Ev alacak, yaptıracak Kayserililer dikkat!

Son dönemde ahşap yapıdaki binalar popülerlik kazanırken ev yaptıracak Kayserili vatandaşlar da ahşap yapılara yöneliyor. Ahşap binalara ilişkin yeni kararlar çıktı. Kayserili vatandaşlar bu kararlara dikkat edin. Detaylar Kayseri Anadolu Haber'in kayseri haberlerinde...

Ev alacak, yaptıracak Kayserililer dikkat!

Ahşap yapılar son zamanlarda dikkat çekiyor. Gerek tarihi ahşap yapılar gerek ahşap yapıya sahip Kayserili vatandaşlar veya ahşap yapı yaptırmak isteyen vatandaşların bu kararlara dikkat etmesi gerekiyor.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Ahşap Binaların Tasarım, Hesap ve Yapım Esaslarına Dair Yönetmelik karar Resmi Gazete'de yayımlandı. 

Ahşap binaların tasarım, hesap ve yapım esaslarına ilişkin yönetmelik hazırlandı. Taşıyıcı ahşap yapı elemanlarından müteşekkil veya farklı yapı sistemleri ile taşıyıcı ahşap yapı elemanlarının birlikte kullanıldığı bina türü yapıları kapsayan yönetmelik 1 Ocak 2025 yılında hizmete girecek.

Yönetmeliğe göre tasarımı yapılan binalarda Yapı Malzemeleri Yönetmeliği, Yapı Malzemelerinin Tabi Olacağı Kriterler hakkında Yönetmelik kurallarına uygun malzeme kullanılmaası zorunlu olacak.

Karara göre yönetmelik hakkında yeterli hüküm bulunmayan konularda Türk standartları, bu standartların olmaması halinde ise Avrupa Standartları esas alınacak.

Türk veya Avrupa Standartlarında düzenlenmeyen hususlarda, uluslararası geçerliliği kabul edilen standartlar da kullanılabilecek.

Yönetmelikte, yapısal tasarım için temel ilkeler, yangın ve yalıtıma göre tasarım, deprem hesapları, malzeme özellikleri, dayanım esasları belirlendi.

Başta deprem bölgeleri olmak üzere yapılacak ahşap maddeler bulunduran binaların tasarımı için bu esaslar göz önünde bulundurulacak.

Bu esaslara ek Türkiye Bina Deprem Yönetmeliği kuralları yerine getirilecek.

Ahşap binalarda yönetmelikte belirtilen kalite, malzeme kullanılması şart olacak. Yangına karşı belirtilen tasarım esasları ile birlikte Binaların Yangından Korunması Hakkında Yönetmelik maddelerine de uyulacak.

Öte yandan bacalar ve tesisat boruları dış duvarların üzerinde bulunmayacak, eğer tesisatın dış duvarlarının üzerinde bulunursa buna ilişkin de yalıtım önlemleri alınacak.