Gençler aşıya gelmiyor

Tüm Türkiye'de olduğu gibi Kayseri'de de vaka sayıları hızla yükseliyor. Bilim insanları pandemiden tek çıkış yolunun aşı olduğunu söylüyor, buna rağmen aşı hakkı olup da kullanmayanların sayısı ürkütüyor. Kayseri'de ise aşı hakkını kullanmayanların çoğunu gençler oluşturuyor.

Gençler aşıya gelmiyor

20-40 YAŞ ARASI AŞI HAKKINI KULLANMIYOR

Konuyla ilgili olarak gazetemize açıklamalarda bulunan İl Sağlık Müdürü Ali Ramazan Benli, ilde aşı hakkı olup da kullanmayanların sayısının 400 bini bulduğunu söyledi. Söz konusu rakamın büyük çoğunluğunu, 20-40 yaş arası genç grubun oluşturduğunu söyleyen Benli, "Eğer bir kapanma olacaksa, sorumluluk aşı hakkını kullanmayanların." dedi.

VAKA ARTIŞININ EN ÖNEMLİ NEDENİ: KAPALI ALANDA YAPILAN MERASİMLER

Tüm Türkiye'de olduğu gibi Kayseri'de de vaka sayılarının hızla arttığına dikkat çeken Benli, ildeki artışın en önemli nedeninin, 1 buçuk yıldır ertelenen düğün, nişan ve sünnet gibi merasimler olduğunu söyledi. Özellikle kapalı alanlarda yapılan merasimlerin sıkıntı oluşturdunun altını çizen Benli, gurbetçilerin ise aşılı geldikleri için vaka sayılarında önemli bir artışa neden olmadıklarını ifade etti.

"BAYRAMDAN SONRA YÜZDE 100 ARTIŞ OLABİLİR"

Bayram sonrasında ildeki vaka sayılarında yüzde 100'e varan artış beklediklerini kaydeden Benli, sözlerini şöyle sürdürdü:

"En son Sağlık Bakanlığımızın açıkladığı haritada vaka sayıları yüz binde 49,5. Baktığımızda bu sayı, bugüne kadarki en düşük sayı. Ancak biz bu sayının bayram hareketliliğiyle yüzde yüz artacağını düşünüyoruz. Hastalığı yoğun bakım ve ölüm olmadan atlatmanın tek yolu ise aşılanmaktan geçiyor. Ancak baktığımızda Kayseri'de aşı hakkı olup da kullanmayanların sayısı 400 bine ulaşmış durumda. Bu grubun büyük bir çoğunluğunu da 20-40 yaş arası gençler oluşturuyor. Vaka sayılarımız hızla artmaya başladı. Bu vaka sayılarının üzerine eğer bir kapanma olacaksa, bunun sorumluluğu aşı hakkı olup da kullanmayanların."

HASTANEYE YATIŞ ORANI 10 KAT DÜŞÜK

Aşılamanın, hastaneye yatış oranlarını en az 10 kat daha düşürdüğünü vurgulayan Benli, "O nedenle 65 yaş üstü için özel bir çalışma yürüttük. Bu grupta Kayseri için aşılama oranları yüzde 95'e ulaştı. Ancak gençlerde istediğimiz sonuca ulaşamadık. Kendilerini hem kendi hem de toplumun sağlığı için aşı haklarını kullanmaya davet ediyoruz." dedi.

ÖLÜM ORANLARI 5 KAT DÜŞÜK

Öte yandan aşının yoğun yapıldığı ülkelerde ölüm oranlarının ise en az 5 kat daha düşük olduğuna dikkat çeken Benli, "Yakın zamanda uluslararası bir dergide yüksek oranda aşı yapılan ülkelerle düşük oranda aşı yapılan ülkeler karşılaştırıldı ve bu karşılaştırmada ölüm oranlarına vurgu yapıldı. Bilimsel araştırma sonuçlarına göre İsrail, Amerika gibi aşılanma oranlarının yüksek olduğu ülkelerde ölüm oranları düşük seyrederken; Güney Afrika, Rusya, Endonezya, Malezya gibi aşılama oranlarının düşük olduğu ülkelerde pandemiye bağlı ölümlerin en az 5 kat daha fazla olduğu gösterildi. Bu sonuçlar bize şunu gösteriyor ki; aşı pozitifliği belli bir oranda engelliyor; engellemediği zaman da hastaneye yatış ve yoğun bakımı engelliyor. Dolayısıyla bizim bu pozisyonda tek tutunacağımız dal aşı." ifadelerini kullandı.

BİRİNCİ DOZDA YÜZDE 62.4'TEYİZ

Türkiye'de, İsrail ve Amerika'da olduğu gibi sonuçlara ulaşmak için birinci dozda yüzde 80, ikinci dozda ise ise yüzde 67 oranında aşılama oranına ulaşılması gerektiğini söyleyen Benli, "Ancak geldiğimiz noktada birinci dozda aşılama oranımız henüz yüzde 62.4." dedi.

"BİLİMİN GÖSTERDİĞİ YOLDAN AYRILMAYALIM"

Aşıların yan etkileriyle ilgili yapılan olumsuz haberleri de değerlendiren Benli, nadir görülen istenmeyen etkilerin tüm topluma genellenmemesi gerektiğini vurguladı. Benli, şunları söyledi:

"Aşı konusuna bilimin ışığında bakmalı, bilimin gösterdiği yoldan ayrılmamalıyız. Milyonlarca insan üzerinde yapılan çalışmalar var iken, bir kaç vakalık konular toplum üzerine genellendirilmemeli. Tıbbî konularda 'sporadik' dediğimiz, yüzde 1'lik nadir görülen etkileri ele alıp da, toplumun geri kalan yüzde 99'unu genelleyecek biçimde konuşmak doğru sonuçlar doğurmaz. Yan etkiler elbette görülebilir ancak Kovid-19 virüsünün ortaya çıkardığı hastalığın yan etkilerinin daha fazla olduğunu bilmek lazım."

TEK ÇIKIŞ YOLU AŞI...

Benli, "Tekrarlayarak söylüyoruz, pandemiden kurtulmanın tek yolu aşılanmaktan geçiyor. Örneğin, Eylül'de okulların açılmasını istiyoruz ama öğretmenlere baktığımızda aşılanmayan eğitimcilerimiz var. Pandeminin başından itibaren meydana gelen maddi, manevî kayıplarımızdan ders almalı, bir an önce aşı hakkımızı kullanmalıyız. Bu noktada kendimizin aşı olması da yeterli değil, çevremizden de aşı olmayanları uyarmalıyız. Diğer yandan maske, mesafe ve temizlik şeklinde sloganlaştırdığımız pandemi kurallarını unutmayalım. Özellikle kapalı ortamlarda kesinlikle maskesiz bulunmayalım. Çünkü mutant virüsün bulaştırıcılığı daha fazla." ifadelerini kullandı.

>>Selma Kara