Her yerde varız

AK Parti Kayseri İl Başkanı Şaban Çopuroğlu ile keyifli bir röportaj gerçekleştirdik. Siyasetin genel olarak asık suratlı insanlarına rağmen sürekli güler yüzü onu diğerlerinden bir adım daha öne çıkarıyor. Aşı karşıtlarından, erken seçime, mültecilerden projelerine kadar birçok konuyu konuştuk.

Her yerde varız

Şaban Çopuroğlu vekillerin sahaya inmesini erken seçim olarak değil 2023 seçimlerine daha iyi hazırlanmak adına yapıldığını söylüyor. AK Parti olarak her yerde olduklarının altını çizen Çopuroğlu sloganlarını da "tam saha pres" olarak belirlediklerinin altını çizdi. İlerde Ankara'da olma konusuna ise 'nasip' diyor.

Okullar 6 eylül'de açılıyor. Okullar Kovid ortamında açılmaya hazır mı?

Kayseri'de yüzde 75 'i geçen aşılanma oldu ve haritada renk maviye döndü. Aylardır aşı haritasında mavi olalım diye uğraşan valimiz, müdürlerimiz, sağlık çalışanlarımız var. Hatta zaman zaman Kazancılar'da, seyyar arabalarla çarşıda pazarda yeter ki vatandaş aşı olsun diye gayret gösterdiler. Vatandaşımızın önemli bir çoğunluğu aşı oldu. Ancak ben sağlıkçı olmamama rağmen bir toplulukta 100 kişi varsa, aşı olmamış 2-3 vatandaş varsa ve birisi de aşı olmamışsa diğerleri de ciddi manada risk altındadır. Ben bu iş bitene kadar maskenin bırakılmaması gerektiğine inanıyorum. Tabi çocuklar için ne kadar mümkün bilemiyorum ama maskenin önlem bakımından ciddi bir katkısı var.

Önlem ne olabilir?

Kalabalık ortamda bulunulmaması gerekiyor ama okullarda böyle bir süreç başlayacak. Kovid-19'da en önemli önlem aşı. Aşıyla alakalı bir adım daha ilerleyebilirsek bu 4. pik dediğimiz piki atlatıp vakaların aşağıya doğru gitmesini sağlayabiliriz. Bizim yaşadığımız yerde aşılanma oranı yüksek ama yeterli mi elbette değil. Vatandaşların tamamı aşılanana kadar tehlike tamamen geçmiş değil.

Aşı karşıtı insanlar için neler söylersiniz?

Bunun en önemli çaresi maske mesafe temizlik, havalandırılmış ortamda bulunmak. Kesinlikle aşıyla ilgili direnç gösteren insanlara aşıyı doğru olarak anlatabilmek lazım. Herkes kendisine vazife edinip anlatmalı. Aşı olmak istemeyenlerinde internetten görüp sıraladığı 10 madde var. O maddelerle ilgili makul cevaplar var ama bunu anlatırken işinin ehli insanların anlatması gerekiyor.  Siyasiler ve yetkili kişiler bunları yapıyor ama yinede hepimiz vazife edinmeliyiz. Ülkemizde aşı sıkıntısı yok. Bugün randevu alsanız akşamına aşı olabiliyorsunuz. Çoğu yerde randevusuzda yapılıyor.

Peki, Kovid-19 için önlemler yeterli mi?

Devlet elinden gelen her şeyi yapıyor. Hatta valilik günlük tedbirlere uyulması hususunda anonsları yaptırıyor. Katkısı ne kadar oluyor vatandaşlar daha iyi biliyor. Aşıya erişim noktasında bir sıkıntı yaşamıyoruz. Aşı olanlar bu iş geçti diye maske takmayabilir ama bence maske takmakta büyük yarar var.

AK Parti vekilleri sahaya indi, bu durum erken seçim sinyali olabilir mi?

Seçim 2023 yılının 24 Haziranı'nda olacak. Hepimiz çok yoğun çalışıyoruz, hanım bile soruyor erken seçim var mı diye. Kayseri'de 714 tane mahalle var. Bunu matematiksel olarak hesapladığımızda bir yılda tamamlayabiliriz. Vekillerimiz her mahalleye bizzat gidiyor, Ayşe Teyze, Ahmet Dayı geliyor sorunlarını anlatıyor. Bunları toparlayıp merkeze doğru gelmemiz için zamana ihtiyaç var. Biz etraflıca çalışıyoruz, tüm mahalleleri dolaşmak gibi bir hedefimiz var. En çok milletvekili bizde olduğu için bunu başarabileceğimize inanıyorum. Çünkü mahalleri birebir dolaşmak, vatandaşın milletvekiliyle hemhal olması bizim için önemli. Daha sonra merkeze yoğunlaşacağız. Yarın bir gün bir vatandaş çıkıp "Daha önce benim mahalleme gelmediniz, seçim var diye mi geliyorsunuz?' dediğinde bizde, 'Olur mu geçmişte şu tarihte sizin mahallenize gelmiştik' diyebilmemiz lazım.  Bizler sadece mahalleleri de gezmiyoruz. Merkezde açılışlar, toplantılar yapıyoruz. Her hafta cumartesi pazarımız dolu dolu geçiyor. Ya açılış ya da temel atma programımız oluyor. Önümüzdeki günlerde bunları daha da artıracağız.

