BÜYÜKSİMİTCİ: '2019 YILINI BÜYÜME İLE KAPATACAĞIZ'

Kayseri Sanayi Odası (KAYSO) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Büyüksimitci, 2019 Değerlendirme Toplantısında yaptığı konuşmasında, '2019 yılını büyüme ile kapatacağız.' dedi.

BÜYÜKSİMİTCİ: '2019 YILINI BÜYÜME İLE KAPATACAĞIZ'

Kayseri Sanayi Odası Meclis Salonunda yapılan Değerlendirme Toplantısına Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Büyüksimitci, oda üyeleri ve gazeteciler katıldı. Yıla dair değerlendirmelerde bulunan Başkan Büyüksimitci, bir önceki yılın döviz dalgalanmalarının 2019 yılına yansıdığını, ancak son çeyrekte belli oranda büyüme kaydedildiğini ifade etti. Büyüksimitci, “2018 yılının son çeyreği ve 2019’un ilk 2 çeyreğinde eksi büyüdük. 3. çeyrekte 0,9 civarında pozitif büyümeye geçtik ve İnşallah son çeyrekte de yüzde 4 civarında büyüyeceğimizi tahmin ediyorum. 2019 ortalamasında da yüzde 0,8 ile 1 arasında büyüme adımı atacağımızı tahmin ediyorum. Tabi bu geçtiğimiz 10 yıl içerisinde ilk defa 3 çeyrek üst üste gerçekleşen eksi küçülmeydi ve bu 3 dönemi ekonomi büyükleriyle birlikte en az hasarla atlatmaya çalıştık. 2019 bizim için kolay bir yıl değildi ama bazı şeyleri sürekli kötümser konuşup, hiçbir şey yapmadan oturmak da bizlere yakışmıyor. Bu yüzden ümidimizi kaybetmeden sürekli pozitif olmaya özen gösterdik. En önemlisi de bu problemlerimizin farkına varıp, ortak akıl ve istişare ile bütün problemleri çözeceğimize inanıyorum.” diye konuştu. Büyüksimitci, 2019 yılında iş dünyasının yaşadığı en önemli problemin finansa erişim olduğunu da sözlerine ekledi.


“KAYSERİ’DE ÜRÜN DÖNÜŞÜMÜ ŞART”
2019 yılı genel değerlendirmesinin yanı sıra Kayseri ekonomisi ile ilgili sorunlara da değinen Büyüksimitci, kentin en büyük sorununun ürün dönüşümüne gidememesi olduğunu kaydetti. Konuyla ilgili olarak kentte bulunan meslek örgütleri ve ilgili kurumlarla çok sayıda toplantı ve program gerçekleştirdiklerini dile getiren Büyüksimitci, “Kayseri’de hep aynı ürünleri üretiyoruz. Komşumuz ne üretiyorsa onu üretiyoruz. Bu aslına bakarsanız bir anlamda kümelenme demek ama kümelenirken üzerine bir şey koyarak, kaliteyi arttırıp maliyetleri düşürmek meselesini atlıyoruz. Bu yüzden ürün dönüşümü ile ilgili çalışmalar yapıyoruz.”dedi.


“MESLEK KOMİTESİ TOPLANTILARININ SONUCU OLUMLU”
Öte yandan 2019 yılında Kayseri Sanayi Odası olarak meslek komitesi toplantılarına da ağırlık verdiklerini belirten Büyüksimitci, “Odamız bünyesinde 25 meslek komitesi var ve meslek komitelerimizle her zaman istişare içinde olmaya gayret gösteriyoruz. Bu toplantılarda anlık sorunları da ilgili kuruluşlara iletiyoruz. Döviz çalkantısı başladığında arka arkaya 2 tane toplantı yaptık. Bunlardan biri Bankalar Birliği ile olan toplantıydı ve bana göre hem Bankalar Birliği açısından hem de ticaret erbapları açısından çok önemli bir toplantı oldu. Böyle durumlarda banka yetkilileri tedirgin oluyorlar ve çok kolay kabul edecekleri talepleri kabul etmiyorlar. Bu toplantılar da bu sıkıntılı dönemleri daha kolay atlatmamıza vesile oldu. Ticaret Bakanımızla birlikte bölgesel istişare toplantısını Kayseri’de yaptık. Burada üyelerimiz Sayın Bakanımıza birebir sorunlarını iletme fırsatını buldular. Sorunlarımızı dertlerimizi hep birlikte tek bir ağızdan iletebilirsek daha ciddi hale geliyoruz ve bu toplantıların en büyük faydası da bana göre budur.” ifadelerini kullandı.


