Gıda ürünlerinde stoklar dolu Panik yapmayın!

Rusya-Ukrayna arasında yaşanan savaş, Türkiye'de yağ ve diğer gıda maddeleri krizinin çıkmasına neden oldu. Anadolu Haber'e konuşan İl Tarım ve Orman Müdürü Mustafa Şahin, Türkiye'de bütün gıdaların stoklarının fazlasıyla olduğunu ifade ederek vatandaştan algı oyunlarına gelmemesini istedi.

Gıda ürünlerinde stoklar dolu Panik yapmayın!

Vatandaş ayçiçeği yağı almaya koştu!

Rusya-Ukrayna arasında yaşanan savaş, Türkiye'de yağ krizinin çıkmasına neden oldu. Ayçiçeği yağında arz sıkıntısı ve zammın beklendiği haberleri üzerine tüketiciler yağ almaya koştu. Marketlerde saatler içinde 5 litrelik ayçiçeği yağları tükendi. Tarım Kredi Kooperatifi Marketleri ise 5 litrelik yağ satmayı bıraktı.

Ham ayçiçeği ithalatının büyük çoğunluğu yapıldığı Rusya ve Ukrayna’dan devam eden savaş nedeniyle yüklemelerin durması ve yükleme yapılan gemilerin çıkışına izin verilmemesi nedeniyle Türkiye’ye ham yağ ithalatı durdu. Sektör temsilcilerin Türkiye’nin stoklarında market rafları dahil olmak üzere 1-1.5 aylık yağ kaldığı açıklamaları medyada gündem olmasıyla birlikte tüketicileri yağ alımına yöneltti. Marketlerde 2 adetten fazla 5 litrelik yağ satış yapılmazken, market içinde dahi fiyatlar saniyeler içinde değişkenlik gösteriyor. Vatandaşlar alabildikleri yağları koşarak kasalara götürüp saniyeler içerisinde değişkenlik gösteren fiyat farklarından etkilenmemeye çalışıyor.

Türkiye’nin gıda ürünleri stokunda bir eksiklik yok

Anadolu Haber’e konuşan İl Tarım ve Orman Müdürü Mustafa Şahin, Türkiye’de bütün gıdaların stoklarının fazlasıyla olduğunu ifade ederek vatandaşların algı oyunlarına gelmemesini istedi.

İl Tarım ve Orman Müdürü Mustafa Şahin, Rusya Ukrayna savaşı nedeniyle Türkiye’de panik havası yaratılmasına değinerek, “Şu anda Türkiye'nin herhangi bir ürünle alakalı stokunda bir eksiklik yok. Özellikle söylüyorum, bütün ürünlerde hiçbir şekilde eksikliğimiz yok. Bazen insanlar bu olağanüstü durumlarda biraz panik havasına kaptırıyor kendisini.  Öyle olsa ben de gider kendi evime alırdım. Kimsenin haberi olmadan önce ben alırdım” ifadelerinde bulundu.

Gemiler sadece Türkiye’ye gelmiyor!

Rusya’dan çıkması beklenen gıda dolu gemilerin lojistik sıkıntı yaşadığına da değinen Mustafa Şahin, konuşmasını şu şekilde sürdürdü:

“Dünyada gıda ile ilgili problem var diyorlar. Hiç böyle bir şey yok. Şu anda Rusya'da iki tane gemi var, lojistik sıkıntısı yaşayan.  Ama bu gemilerin tamamı Türkiye'ye gelecek olan gemiler de değil. Bütün dünyaya çıkacak olan gemiler. Dolayısıyla bununla ilgili panik havası estiriliyor. Belki birileri bunu kasıtlı olarak yapıyor, bundan dolayı da vatandaşımız panik yapıyor. Bu şekilde haberlerde olumlu ya da olumsuz görüş beyan edildikçe insanların kafası karışmaya başlıyor biraz da.”

Rusya’dan buğday gelmese de bizim buğdayımız bize yeter

Rusya ve Ukrayna’dan ithal edilen buğdayların gelmemesi ile ekmeğin 10 TL’ye çıkacağı yönündeki iddiaları da değerlendiren Şahin, konuşmasını şu şekilde tamamladı:

“Ekmek ve unla alakalı da yine aynı şekilde Türkiye'nin stoklarında hiçbir problem yok. Ama maalesef her zaman olduğu gibi fiyatla alakalı bazı avantajları yakalayabilmek için birilerinin yapmış olduğu manipülasyonlar var. Türkiye'ye dışarıdan buğday gelmezse bile biz yurt dışına un ve un mamulleri ile ilgili ihracat yapmazsak yine hiçbir eksiğimiz oluşmaz. Biz Rusya’dan aldığımız buğdayın zaten tamamını işleyip yurt dışına satıyoruz. Türkiye’de üretilen buğdaylar, ülke içindeki kendi ihtiyacını karşılıyor. Biz buğdayda unda, bisküvide ve makarnada ihracatçıyız. Ama biz o ihracatı nasıl yapıyoruz? Dışarıdan aldığımız ham maddeyi işleyip mamul madde olarak satıyoruz. Ama Türkiye'nin kendi ihtiyacı için dışarıda buğday getirmesine hiçbir gerek yok. Kendi sahamızdaki gelen ürünler, bir kuraklık olmadığı takdirde, şu andaki görüntüde herhangi bir kuraklık belirtisi de göstermiyor bize, bizim stokumuz bize her halükarda yetiyor.

>>Dilek Bayram