ÖZHASEKi'Yi BUNLAR YAKTI

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Kayseri Milletvekili Mehmet Özhaseki'nin, Ankara'da seçimleri kaybetmesinde, Refik Tuzcuoğlu tarafından yürütülen yanlış seçim kampanyası başrol oynadı.

ÖZHASEKi'Yi BUNLAR YAKTI

31 Mart’ta yapılan Mahalli İdareler Genel Seçimlerinde, İstanbul ve Ankara’da şaşırtıcı sonuçlar ortaya çıktı. İstanbul’da AK Parti ve CHP adayları arasında düşük bir oy farkı çıkarken, Ankara’da AK Parti’nin adayı Mehmet Özhaseki ile CHP’nin adayı Mansur Yavaş arasındaki oy farkı, Yavaş lehine 123 bin civarında gerçekleşti. AK Parti, seçim sonuçlarına itiraz etse de Ankara’daki durumun değişme ihtimalinin zayıf olduğu belirtiliyor.
 
AK Parti kanadından da Ankara’daki seçimin kaybedildiğine dair izlenim çok yaygın. Belediyecilik tecrübesinin yanında siyasi deneyimi de yüksek olan AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Kayseri Milletvekili Mehmet Özhaseki’nin, CHP’nin adayı Mansur Yavaş’a seçimi kaybetmesi, birçok çevre tarafından şaşırtıcı bulunurken, AK Parti’de de sonuçlar üzerinden analiz ve sorgulamalar yapılmaya başlandı.
 
Özhaseki’nin seçimi kaybetmesinin nedenleri çok yönlü olarak ele alınıp, bir rapor haline getirilecek ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a sunulacak. Partinin ileri gelenleri ve siyaset bilimciler, AK Parti ve Özhaseki’den çok, Özhaseki adına yürütülen seçim kampanyasının başarısızlığına vurgu yapıyor.
 
Özhaseki’nin seçim kampanyasını ise Ankara Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcılığına bir süre önce getirilen Refik Tuzcuoğlu yönetiyordu. Seçim kampanyasının yanı sıra Özhaseki’nin birçok programlarının organizasyonunu da üstlenen Tuzcuoğlu, adeta gölge başkan adayı gibi davranıyordu.
 
Bir dönem AK Parti’den Meram Belediye Başkanlığı yapan Tuzcuoğlu, Konya’da tekrar aday gösterilmeyince Kayseri’ye geldi ve Büyükşehir Belediyesi’nde bazı şirketlerin başına geçti. Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki’nin milletvekili ve sonrasında bakan olması ile birlikte beraberinde Ankara’ya götürdüğü Tuzcuoğlu, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nda müsteşar yardımcılığına aynı zamanda da İller Bankası Yönetim Kurulu Başkan Vekilliği’ne atandı.
 
Özhaseki’nin bakanlığı bırakmasının ardından burada görevine son verilen Tuzcuoğlu, yine Özhaseki’nin referansı ile Cumhurbaşkanlığı Yerel Yönetimler Politikaları Kurulu üyesi yapıldı. Özhaseki’nin Ankara Büyükşehir Belediye Başkan adayı olması ile birlikte ani bir kararla Ankara Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcılığı’na getirilen Refik Tuzcuoğlu, Özhaseki’nin Ankara’daki seçim kampanyasını yürüten şirketlerin yanı sıra ekiplerin de oluşturulmasında etkili oldu. Seçim kampanyasının yanı sıra program ve organizasyonları da yürüten Tuzcuoğlu’nun bazı tutum ve davranışlarının AK Parti teşkilatlarında büyük rahatsızlığa neden olduğu belirtiliyor. Yanlış bir seçim kampanyası yürüten Tuzcuoğlu’nun, seçimlerin kaybedilmesinde baş sorumlu olduğu belirtilirken, kampanya için harcanan büyük meblağların da sorgulandığı ifade ediliyor.
 
Tuzcuoğlu’nun yanı sıra “Özhaseki’ye destek” adı altında Kayseri’den Ankara’ya giden ve seçim çalışmalarında boy gösteren bazı isimlerin de Ankara’da rahatsızlığa neden olduğu biliniyor. Kamuoyunda olumsuz imajları olan bu kişilerin, Özhaseki seçildikten sonra Ankara’da rant hesabı yaptıkları ileri
sürülürken, bu söylentilerin Ankaralı seçmen nezdinde kabul gördüğü ve bu kişilere tepki olarak Özhaseki’yi desteklemedikleri söyleniyor.
Ankara’da seçimin kaybedilmesinin önemli bir nedeni olarak da AK Parti Ankara İl Başkanlığı’nın seçimler için yeterince çalışmaması olarak gösteriliyor. Özhaseki’nin seçim sürecinde yalnız bırakıldığı, teşkilatların yeterince harekete geçirilmediği dile getirilirken, Ankara İl Başkanının da bu süreçte sorumlular arasında olduğu söyleniyor.
 
Benzer bir şekilde Ankara milletvekillerinin ve bazı bakanların da seçim kampanyasına yeterince destek vermediklerine dikkat çekiliyor.
 
Diğer illerde bakan, milletvekilleri ve teşkilat mensupları koordineli hareket ederken, Ankara’da bu koordinasyonun yeterince sağlanamadığı ifade ediliyor. HABER MERKEZİ