“KENTTE E-TİCARET GELİŞİYOR”

Kayseri’de nakliye ve lojistik sorunları olmasına rağmen e-ticarette iyi bir ivme yakalandığına dikkat çeken Simitci, söz konusu ivmeyi sürdürülebilir kılmak için Kayseri’nin çok büyük bir potansiyele sahip olduğunu ve gereken değeri görmesi gerektiğini söyledi. Büyüksimitci, “Bizler bir kargo terminali ve havalimanı terminal binası istiyoruz. Lojistikle ilgili lojistik köyümüz var ve bu projenin güncellenerek acilen bitirilmesi gerekmektedir. Kayseri çok büyük bir potansiyel. Bunun bir an önce değerlendirilmesi gerekmektedir.” şeklinde konuştu.


‘2020 YILINDA ORTA ANADOLU ÜRETİM HAVZASI’NI KURMALIYIZ’

Kayseri’nin liman yakınında bir kent olmamasına rağmen ihracatta söz sahibi bir kent olduğunun altını çizen Büyüksimitci, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Kayseri, tırnaklarıyla kazarak bir noktaya geldi ve muadil hiçbir ilimizde bizim kadar firması olan başka bir şehir yok. Bizim insanlarımız çalışıyor ve Kayseri bir fark koydu. Sanayileşme kültürünü Cumhuriyetin ilk yıllarından itibaren bir şeyler yapılmaya başlandı. Limana yakın daha az sayıda olmasına rağmen üretici var diye sanayileşme ve yatırımlar orada yapılıyor. Bizler alternatifler üreterek ülkemizin geleceğini kurtarmalıyız ve bu sebeple de Orta Anadolu Üretim Havzası’nı 2020 yılında kurmalıyız. Bu Türkiye için çok önemli bir adım olacaktır.”

“KAYSERİ YÜZDE 7 BÜYÜDÜ”

Son olarak Kayseri’nin ihracat rakamlarını değerlendiren Büyüksimitci, “İhracat rakamlarımızın 2019’un ilk 10 ayının ortalamasında yaklaşık 2 buçuk milyar Dolar olacağını söylüyorduk ama bu rakamı geçebiliriz. Türkiye bu yıl ihracatta yüzde 2 büyüme gösterirken, Kayseri yüzde 7 büyüdü ve serbest bölgemiz de ihracat konusunda gayet iyi gidiyor. İthalatta 1 milyon 185 bin doları bulmayı ön görüyoruz. Yani Kayseri cari fazla veriyor ve biz bu yüzden buraya göz bebeğimiz gibi bakmalıyız.” ifadelerini kullandı.

“ZAMLAR ENFLASYON ORANI KADAR OLMALI”
Gazetecilerin asgari ücret ile ilgili sorularını yanıtlayan Mehmet Büyüksimitci asgari ücret sorununun çözümünün, zamların enflasyon oranı düzeyinde kalmasına bağladı. Büyüksimitci, “Bizim işçimiz bu asgari ücretle geçinmekte zorlanıyor ve bizim isteğimiz de fazlasını verebilmek ama dünyanın bazı gerçekleri var. Biz sadece asgari ücrete zam yapmıyoruz. Asgari ücrete yaptığımız zam kadar onun üzerindekilere de en az zam yapmak zorundasınız ve ciddi şekilde maliyetler artıyor. Bizim bu konudaki önerimiz de enflasyon oranı kadar zam yapılmasıydı. Yani yüzde 10 enflasyon varsa yüzde 10 zam yapılsın ama son dakika enflasyon artışı olursa ek olarak o zam da yansıtılmalıdır çünkü bizim işverenlerimiz ve ülkemiz şu an istenen asgari ücreti kaldıramaz.” diyerek sözlerini tamamladı.