Demirtaş, Japon deprem uzmanına salladı

Yaptığı bilimsel açıklamalarla vatandaşı özellikle deprem konusunda bilgilendiren Paleosismolog Dr. Ramazan Demirtaş, Japon deprem uzmanı Yoshinori Moriwaki'ye tepki gösterdi. Demirtaş, neler söyledi? Tüm detaylar Kayseri Haberimizde...

Demirtaş, Japon deprem uzmanına salladı
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Ünlü Paleosismolog Dr. Ramazan Demirtaş, Japon deprem uzmanı Yoshinori Moriwaki’nin yaptığı açıklamalara tepki gösterdi. Yapılan açıklamaların hayali deprem olduğunu ve halka korku pompalamak olduğunu ifade eden Demirtaş, ‘Uzmanlık alanlarını sorgulamadan, eline çubuk alanı ekran başına geçirip, o fay ile ilgili hiç bir sayısal tehlike parametresi içermeyen hayali deprem büyüklükleri üretip, halkımıza korku pompalamaya devam ediyorlar. O kişinin Japon olması fay konusunda uzman olduğunu göstermez’ diye sert bir tavır sergiledi. 
Toplamda 35 yıl sahalarda çalışan uzmanlık alanında Paleosismoloji, deprem jeolojisi, aktif tektonik, sismotektonik, neotektonik, yapısal jeoloji,deprem, jeotermal jeolojisi ve mühendislik jeolojisi bulunan Demirtaş, Türkiye’de olan tüm depremlerin ardından yaptığı bilimsel açıklamalarla vatandaşı bilgilendiriyor. 

Japon Deprem Uzmanı Yoshinori Moriwaki, CNN TÜRK canlı yayınında Kaan Temeltaş'ın sunduğu programda konuştu. 
Son günlerde Türkiye'de meydana gelen depremler hakkında yaptığı açıklamalarla dikkatleri üzerine çeken Moriwaki, ‘Türkiye’de son 32 yıldır çok sayıda deprem yok diye görüyordum. Ama 3 sene önce Silivri'de yıkımlar oldu. Elazığ'da 2 kere oldu. Elazığ'dan sonra Ege taraflarına gitti. Manisa, Muğla, İzmir. Daha sonra Kahramanmaraş ve Hatay. Bu 3 senede çok hareketli’ dedi. 
‘Doğu'dan Batı'ya sıra sıra geldi’ açıklamasıyla dikkat çeken Moriwaki, ‘Türkiye'de Anadolu levhası, Afrika levhası ve Arap levhası var. Bu kırmızı koyu kısım fay hattı. Doğu Anadolu fay hattı uzun zamandır kırılmadı, deprem yoktu. Sadece Doğu tarafları değil Ege tarafının Batı Anadolu fay hattının olduğu yerde ara ara verebilir. Bu Kuzey Anadolu fay hattının 1939 Erzincan... Doğu'dan Batı'ya sıra sıra geldi’ ifadelerini kullandı. 
Hangi illerde büyük deprem bekliyor sorusuna Moriwaki, şu şekilde yanıt verdi: ‘4 tane var. Birinci; Doğu Anadolu fay hattı, Elazığ, Maraş'tan Hatay'a. Türkiye her zaman domino taşı gibi. Kuzey Anadolu fay hattı da böyle. Doğu Anadolu fay hattı da aynı. O zaman bu Hatay'da sonra Suriye tarafında. Öbürü, Kıbrıs tarafına gidiyor, deniz tarafı içinde.’
Demirtaş da, Yoshinori Moriwaki’nin yaptığı açıklamaların korku pompalamak olduğu yönünde olduğunu belirterek, sert bir dille tepki gösteriyor.