Avukat, çocuğunun 3 aylık kreş ücretini mahkeme yoluyla geri aldı

ÖZEL HABER: Şeref KAHRAMAN - KAYSERİ'de avukat Ercan Avcı, 5 yaşındaki erkek çocuğunu gönderdiği ve pandemi döneminde 16 Mart-16 Haziran tarihleri arasında kapalı olan özel kreşe peşin ödediği 3 aylık 5 bin 782 TL ücreti mahkeme yoluyla geri aldı.

Avukat, çocuğunun 3 aylık kreş ücretini mahkeme yoluyla geri aldı

Kayseri’de avukat Ercan Avcı, 5 yaşındaki erkek çocuğunu gönderdiği ve pandemi döneminde 16 Mart-16 Haziran tarihleri arasında kapalı olan özel kreşe peşin ödediği 3 aylık 5 bin 782 TL ücreti mahkeme yoluyla geri aldı.

Çin’de ortaya çıkan coivd-19 virüsü dünyada olduğu gibi Türkiye’yi de olumsuz yönde etkiledi. Dünya Sağlık Örgütü’nün pandemi olarak ilan etmesinden sonra özel okullar, kreşler salgın kapsamında o dönem kapatıldı.

16 Mart’ta kapatılan okullar ve kreşler ile alakalı peşin verilen ücretlerin iadesi sorunu gündeme geldi. Konu ile ilgili DHA’ya yaptığı açıklama yapan Avukat Ercan Avcı, “Ben de bir veli olarak peşin ödediğim ücret iadesini çocuğumun kreşinden talep etmeme rağmen tarafıma iade yapılmadı.  Bunun üzerine bir hukukçu olarak konuyu araştırdım, iade edilmesi gerektiğini öğrendim ve tüketici hakem heyetine başvurdum. İl Tüketici Hakem Heyeti, 16 Mart ile 16 Haziran arasındaki 3 aylık dönemin tarafımıza iadesine karar verdi” dedi.

HEM HAKEM HEYETİ, HEM MAHKEME HAKLI BULDU

Av. Avcı, toplam 5 bin 782 lira olan bu ücret ile ilgili olarak gerekli yasal işlemleri başlattıklarını belirterek sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu özel kreş, bunun üzerine Tüketici Hakem Heyeti’nin iade kararının doğru olmadığı, hukuka aykırı iddiaları ile Kayseri 1. Tüketici Mahkemesi’ne başvurdu. Ancak Kayseri Tüketici Mahkemesi verdiği karar ile hakem heyetinin kararının hukuka uygun buldu ve karar kesinleşti. Zannedersem bu alanda berilmiş ilk mahkeme kararı bu şekilde ortaya çıktı. Bu anlamda ücret iadesi talep eden vatandaşların ilgili özel okul ve kreşlere başvurmaları gerekiyor. Buradaki önemli nokta özel okulların ve kreşlerin kusurlu olmadıklarını, bu nedenle ücret iadesi yapamayacakları yönündeki savunmanın geçersiz olduğu hususudur. Türk Borçlar Kanunu’na göre ifa imkânsızlığını düzenleyen maddelerde ifa edimini yerine getiremeyen, hizmet veren, bununla ilgili aldığı ücretin sebepsiz zenginleşme uyarınca iade etmekle yükümlüdür.  Dolayısıyla özel okulların ve kreşlerin bu süreçte kusurlu olmasına gerek yoktur, bu bir kusursuz sorumluluk halidir, dolayısı ile bu yöndeki iddiaya itibar edilmemelidir. Nitekim Kayseri Tüketici Mahkemesi ve Tüketici İl Hakem Heyeti bu yönde karar vermiştir.”

Avcı, bu şekilde özellikle 16 Mart ve 16 Haziran arasında ücretini peşin olarak ödemiş vatandaşların özel okul, yurt, kreşlerden ücretlerini iade almaları mümkün olduğunu sözlerine ekledi.