Aramızda 200 bin aşısız var

Son iki haftadır Kovid-19 salgınında vaka sayılarında artış gösteren Kayseri'de hiç olmamış 200 bin insan varken ilk doz aşısını olanların oranı ise yüzde 82 oldu.

Aramızda 200 bin aşısız var

Kayseri Kamu Hastaneleri Hizmetleri Başkanı Uzman Doktor Halit Baykan Kayseri'deki özellikle son iki haftada yaşanan vaka artışların ilk sebebinin gurbetçiler ikinci sebebinin ise aşılanan insanların rehavete kapılması olduğunu söyledi.

Uzman Doktor Halit Baykan Kayseri'deki Kovid-19 vaka artışlarının yaşanması ile ilgili, "Bunun en önemli sebebi gurbetçiler. Gurbetçiler gelince Kayseri'de yeni bir pike neden oldular. Bir diğer sebebi de Kayseri şu anda ilk aşıda yüzde 82'yi yakalamış durumda. aşı yaptıran insanların rehavete kapılmış olmaları. İnsanlar zaten aşılarımı yaptırdım artık rahat olabilirim diye düşünüyor. Maske, mesafe ve hijyen kurallarını aksaltmaya başladılar. Bu da Kayseri'de vaka sayılarındaki artışa neden oldu" dedi.

Aşı yaptıranların da Kovid-19 olduğununun altını çizen Halit Baykan, "Pandeminin üstesinden gelebilmemiz için kesinlikle maske, mesafe ve hijyen kurallarına tam manasıyla uymamız gerekiyor. Aşılarını yaptıran vatandaşlarımızda Kovid-19 virüsüne yakalanıyor. Bu ayrıntı göz ardı edilmemeli" diye konuştu.

Okulların yüzyüze eğitime geçmesinin Kovid-19 tablosuna yansımasının yaklaşık 15 günü bulacağını söylüyor. Halit Baykan ise okulların vaka artışını çok fazla etkilemeyeceğini bildirerek, "Okulların açılmasıyla elbette bir artış bekliyoruz.Ancak bu çok fazla olmaz. Çünkü ciddi manada önlemler alındı. Aşılanma oranı şu an için Kayseri'de ilk doz yüzde 82, ikinci ve daha fazla olanların oranı ise yüzde 60'ı geçti. Bu oranlar toplumda izolasyonun büyük oranda oluştuğunu gösteriyor. Bu nedenle okulların yüzyüze eğitime geçmesi ciddi manada vaka seyilerini etkilemez" şeklinde konuştu. 

Kayseri'de 12 yaş çocuklarında aşı olmaya geldiklerini bildiren Halit Baykan, "Aşı yaşı 12 yaşa kadar indi. Kayseri'de de tam rakamı bugün itibari ile belli olmamakla birlikte çocuklarımızın aşıya rağbet ettiğini söyleyebilirim2 ifadelerinde bulundu.

Kayseri'de yüzde 59,6 oranında servise yatan hasta  olduğunu söyleyen Baykan, "Kamu hastaneleri, Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi ve bir kaç tanede hasta sayısı yüksek olan hastanelerimizdeki araştırmalarımızda temmuz va Ağustos aylarının verilerine baktığımızda Kayseri'de yüzde 59,6 oranında servise yatan hasta var. Yoğun bakımda yatanların yüzde 91'i ise aşısız veya tek doz aşı olanlar. Bu nedenle bizim bu hastalıkla en büyük mücadelemiz önce aşı daha sonru maske, mesafe, hijyen" dedi. .

PCR testinin zorunlu olmasıyla da ilgili görüş bildiren Halit Baykan, sözlerini şu şekilde sürdürdü:

"Şu an vaka sayılarının artması nedeniyle yoğun bakımlarda ciddi bir sıkışıklık söz konusu. Bakanlığın koyduğu PCR testi yerinde bir karar. PCR testi bir çok yerde zorunlu oldu. Aşı gönüllük esasına dayalı ama PCR zorunlu. Şehirlerararsı seyahat, yurtdışı giriş ve çıkışları, okula giden öğretmenler ve diğer okul çalışanları, servis şoförleri PCR yaptırmak zorunda. Çünkü dar alanda virüs daha hızlı yayılıyor. Okul servislerinde şoförün taşıyıcı olması en kıymetli varlıklarımız olan çocukların enfekte olmasına sebep oluyor. Bu nedenle özellikle dar alanda çalışan veya girip çıkıp insanlara PCR gerekli. PCR'ın güvenliği sorgulanıyor. PCR'ın doğru sonuç vermesi yüzre 50 diyorlar kesinlinkle daha fala. ancak şu durumda test yapacak başka bir gereç yok. Koronavirüs neyle tespit edilecek."