Genel Sağlık Sigortası Borçlarına Af Geliyor!

Genel Sağlık Sigortası borçlarına af geliyor. GSS prim borçlarının affı için 80 maddelik yeni torba yasada düzenlemeler yapıldı. Detaylar Kayseri Anadolu Haber'in Kayseri haberinde…

Genel Sağlık Sigortası Borçlarına Af Geliyor!

Genel Sağlık Sigortası borçlarına af geliyor. GSS prim borçlarının affı için 80 maddelik yeni torba yasada düzenlemeler yapıldı.  Torba yasa teklifindeki 54. Madde kapsamında GSS prim borcu bulunanlara af gelmesi bekleniyor.

Torba yasada bulunan 80 maddenin 54. maddesinde; ‘Prim ödeme yükümlüsü kendisi olan vatandaşlarımıza ödeme kolaylığı sağlanması, ekonomik ve sosyal anlamda hayatlarına daha sağlıklı devam etmelerini sağlamak amacıyla yürürlüğe konulan yapılandırma kanunlarından yararlanamayan ya da yararlanmalarına rağmen zorunlu genel sağlık sigortası prim borçlarını ödeyemeyen sigortalılara yönelik kamuya olan borç yüklerini hafifletmek ve sağlık hizmetlerine erişimlerini kolaylaştırmak amacıyla düzenleme yapılması öngörülmüştür.’ kararı yer alıyor.

GSS affından 1 Ocak 2014 öncesi prim borcu olanlar yararlanırken, ödenmemiş Genel Sağlık Sigortası primleri ile gecikme cezası ve gecikme zammı bulunanlar da yararlanabiliyor.

Yeni yılda asgari ücrete gelecek zam ile GSS primleri de artacak. Asgari ücretin güncel fiyatından dolayı Aralık 2023 yılının sonuna kadar ödenecek prim tutarı aylık 402 TL, yıllık ise 4 bin 802 TL.

Torba yasa teklifinin, TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilmesi ardından Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girecek. Yasallaşan teklifin ardından borcu olan vatandaşın yeni yıla girmeden borçlarının silineceği öngörülüyor.