REİS'TEN KAYSERİ'YE SERT MESAJ

Cumhurbaşkanı Erdoğan, seçimlerde milletvekili listelerini benimsemedikleri için çalışmayan parti teşkilatlarını sert bir dille eleştirdi. Erdoğan, 'yanlış yapanların AK Parti'de yeri yok' dedi.

REİS'TEN KAYSERİ'YE SERT MESAJ

YAN GELİP YATTILAR
 
AK Parti’de 24 Haziran seçimlerinde yaşanan düşüşle ilgili değerlendirmeler sürerken, Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’dan çok çarpıcı açıklamalar geldi. AK Parti Genişletilmiş İl Başkanları Toplantısı’nda konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “gelen raporlarda maalesef yerel yönetimlerle adaylar arasında bu tür sıkıntılar da yaşandı. Ben onu istemiyordum, filancayı istiyordum. Onun için yan gelip yatanlar oldu, kusura bakmasınlar” dedi.
 
İSTİFANIN EŞİĞİNDEN DÖNDÜLER
 
AK Parti Kayseri İl Teşkilatı’nda da 24 Haziran öncesinde büyük çalkantılar yaşanmıştı. Açıklanan milletvekili listelerine tepki gösteren il yönetiminin, bazı il başkan yardımcılarının da yönlendirmesi ile toplu istifa etme kararı aldığı ve bunu partinin üst yönetimine bildirdiği ortaya çıkmıştı. “Cahit Özden yoksa biz de yokuz” diye partiye tepki gösteren AK Parti Kayseri İl yönetimini, bazı belediye başkanlarının devreye girmesi ile istifa kararından vaz geçtiği kamuoyuna yansımıştı.
 
KAYSERİ’DE OYLAR YÜZDE 24 DÜŞTÜ
 
AK Parti Kayseri İl Yönetiminin seçimlerde gösterdiği performans da tartışma konusu oldu. Seçimde alan hakimiyetini sağlayamayan, istekli bir çalışma gösteremeyen yönetimin, bazı milletvekili adaylarıyla birlikte çalışma yapmak istemediği ifade ediliyordu. AK Parti, 24 Haziran seçimlerinde en çok oy kaybına uğradığı illerin başında Kayseri geliyor. Kayseri’de oylar, bir önceki seçime göre 15 puan, başka bir ifadeyle yüzde 24 oranında düşüş gösterdi. Bu düşüşte liste ile birlikte seçim çalışmalarının da etkili olduğu biliniyor.
 
Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, seçimlerde oyları düşen illerin teşkilatlarına sert tepki gösterdi. Bazı teşkilatların seçim çalışması yapmadığını ve yan gelip yattığını ifade eden Erdoğan, “böyle dava adamlığı olmaz” diyerek, açık açık mesaj verdi. 
 
AK Parti Genişletilmiş İl Başkanları Toplantısı'nda konuşan Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, 24 Haziran seçimleri ve gelecek yıl yapılacak yerel seçimlerle ilgili önemli açıklamalarda bulundu. 
 
Yaklaşan yerel seçimlerle ilgili konuşan Erdoğan, "2019 Mart’ına kadar bu belediyeciliğin adını “gönül belediyeciliği seferberliği” olarak koyuyorum. Aynı şey teşkilatlarımız için geçerli. “Ben iktidar partisinin il başkanıyım, ilçe başkanıyım” Yok. Efendi olmaya değil hizmetkar olmaya geliyoruz" dedi.
 
Erdoğan, şunları söyledi: “ Önümüzde mahalli seçimler var. Nerede bir yanlış yaptık? Bunları değerlendirip düzeltmek ve Mart yerel seçimlerine de böylece girmek durumundayız. Ancak bu şekilde milletimizin karşısına mesajını aldığımızın huzuruyla, güveniyle, cesaretiyle çıkabiliriz. Önümüzdeki ay büyük kongremizi yapıyoruz
Millete yanlış yapan hiç kimsenin de arkadaşlar AK Parti’de yeri olamaz. Çünkü partimiz milletin kendi partisidir. Hiçbir arkadaşımızın tek bir anını dahi boşa geçirme hakkı yoktur. Hiç kimse kendisini partisinin ve davasının önüne geçirmesi mümkün değildir.
Aramızda belediye başkanı da bulunuyor. İşte bu seçimlerden sonra bana gelen raporlara baktığımızda özellikle bazı eleştiriler var ki bu çok çok önemli. Vatandaş özellikle şunu arıyor, bu tabi ağırlıklı belediye başkanları bunun yanında milletvekilleri vesaire… Tevazu arıyor tevazu. Belediye Başkanı, benim dükkanıma gelip bir çayımı içmedikten sonra ben bu belediye başkanını ne yapayım diyor. Yani seçimden seçime mi belediye başkanı, milletvekili beni ziyaret edecek diyor. Veya kendi tanıdıkları ofislere uğrayıp çekip gidecekler diyor.
 
