Çalışma saatlerinde devrim! Mesai saatleri kısalıyor

Hükümet, milyonlarca çalışanı ilgilendiren önemli bir adım atarak, iş kanunu üzerinde yeni düzenlemeler yapıldı. Buna göre haftalık çalışma saatlerinde değişikliğe gidildi. Detaylar Kayseri Anadolu Haber'in, Kayseri haberlerinde…

Çalışma saatlerinde devrim! Mesai saatleri kısalıyor
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Hükümet yetkilileri, iş dünyasında yaşanan değişimlere ayak uydurabilmek, çalışanların haklarını güvence altına almak ve iş yaşamını daha verimli hale getirmek amacıyla yeni düzenlemelerin yapıldığını belirtti. Bu kapsamda, ücret politikaları ve çalışma saatlerinde iyileştirmelerin planlandığı ifade edildi.

40 Saate İndiriliyor

Sabah’ın haberine göre, iş kanunlarında, merkezinde çalışanların olacağı yeni değişiklikler için düğmeye basıldı. Haftalık çalışma saatlerinin 45 saatten 40'a indirilmesi planlanıyor.

Hükümet, iş kanunlarında geniş kapsamlı bir revizyon yapmaya hazırlanıyor. Yapılan planlamalara göre, diğer meslek gruplarında haftalık çalışma süresi 45 saat olan standart, bütün çalışanlar için 35-40 saat aralığına indirilecek. Bu adım, çalışanlara daha esnek bir çalışma düzeni sunmayı ve iş hayatındaki dağınık mevzuatı bir arada toplamayı hedefliyor.

Günümüz şartlarına göre şekillendi

2003 tarihinden bu yana yürürlükte olan iş yasasına göre, haftalık çalışma saatleri 45 saat olarak görülüyor. Yani işçiler bir yılda en fazla 270 saat fazla çalışabiliyor. Belirlenen bu çalışma saatinin sanayi çağının başladığı döneme göre belirlendiği dolayısıyla günümüz şartları ve teknolojik gelişmelere bağlı olarak yeniden düzenlenmesi yönünde karar alındı.

Basın iş kanunu ve denizcilik iş kanunda haftalık çalışma süresi 48 saat. Diğer meslek gruplarında haftalık çalışma süresi ise 45 saat. Tüm çalışanlarla ilgili bütüncül bir yaklaşımla çalışma saatlerinin 35- 40 saate indirilmesi şu an için masaya yatırıldı.