Dünyanın gözü buraya çevrilecek! Bizans İmparatoru II. Konstantin, Kayseri'ye mi geldi?

Kayseri'nin İncesu ilçesinde çok önemli arkeolojik kazı çalışmaları yapılırken, ortaya çıkan detaylar sadece Kayseri ve Türkiye'yi değil, dünyanın ilgisini çekeceğe benziyor. Detaylar Kayseri Anadolu Haber'in bülteninde..

Dünyanın gözü buraya çevrilecek! Bizans İmparatoru II. Konstantin, Kayseri'ye mi geldi?

Kayseri’nin İncesu ilçesinde çok önemli arkeolojik kazı çalışmaları yapılırken, ortaya çıkan detaylar sadece Kayseri ve Türkiye’yi değil, dünyanın ilgisini çekeceğe benziyor.

Örenşehir mevkiinde 3 yıl önce keşfedilen bir sivil mimari örneği için çok özel bir kazı çalışması yapılıyor. 

Kültür ve Turizm Bakanlığı, Büyükşehir Belediyesi ve İncesu Belediyesi iş birliği ile yapılan arkeolojik kazılarda dünyanın ilgisini buraya çekecek bulgular ele geçirildi. 

Kayseri İl Kültür ve Turizm Müdürü Dr. Şükrü Dursun, bölgede yapılan çalışmalarla ilgili bilgiler paylaştı.

Dursun, Bizans İmparatoru II. Konstantin’in İncesu’ya gelmiş olabileceğini düşündüklerini söyledi.

Milattan sonra 330 tarihlerinde Bizans İmparatoru II. Konstantin’in buraya gelmiş olabileceği kanaatinin doğduğunu söyleyen Dursun, “Her geçen gün yeni alanlar çıkmasıyla mekânın farklı alanlarını da görmüş oluyoruz. Burasının Ören Yeri ilan edilip, burasının turizme açılması için çalışıyoruz” ifadelerini kullandı.

Anadolu'nun en Büyük mozaik yapısı 

Latince mozaikte, ‘30. yıldönümü vesilesi ile ve 40. yıla ulaşması için dualarımızla. Bu bina (fabrica), dostu (comes) Hyacinthos’un önderliğinde inşa edildi. “Sen, ey bina, şimdi en görkemli düzeye ulaştın” yazarken, Grekçe olan mozaikte ise “Sağlıklı olarak gir” veya “Sağlıklı isen gir” yazıyor. Ayrıca kazı çalışmaları kapsamında bu sene çıkan Uakinthos Kometos zamanında yapıldığı tahmin edilen Epi Uakithou Kometos Ktistou yazıtı da yer alıyor. Bu yapının Anadolu’da Antakya, Zeugma ve Maraş’ta örnek benzerleri olduğu da biliniyor.