Dr. Karakaya: 'Maskeyi yere atmak kişilik bozukluğu'

Haber-Foto: Şeref KAHRAMAN - KAYSERİ'de korona virüs salgınından korunmak için kullanılan ve duyarsız kişiler tarafından gelişigüzel olarak yerlere atılan maskeler tehlike saçıyor. Dr. Klinik Psikolog Mehmet Karakaya, 'Kullandıkları maskeyi yere atmak gibi bu tür davranışlar biz psikologlara, biz hekimlere bu kişilerdeki narsist ya da anti sosyal kişilik bozukluğu dediğimiz patolojileri hatırlatıyor' dedi.

Dr. Karakaya: 'Maskeyi yere atmak kişilik bozukluğu'

Haber-Foto: Şeref KAHRAMAN Tüm dünyayı kasıp kavuran korona virüs salgınına karşı Sağlık ve İçişleri Bakanlığı tarafından alınan önlemler arttırılıyor. Kayseri’de, kullanılan maske ve eldivenlerin gelişi güzel atılması tehlikenin boyutunu bir kez daha gözler önüne seriyor. Hijyenin çok önemli olduğu bu süreçte bazı vatandaşlar cadde ve sokaklarda kullandıkları maskeleri belediyenin belirlediği konteynırlara ya da çöplere atmak yerine yere atıp, sadece kişileri değil, toplum sağlığını tehlikeye atmaya devam ediyor.

“BÜYÜK BİR TEHLİKEYE SAÇIYORLAR”

Koronavirüs tedbirleri kapsamında video konferans yoluyla DHA’ya açıklamalarda bulunan Dr. Klinik Psikolog Mehmet Karakaya, “Korona virüs hem ülkemizi hem de dünyayı tehdit ediyor. Bu hususta alınan tedbirler ve çalışmalar çok önemli. Ancak görüyoruz ki bazı insanlar bu kurallara riayet etmekten uzak olduğu gibi, büyük bir tehlikeye saçıyorlar” dedi.

“KİŞİ KURALLARA UYMAYI KENDİ İÇ DÜNYASINDA BİR ÇATIŞMAYA DÖNÜŞTÜRÜYOR”

Maskeyi atan kişilerde kişilik bozukluğu hastalığı olduğunu söyleyen Dr. Karakaya, “Kullandıkları maskeyi yere atmak gibi bu tür davranışlar biz psikologlara, biz hekimlere bu kişilerdeki narsist ya da antisosyal kişilik bozukluğu dediğimiz patolojileri hatırlatıyor. Kişi kurallara uymayı kendi iç dünyasında bir çatışmaya dönüştürüyor. ‘Yere maskeyi atarım, çöpçü ya da belediye gelir toplar’ anlayışı oldukça problemli bir davranış modeli olduğu gibi diğer tüm insanların da sağlığını tehlikeye atacak boyutta büyük bir kul hakkıdır. Lütfen kurallara tam olarak uyalım” diye konuştu.