehard  Buchwald'ın, 100 bin çocuk üzerinde yaptığı araştırmanın sonuçlarına dayanarak, aşısız çocukların aşılanmış çocuklara oranla daha sağlıklı olduğuna ve kızamık aşısı yapılmamış bireylerde bağışıklığın daha güçlü olduğuna dair görüşleri; bir başka doktor Andre Braun'un aynı yöndeki iddiaları ve American Centers for Disease Control  and Prevetion Kurumunun aşının içinde kimyasal toksik maddeler olduğuna dair kabulleri geliyor.

Selma KARA