Aman dikkat - Bu organ ikinci beyniniz!

Uzmanlar bu organa iyi bakın çünkü ikinci beyniniz diyor. Bu organın sağlıklı olup olmadığına dikkat edin. Bu organ sağlıklı olmadığında çeşitli akıl hastalıklarına davetiye çıkarıyor. Detaylar Kayseri Anadolu Haber'in, Kayseri bülteninde…

Aman dikkat - Bu organ ikinci beyniniz!

Uzmanlar bu organa iyi bakın çünkü ikinci beyniniz diyor. Kayserili vatandaşlar bu organı araştırmaya başladı. Detaylar Kayseri Anadolu Haber’in, Kayseri bülteninde…

‘Bağırsaklar’ omuriliğinizden daha çok sinir hücresine sahip. Milyonlarca sinir hücresi bulunan Bağırsaklar uzmanlar tarafından ikinci beynimiz olarak açıklanıyor. Çünkü bağırsaklar vücutta kendi başına faaliyet gösterebiliyor. Yani bağırsakların kendi kararlarını verebilme özelliği var. Böylelikle bağırsakların ne yapacağını söylemesi için beyine ihtiyacı olmuyor.

Bağırsakların beyinden bağımsız aklına Enterik Sinir Sistemi (ENS) deniyor. ENS, merkezi sinir sisteminden bağımsız çalışabiliyor ve sadece sindirim sistemini düzenleyen bir alt bölüm olarak karşımıza çıkıyor.

Bağırsaklar sinir hücreleri ağıdır ve mide ile sindirim sistemi üzerinde bulunur. Yani bağışıklık sistemi hücrelerimizin yüzde 70'i bağırsaklarımızda yer alıyor.

Uzmanların son araştırmalarına göre bağırsak sağlığımız bu nedenle, hastalıklara karşı bağışıklığımızı geliştirmemizde de çok önemli. Ayrıca sindirim sorunları yaşamanın, grip gibi sık görülen hastalıklara yakalanma riskini daha da artırdığını söylüyor.

Aman dikkat - Bu organ ikinci beyniniz!

‘Farklı yiyecekler mikrop sağlığını arttırıyor’

Vücudumuz için gerekli ve sağlıklı mikroplar bulunuyor. Bağırsaklarımız ise trilyonlarca mikroba ev sahipliği yapma görevini de üstleniyor. Vücudumuz bu mikroplar sayesinde belirli gıdaları sindirmemize yardımcı oluyor. Her bir farklı mikrop grubu farklı gıdalarla gelişiyor. Dolayısıyla farklı gıdalar tüketmek bağırsak sağlınızı geliştiriyor.

Ayrıca bağırsaklarımız ve genel psikolojik sağlığımız arasındaki bağı açıklayan bir unsur da serotonin hormonunun yüzde 80-90'ının sindirim sistemimizde üretilmesi. Serotonin, bağırsak hareketleri dahil olmak üzere çeşitli vücut faaliyetlerini etkileyen bir kimyasal olarak karşımıza çıkıyor. Serotonin hormonu ise psikiyatrik rahatsızlıklarla da ilişkili. Uzun süre stres altında yaşamak, serotonin düzeylerini azaltıyor ve duygusal durumu da etkiliyor.

Uzmanlar, bağırsak sağlığımızı geliştirmenin, bağışıklık sistemimize katkıda bulunup bulunamayacağını ve akıl hastalıklarıyla mücadelede yardımcı olup olamayacağını araştırıyor. Yapılan son araştırmalara göre bağırsak sağlığı Alzheimer gibi akıl hastalıklarına sahip olmamak açısından önemli.

Uzmanlara göre sağlıklı bir bağırsak için şunlar yapılabilir;

Farklı gıdalar tüketip mikroplarınızı çeşitlendirebilirsiniz.

Belirleyeceğiniz bir yöntemle stresinizi kontrol edebilirsiniz.

Zaten bağırsak sorununuz varsa alkol, kafein ve baharatlı yiyeceklerden uzak durmayı ihmal etmeyin.

Daha iyi uyumaya çalışın. Araştırmalara göre uyku düzenini sürekli değiştirmek bağırsak mikroplarının döngüsüne de zarar veriyor.