'GÖN HAN' HAYATA DÖNECEK

HABER: RİFAT AÇIKGÖZ - Yıllardan beri kaderine terk edilen ve adeta bir çöplük (mezberelik) haline gelen Gön Han, Göncüler Hanı veya Piri Paşa Hanı olarak bilinen tarihi Han, Melikgazi Belediye Başkanı Mustafa Palancıoğlu'nun girişimleriyle hayata döndürülüp, ticaret hayatına kazandırılacak.

'GÖN HAN' HAYATA DÖNECEK

Melikgazi Belediye Başkanı Mustafa Palancıoğlu’ndan alınan bilgiye göre bir vakfa ait olan Gön Han, vakıf mütevellisinin İstanbul’da olduğu için yıllardan beri ilgilenen olmadığı öğrenildi. Sadece etrafı duvarlarla çevrili olan ve üstü açık olan hanın çevredeki esnaflar tarafından depo olarak kullanılmak üzere gelişigüzel kulübeler yapılıp işgal edildiği ve atıl bir vaziyette durduğu görüldü.

Kayseri Anadolu Haber Gazetesi’ne konuyla ilgili bilgi veren Melikgazi Belediye Başkanı Mustafa Palancıoğlu, “Gön Han, Göncüler Hanı veya Piri Paşa Hanı olarak bilinen han herkesin çarşının göbeğinde herkesin bildiği Vezir Han ve Kapalı Çarşıya komşu olan bir handır. Han bakımsız bırakılmış ve adeta çevredeki esnaflar tarafından işgal edilmiş durumdadır. Bir gün ilgili ve yetkili arkadaşlarla o bölgede incelemeler yaparken bu hanın farkına varıp kısa bir araştırma yaparak hanın sahibi olan vakfın mütevellisinin İstanbul’da olduğunu öğrendik. Yaptığımız araştırma sonucu Mütevelli heyeti Başkanına ulaşıp burasının belediye olarak ihya etmek istediğimizi kiraya vermeleri durumunda restorasyonunu yaptırıp burasını turizme ve iş hayatına kazandırmak istediğimizi söyledik onlar da kiraya vermeyi kabul etti. Belli bir ücret karşılığı burasını belediyemiz kiraladı. Anıtlar kurulu ile görüşüp bir proje hazırlatıp restorasyonunu yaptıracağız ve içersine dinlenme yerleri ve bazı ticaret haneler yaptıracağız. Hazırladığımız projede vakıflara ait olan ve restorasyonu süren Vezirhanı da kiralayıp orasını da hayata kazandırmaktır. Bu projemiz belediyemiz meclisi tarafından da kabul edildi. Vakıflar Genel Müdürlüğü ile anlaşma sağlanırsa Vezir Hanı da kiralayacağız” diye konuştu.

Her iki han Melikgazi Belediyesi tarafından kiralanırsa hem Gön Han gün yüzüne çıkmış olacak, hem de kayseri ye yeni bir ticaret merkezi kazandırılmış olacak.