Kayseri'nin her yerinde olacaksınız diyebilir miyiz?

714 mahallemizde teşkilat başkanlıkları aranıyor, onların programa katılması sağlanıyor. Onun dışında merkezdeki programlara da katılmak gerekiyor. Vekilleri programlara dağıtıyoruz. Örneğin bayram namazlarında eskiden protokol bir camide toplanıyordu, şimdi vekillerimizi ayrı ayrı camilere gönderiyoruz. Böylelikle her yerde bir anda olabiliyoruz hem de Kovid-19’dan dolayı insan yoğunluğunu azaltıyoruz. Herkesin her yerde olması lazım. Şu anda tam saha pres yapıyoruz. Her yerde varız.

Peki, sizi ilerde Ankara'da görür müyüz?

Şimdiye kadar ben herhangi bir yere talipli olmadım. Hiç bir yer içinde talepte bulunmadım. Biz buraya Sayın Cumhurbaşkanı'nın talimatıyla geldik, sonra da delegeler uygun gördü yeniden il başkanı olarak seçtiler. Önümüzdeki süreçte bu işlerde tek yetkili merci olan Cumhurbaşkanımız bizleri nereye uygun görür bilemeyiz.

Bir dönem daha il başkanlığı yapmayı düşünüyor musunuz?

Biz yaptığımız iş olarak Kayseri'de Cumhurbaşkanı'nın tek temsilciyiz. Eğer bu işi hakkıyla yapabildiysek ne mutlu bize. Ancak tüm kararı Sayın Cumhurbaşkanı verir. Ben bir yorgunluk hissetsem müsaade isterim ancak öyle bir durum söz konusu değil. Bu işler hesap değil nasip işi.

Mahalle mahalle geziyorsunuz, sizce Kayseri'de ki en büyük sıkıntı nedir?

Kuraklıkla ilgili çok ciddi sıkıntı var. Bu da ister istemez su ihtiyacını ortaya çıkarıyor. Su kaynaklarının sondaj yöntemiyle yer altından çekilmesi noktasında sıkıntı yaşanıyor. Geçen yıl örneğin 80 metreden çıkan su 120 metreden çıkıyor. Bu da daha çok enerji, daha çok elektrik, daha çok yatırım istiyor. Kuraklık çok ciddi sıkıntı, önümüzdeki yıllarda daha da sıkıntı olacak.

Kayseri’de en büyük sorun kuraklık diyebilir miyiz?

Kuraklık tüm Türkiye'de ciddi sorun şu anda. Allah vermeyince su hiçbir şeyden imal edilemiyor. Buradan vatandaşlara da bir çağrıda bulunalım. Suyu tasarruflu kullanalım. İlerleyen zamanlarda içilebilir su kaynaklarında ciddi sıkıntılar yaşanacak. Kayseri'de Erciyes Dağı'nın bulunması sebebiyle çok şanslı. Geçenlerde KASKİ Genel Müdürü'nün anlattığına göre şu an musluklarımızdan akan sular Erciyes'e 15 yıl önce yağan karmış. Yağan kar 15 yılda anca musluklarımıza geliyormuş. Bu yüzden sularımızı tasarruflu kullanmamız gerekiyor.

Gezdiğiniz yerlerde vatandaşların sizlerden talepleri ne yönde oluyor?

İnsanların yaşadıkları yerlerle ilgili daha spesifik istekleri oluyor. Örneğin asfalt istiyor, belediye başkanı da o programda olduğu için derhal ilgileniyor. İş talebi oluyor veya Ankara'dan tayin talebi oluyor. Ama bizim genel tarzımız 'olacağa olacak, olmayacağa olmayacak' diyoruz. Çünkü her istenilen yapılamıyor. İki tane aynı konuda talepkâr olduğunda birine evet diğerine hayır dediğinizde güvenilirliği kaybediyorsunuz. Bu nedenle vekillerimiz de imkanlar dahilinde cevaplar veriyor.

Herkesin dilinde hayat pahalılığı var. Enflasyon oranları yüksek, çarşı pazar çok pahalı. Neden böyle oldu, sizin düşünceleriniz nedir?

İnsanlar kolay bir dönemden geçmedi. Öyle bir ülke düşününki ağustos ayı içerisinde, Akdeniz'de yangın Karadeniz'de sel, öncesinde Ege'de deprem felaketleri yaşandı. Her yerde devlet vatandaşın yanındaydı. Malatya depremi sonrası bir yıl içinde 7 bine yakın konut yapılıp verilmiş. Geçtiğimiz sene yaşanan İzmir depremi sonrası devlet söz verdiği gibi orada. Biz siyasetçiyiz sevdiğimiz sözleri söyleyebiliyoruz ama insanlar el açıp Cumhurbaşkanı'na bakanlara dua ediyor. Ne tarafa dönsek devleti yanımızda gördük diyorlar. Bunlarını a bir maliyeti oluyor haliyle. Pandemi de birçok devlet sınıfta kaldı. Tüm bunlara baktığımızda hepsi birer maliyet gerektiriyor. Ama yavaş yavaş düzeliyor. Bunlarında çarşı pazara, mutfağa yansıması çok sürmez.

