109 yıl önce bir zafer : 'Çanakkale Zaferi!'

Türkiye'nin ve dünyanın kaderini değiştiren Çanakkale Zaferi 109 yıl önce tam bugün kazanıldı. Türk milletinin inancı, mücadelesi ve vatan sevgisi Türkiye'nin kaderini değiştirdi. 'Çanakkale Zaferi' Türk milleti için nasıl kazanıldı? Kayserili vatandaşlar araştırıyor. Detaylar Kayseri Anadolu Haber'in, Kayseri bülteninde...

109 yıl önce bir zafer : 'Çanakkale Zaferi!'

Çanakkale Zaferi 109 yıl önce bugün kazanıldı...

‘Çanakkale’nin geçilmezliği’ Anafartalar Kahramanı Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve işgalcilere geçit vermeyen Aziz Şehitlerimiz sayesinde tüm dünyaya kanıtlandı. Türk milleti 18 Mart 1915’te tarihe adını altın harflerle yazdırdı ve Çanakkale’de çok büyük bir zafer kazandı.

‘Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi’ olarak adlandırılan bu gün, her yıl 18 Mart’ta kutlanan Çanakkale zaferi Başkomutan Mustafa Kemal Atatürk’ün hafızalara kazınan ‘Ben size taarruzu emretmiyorum, ölmeyi emrediyorum’ sözü, bu zaferin nasıl bir inanç ve kararlılıkla kazanıldığını kanıtlıyor.

109 yıl önce bir zafer : 'Çanakkale Zaferi!'

Çanakkale Deniz Zaferi, her yıl dönümünde Çanakkale Boğazı’nda geçit töreni ve Türkiye’nin çeşitli illerindeki SOLOTÜRK gösterisiyle kutlanıyor.

109 yıl önce bir zafer : 'Çanakkale Zaferi!'

Çanakkale Savaşı'nda hem karadan hem de denizden yürütülen savaşta büyük bir zafer kazanıldı. Çok sayıda şehit verildi. Peki bu zafer nasıl kazanıldı? Kayserili vatandaşlar için derledik..

Çanakkale Zaferi nasıl kazanıldı?

Kaynaklara göre Türk tarihinin dönüm noktalarından biri olan Çanakkale Savaşları 1. Dünya savaşı sırasında 19 Şubat 1915’te Çanakkale Boğazı’ndaki deniz savaşıyla başladı.

109 yıl önce bir zafer : 'Çanakkale Zaferi!'

Birinci Dünya Savaşı'nın en önemli muharebelerinden ‘Çanakkale Savaşı’ öncesinde İngiltere, Avrupa'da savaşın mevzi çatışmalara dönüşmesi üzerine, Çanakkale ya da Balkanlar'da yeni bir cephe açıp İstanbul'u ele geçirerek Osmanlı Devletini Almanya'dan ayırmayı ve kararsız Bulgaristan'ın ittifak devletleri yanında yer almasını önlemeyi düşünüyordu.

Osmanlı güçlerinin 3 Şubat 1915'teki Süveyş Kanalı'na taarruzu sonuç vermeyince İngiltere, Mısır'daki güçlerini boğazlara yöneltti.

109 yıl önce bir zafer : 'Çanakkale Zaferi!'

İtilaf devletleri, 12'si İngiliz, 4'ü Fransız olmak üzere 16 muharebe gemisi, 6 muhrip, 14 mayın arama tarama ve bir uçak gemisinden oluşan donanmasıyla 19 Şubat 1915 sabahı, ‘Müstahkem Mevki Methal Grubu Bataryaları’na bombardıman başlattı.

Karada yapılan savaşlar ise Seddülbahir, Arıburnu ve Anafartalar cephelerinde devam etti.

Hava şartlarının olumsuzluğu nedeniyle ikinci bombardıman 25 Şubat'ta yapıldı. 26 Şubat-17 Mart arasında ise itilaf devletleri donanması mayın arama taraması gerçekleştirdi ancak 17-18 Mart gecesi Nusret Mayın Gemisi, Erenköy Koyu'na ve boğaz geçişine mayın döşedi.

109 yıl önce bir zafer : 'Çanakkale Zaferi!'

Müttefik donanması, 18 Mart günü saat 11.15'te ilk atışlarla büyük bir taarruz başlattı. Saat 18.00'e kadar süren şiddetli çatışmalar sonunda, itilaf devletleri donanmasının üç muharebe gemisi ‘Bouvet’, ‘Irresistible’ ve ‘Ocean’ zırhlıları battı, iki muharebe gemisiyle bir muharebe kruvazörü yara aldı.

325 gün süren Çanakkale Savaşları 9 Ocak 1916'da Türk ordusunun zaferiyle sona erdi.

109 yıl önce bir zafer : 'Çanakkale Zaferi!'

Çanakkale'de 18 Mart 1915'te elde edilen deniz zaferinin kazanılması ise yedi saat sürdü ve bu zafer Türkiye'nin geleceği için bir dönüm noktası oldu. Çanakkale Zaferi ile Çanakkale'nin geçilemeyeceğini kanıtlandı.