Çerkes Sürgünü 160. Yılında Anıldı!

MAZLUMDER Cumhuriyet Meydanı'nda bulunan Filistin çadırında Çerkes Sürgününü 160. Yılında andı. Detaylar Kayseri Anadolu Haber'in Kayseri haberinde…

Youtube Kanalı
Youtube Kanalı
Abone Ol
Çerkes Sürgünü 160. Yılında Anıldı!

MAZLUMDER Cumhuriyet Meydanı’nda bulunan Filistin çadırında Çerkes Sürgününü 160. Yılında andı. MAZLUMDER'in Filistin çadırında düzenlediği programa Gönüllü Kültür Kuruluşları Başkanı Ahmet Taş ve Birleşik Kafkasya Derneği Başkanı Cemil Görücü katılım sağladı.

7 Ekim 2023'te başlayıp sekiz aydan bu yana devam eden İsrail'in Gazze soykırımının dünyanın gözünün önünde hala devam ettiğini söyleyen Gönüllü Kültür Kuruluşları Başkanı Ahmet Taş, ‘Gazze soykırımı toplumumuz ve ülkemizin önemli gündemlerinden biri olarak yerini korurken, tarihte yaşanan Kırım Tatarlarının sürgünü, Kafkasya 

Çerkezlerin sürgünü nün yıldönümleri, Cumhurbaşkanının yetkisi ile 28 Şubat 1997 darbe döneminin, darbeci paşalarının cezalarının kaldırılması toplum ve ülke gündeminde yerini aldı’ ifadelerinde bulunu.

Çerkez sürgünü 21 Mayıs 1864

Çerkes Sürgünü’nü 160. Yılında acı ve rahmetle anan Taş; ‘Osmanlıyı yok edip, sıcak denizlere inmek isteyen Çarlık Rusya’sının kendilerine yiğitçe direnip, vatanlarını savunan Kafkasyanın yiğit halkı Çerkezlere uyguladığı sürgün 21 Mayıs 1864'te Soçi limanından derme çatma gemilere bindirilen 1 milyon 500 bin Çerkezin, Osmanlı topraklarına sürgünü ile başlamıştır.

Karadeniz kıyılarından Ürdün, Suriye, Akdeniz ve Marmara ovaları dâhil çok geniş Osmanlı coğrafyasına yerleştirilen Çerkezlerin, 500 bini yollarda çeşitli sebeplerle hayatını kaybetmiştir. Unutulmayan acıların yaşandığı Çerkez sürgününün 160. yıl döneminde ölenleri rahmetle anıyor, böyle acıların yaşanmaması için Cenabı Hakk'a dua ediyoruz’ dedi.

Karadenizin kuzeyindeki Kırım Yarımadasının yiğit insanları Tatarların, ilk Sürgünü 1783'te Rusların Kırım yarımadasını işgali ile başlamıştır diyen Taş; ‘En büyük sürgün ise 18 Mayıs 1944'te, Almanların Kırımdan Çekilmesinden sonra bölgeye yeniden gelen Rusların, diktatör Stalin'nin emriyle 400 bin Kırım Tatarını bir gece içinde, hayvan taşıma vagonlarına bindirerek, orta Asya ve Sibirya'nın bozkırlarına sürmesi ile gerçekleşmiştir. Sürgün sırasında 80 bin Kırım Tatarı hayatını kaybetmiştir. Acı ve hüzünle dolu Kırım Tatar sürgünün 80. yıl dönümünde, sürgün de hayatını kaybedenlere Allah'tan rahmet, Tatar toplumuna baş sağlığı diliyor, acılarını paylaşıyor, Allah bir daha böyle bir acı yaşatmasın diyoruz’ ifadelerinde bulundu.