Peki, bu hayat pahalılığına yakın vadede çözüm öneriniz nedir?

Bunların bir numaralı sebebi kuraklık. Bir mal varsa bedeli olur, eğer yoksa hiçbir şekilde fiyat biçilemez. Soframızda yediğimiz yiyecekler tarladan gelmezse fiyatı nasıl olur? İşin sonu tarım ve hayvancılığa gidiyor. Ama kuraklığa çok dikkat edilmesi gerekiyor.

Geçtiğimiz hafta memur ve memur emeklisi maaşlarına yapılacak olan zamlar açıklanmadı. Açıkçası memurlar yeni zamlara tepkili...

Toplamda yüzde 30'a yakın zam geldi. Her şey imkan çerçevesinde yapılıyor. Sizin elinizde ne kadar imkanınız varsa onu veriyorsunuz. Memurların maaşı ne kadar artarsa bu piyasaya yansıyacak. Bu üretimi destekleyecek, üretim bir dengeye giriyor ve geri dönüş sağlanıyor. Ama her şey imkanlar neticesinde, bu zamlar bir sürü hesap kitap yapılarak veriliyor. İlerleyen zamanda Kayseri tabiriyle 'eli bolarınca' daha çok zam yapılacağından kimsenin şüphesi olmasın.

Son günlerde ülkemizde ki en büyük tartışma konusu Afganlar...

Afganlarla ilgili insanlar 3 milyon mu 3 buçuk milyon mu tartışmasına girmişlerdi. Dışişleri Bakanı açıklamasında 'Yeni göçmenlerle ilgili bir çalışmamız yok, biz yeni gelecek Afganları kaldıracak durumda değiliz' dedi. Türkiye Cumhuriyeti her açıdan güçlü bir ülkedir. Durum sosyal medyada anlatıldığı gibi değil, 3 kişi geçse sınırdan 3 milyon deniliyor. Bakanlıklarımız uyum içerisinde çalışıyorlar öyle zannedildiği gibi her gelene buyurun demek yok.

Peki, Suriyeliler toplum içerisinde entegre mi edilecek yoksa gönderilecek mi?

Bir adamı siz entegre edemezsiniz, bunu toplum entegre eder. Şu an memleketimizde sayısı milyonlarla ifade edilen bir göçmen nüfus var. Suç işleyenin bu memlekette işi yok.

Birçoğunun kaydı yok kaçak göçek geldiler. Polis kaydı olmayan birisinin nasıl peşine düşsün?

Daha önceki yıllarda gelenler geldi, öyle zannedildiği gibi aç kapıyı ben Türkiye'ye geliyorum gibi bir şey yok.

Türkiye'de hep güçlü muhalefet eksikliğinden bahsedilir. Türkiye sorunsalını Kayseri'ye indirgeyebilir miyiz?

Kayseri il başkanlarının kişilikleri düzgün. Bunu iktidar partisinin il başkanının söylemesi biraz tuhaf. Zaman zaman telefonda görüşüp sohbet edebiliyoruz. Ancak siyaset mekanizması içerisine girdiğimizde bizde ya evet ye hayırdır. Bizler muhalefet ne der diye düşünmeden çalışmaya devam ediyoruz.

Yakın zamanda MHP İl Teşkilatı'nda bir görev değişikliği oldu. Bu durum Cumhur İttifakı ortaklığınızı etkiler mi?

Bunu bir bayrak değişimi olarak görmek lazım. Genel Merkez neyi uygun görürse o kişiyi atar. İl siyaseti değişince genel siyaset değişmez. Biz Serkan Tok'u seviyoruz. Cumhur İttifakı noktasında tüm Türkiye'ye örnek olabilmiş bir şehiriz. Kendisine bundan sonraki süreçte başarılar dilerim. Mevcut Başkan’a da uygun zaman içerisinde çiçeğimizi çikolatamızı alıp kahve içmeye gideceğiz.

Mehmet Özhaseki hızlı tren ile ilgili bir müjdesinin olacağını söyledi...

Sayın Bakan açıklama yapmadan bizim ucundan kıyısından bir şey tarif etmemiz doğru değil. Çünkü o bizim genel başkan yardımcımız. Kayseri için güzel bir açıklamanın çok gecikeceğini sanmıyorum. Bakan'dan önce bizim açıklama yapmamız teşkilat terbiyesine uygun değil.

Kayseri'de sizi rahatsız eden en büyük olay nedir?

Bulunduğumuz coğrafyada yanlış yere park edilen araçlara içimden çok kızıyorum. Daha bugün bir vatandaş arabasını kaldırıma park etmiş. Arkasındaki adam nasıl çıksın. Vatandaşlara şunu söyleyeyim. Hava sıcak, bu zor koronavirüs sürecinde niye arabanı arkadaşının arabasının önüne park ediyorsun.

Dilek Bayram