'B planına gelmedik'

İldeki yoğun bakım kapasitelerinin doluluk oranlarıyla ilgili açıklamada bulunan İl Sağlık Müdürü Ali Ramazan Benli, 'Yoğun bakımda sıkışıklığımız yok, henüz B planına geçmedik.' dedi.

'B planına gelmedik'

TÜRKİYE'DE YÜZDE 85 ULAŞTI

Sağlık Bakanlığı'nın verilerine göre Türkiye'de vaka sayısı 30 bini aşmış durumda. Kovid-19'la ilgili anlık gözlem yapan uluslararası Worldometers'a göre ise Türkiye, vaka sayıları bakımından dünyanın 221 ülkesi içinde dokuzuncu sırada. Türkiye'den önce, ABD, Brezilya, Hindistan, Rusya, Fransa, İngiltere, İtalya ve İspanya geliyor. Türkiye'yi ise Almanya takip ediyor. Türk Yoğun Bakım Derneği ise bütün bu rakamların üzerine, haritası giderek kırmızıya dönen ülkede, yoğun bakım doluluk kapasitelerinin yüzde 85'e ulaştığını söyledi.

"YOĞUN BAKIMLARDA SIKIŞIKLIĞIMIZ YOK"

Vaka sayıları önceki haftadan sonra yaklaşık yüzde 40 oranında artarak yüz binde 196,07'ye ulaşan Kayseri'deki  yoğun bakımların kapasiteleriyle ilgili olarak telefon aracılığıyla kendisine ulaştığımız İl Sağlık Müdürü Ali Ramazan Benli de, "Bizim şehrimizde henüz yoğun bakımlarda sıkışıklığımız yok ancak normal yatakları pandemiye çevirdikçe pandemi dışı hasta kabulü azalıyor. Yoğun bakımların dolması durumunda, B planına geçer, normal yatakları pandemiye dönüştürürüz. Ancak şu anda B planına geçmedik." diye konuştu.

"KAYSERİ'YE İHANET EDİYORLAR"

Kayseri'de Şehir Hastanesi'nin pandemide ana hastane olarak hizmet verdiğini ve Devlet Hastanesi'nde de her ihtimale karşı gerekli önlemlerin alındığını söyleyen Benli, tüm önlemlere rağmen tedbirlerin dikkate alınmamasından dolayı vaka sayılarında artış yaşandığını ifade etti. İldeki en büyük problemin, temaslılarla ilgili doğru bilgi verilmemesi olduğunun altını çizen Benli, "Ben açık ve net söylüyorum, bu şekilde doğru bilgi vermeyen Kayseri'ye ihanet ediyor. Çünkü bu kişi temaslısının adını vermediğinde o temaslı dışarıda geziyor. Ev hanımlarının yüzde 30'u halâ eşlerinin adını vermekten çekiniyor. On gündür eşim eve gelmiyor diyen var, iş yerinde temaslılarıyla ilgili bilgi vermek istemediği zaman 5 gündür iş yerine gitmiyorum diyenler var. Bunlar, öğrenilmiş yalanlar. Bizde yaptırım beyana esas olduğu için başka türlü bir yaptırım da uygulayamıyoruz. Ancak riskli gördüğümüz bir iş yeri olursa orada tarama yapıyoruz." ifadelerini kullandı.

PANDEMİ HATTI 220 20 38

Son olarak, pandemi hattıyla ilgili bilgi veren Benli, "Vatandaşlar acil gördükleri bir durumda 220 20 38 numaralı pandemi hattımıza ulaşabilirler. Pandemi hattına çağrı düştüğünde gerekli değerlendirme yapılıyor ve  gerekirse eve ekip gidiyor. İhtiyaç halinde ise hasta 112 Acil Servis ile hastaneye götürülüyor. Bu süreç daha çok aile hekimlerimizle ve tedavi takip birimimizin takibiyle yürütüyoruz." dedi.

Selma Kara