Yerel seçimlerde istifa süreci ne zaman bitiyor?

31 Mart 2024 Yerel seçimleri için istifa süresinin ne zaman biteceği merak ediliyor. İstifa süreci ne zaman bitecek? Kimlerin istifa vermesi gerekiyor? Detaylar Kayseri Anadolu Haber'in Kayseri haberinde...

Yerel seçimlerde istifa süreci ne zaman bitiyor?

31 Mart 2024 Yerel Seçimlerinde aday olmak isteyen kamu memurlarının istifa süreci ne zaman bitiyor merak ediliyordu.

Yüksek  Seçim Kurulunun (YSK), 27 Ekim’de Resmi Gazete’de yayınladığı kararla, 31 Mart 2024 Pazar günü yapılacak seçimin başlangıç tarihinin 1 Ocak 2024 olduğunu ve aday olmak isteyenlerim 1 Aralık saat 17.00’ye kadar görevden ayrılmaları gerektiğini bildirildi. Son gün yarın!

İstifa sürecine girecekler; Kamu görevlileri, yargı mensupları, siyasi parti il ve ilçe yöneticileri, Türk Silahlı Kuvvetleri, kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları, sendikalar, kamu bankaları, üst birlikleri ve bunların üst kuruluşları, yönetim ve denetim kurullarında görev alanların mesai bitimine kadar görevlerinden ayrılmaları gerekiyor. Yasal düzenlemeler kapsamında kamu görevlileri istifa ya da emeklilik dilekçesini belirtilen tarihe kadar sunmak, görevden ayrılmak olarak kabul ediliyor.

İstifa sürecine gerek olmayanlar: Belediye meclisi üyeleri arasında görevlendirilen belediye başkan yardımcıları, görevlerinden istifa etmeden aday olabilecek. Milletvekilleri, belediye başkanları, il genel meclisi ve belediye meclisi üyeleri ile muhtarların da aday olabilmek için istifa etmesi gerekmiyor.

Aday milletvekilleri, belediye başkanı seçilmesi halinde, seçildikten sonraki 15gün içinde hangi görevi üstleneceklerine dair tercihte bulunmaları gerekiyor. Aksi halde yeni seçildiği görevi reddetmiş sayılıyor.