Değerli arkadaşlar AK Parti’nin müktesebatında böyle bir şey olamaz. Bizi yücelten tevazumuz olmuştur. Eğer biz bu tevazuyu kaybettiysek işte bu açık net, puan kaybına da neden olmuştur. En güçlü olduğumuz yerlerde eğer ciddi bir puan kaybı olmuşsa bunu kendi nefsimize soracağız. “Biz hatayı nerede yaptık? Yanlışımız nerede” Çok iyi hizmetler yapmış olabilir, bu hizmetler gerektir. Ama yeterli değildir. Yeterli olan o gönüllere girmektir. Gönüllere girersek bu işi başarmış oluruz.”
 
Erdoğan, milletin kimseye oy vermeye mecbur olmadığını, tepkisini oylarıyla gösterebileceğini de dile getirerek, “ Vatandaşına tepeden bakıyorsak, onlara yeri geldiği zaman…. Kusura bakmayın bu millet şamar oğlanı değil. Bir oy verir, iki oy verir sonra kenara koyar” diye konuştu.
 
Erdoğan, partide yenileşme olacağını da şu sözlerle ifade etti: “Şimdi kongremizle birlikte yeni bir oluşum olacak. MKYK’mızdan MYK’mıza varıncaya kadar bir değişim dönüşüm az da olsa yapacağız. Ama sonra çok yoğun bir maraton başlıyor. Nedir o? Mart. Yerel seçimlerin startını vereceğiz. Bu startı verirken de kaşına gözüne değil. Hem iş bitirme potansiyeline hem halkla uyumuna bakarak adım atmak durumundayız. Yerel yönetim aynen bu seçimlere benzemez. Böylece yerel yönetimlerden 2019’da çok daha başarılı çıkalım. Ben teşkilatımın buna hazır olduğuna inanıyorum. Ve 2019 Mart’ına kadar bu belediyeciliğin adını ben doğrusu “gönül belediyeciliği seferberliği” olarak koyuyorum. Aynı şey teşkilatlarımız için geçerli. “Ben iktidar partisinin il başkanıyım, ilçe başkanıyım” Yok. Efendi olmaya değil hizmetkar olmaya geliyoruz.”
 
Seçimlerde başarısız olan teşkilatlara sert tepki gösteren Erdoğan, bazı teşkilatların partiye ayak uyduramadığını ifade etti. Erdoğan, şöyle dedi: “Teşkilatlarımızın kadın ve gençlik kolları dahil olmak üzere, bu gönül seferberliğinde belediye başkanlarımızın yanında olması çok önemlidir. "Benim istemediğim olmadı, benim istediğim olmadı" mantığıyla bir davanın mensubu olmak mümkün değildir. Burayı altını çizerek söylüyorum. Çünkü bazı yerlerde, yine gelen raporlarda maalesef yerel yönetimlerle adaylar arasında bu tür sıkıntılar da yaşandı. Ben onu istemiyordum, filancayı istiyordum. Onun için yan gelip yatanlar oldu, kusura bakmasınlar. Eğer biz bir davanın mensubuysak size göre verilmemiş olabilir veya sizin istediğiniz olmayabilir. Ama bu zaman içerisinde bizim en çok üzerinde durmamız gereken konu insan meselesidir. Burada olmaz bir başka yerde olur. İlla parlamento mu olacak? İlla bakanlık mı olacak, illa belediye başkanlığı mı olacak?  Öyle anlar gelir ki, bunlar bir çok kurullarda, ofislerde bu tür imkanlar da doğabilir.”
 
Erdoğan’ın tepki gösterdiği il teşkilatları arasında Kayseri’nin de bulunduğu ifade ediliyor. Çünkü AK Parti Kayseri İl yönetimi, Hüseyin Cahit Özden’in aday gösterilmemesine tepki olarak, “toplu istifa etme” kararı almıştı. “Özden yoksa biz de yokuz” diyerek listelerin açıklandığı akşam istifa etme kararı alın ve partiyi boşaltan il yönetimini bu kararından bazı belediye başkanlarının vazgeçirdiği belirtiliyor. HABER MERKEZİ