Yozgat, Tokat, Malatya… Meğer birçok il Sivas'ın ilçesiymiş– İşte Kayseri'nin de içinde olduğu o iller!

1924 yılında Cumhuriyet'in de ilan edilmesiyle birlikte il statüsüne kavuşan Kayseri meğer Sivas'ın bir ilçesiymiş. Peki Kayseri, Yozgat, Tokat ve Malatya ile birlikte hangi iller Sivas'a bağlıydı? Detaylar Kayseri Anadolu Haber'in bülteninde…

Yozgat, Tokat, Malatya… Meğer birçok il Sivas'ın ilçesiymiş– İşte Kayseri'nin de içinde olduğu o iller!

Cumhuriyetin ilanından bu güne Türkiye haritasında büyük değişiklikler yapıldı. Zaman içerisinde birçok ilde mülki sınırlar sürekli olarak değişti. 1924 yılı öncesinde Sivas’a bağlı birçok il bulunuyordu. Peki Kayseri, Yozgat, Tokat ve Malatya ile birlikte hangi iller Sivas’ın ilçesiydi. İşte detaylar…

Yozgat, Tokat, Malatya… Meğer birçok il Sivas'ın ilçesiymiş– İşte Kayseri'nin de içinde olduğu o iller!

1924 yılında Cumhuriyet’in ilanının hemen ardından Kayseri il statüsüne kavuştu. Bundan önce birçok ilin bağlı olduğu Sivas ili Osmanlı egemenliğinde eyalet merkezi haline gelmişti.

Kayseri ne zaman Sivas’a bağlıydı?

1516 yılında alınan karara göre Kayseri Sivas’a ilçe olarak bağlandı. 

Hangi iller Sivas’ın ilçesiydi?

Aynı yılda Kayseri ile birlikte; Amasya, Çorum, Tokat, kısmi olarak Malatya, Kastamonu, Erzincan, Yozgat ve Kayseri illeri Sivas’a bağlı birer sancak oldu.

Evliya Çelebi Seyahatnamesi’nde belirtildiği gibi Sivas zamanın en önemli eyaletlerinden biridir. (40 İlkokul, 1000 dükkân, 18 Han, 40 kadar çeşmesi olduğundan bahsedilir.)

Yozgat, Tokat, Malatya… Meğer birçok il Sivas'ın ilçesiymiş– İşte Kayseri'nin de içinde olduğu o iller!

Kayseri Sivas’tan kaç yılında ayrıldı?

Kayseri, Cumhuriyetle birlikte 1924 Anayasası gereği vilayet oldu. 1924 Anayasası ile il statüsüne kavuşan Kayseri'nin 1928'de Merkez, İncesu, Bünyan, Develi ve Aziziye(Pınarbaşı) olmak üzere, 5 kazası (İlçe), 21 nahiyesi (bucak) ve 314 köyü vardı.

Sivas hakkında…

Sivas tarihinde belirli dönemlerde bazı devletlere başkentlik yapmıştır ve bu dönemlerde yapılan önemli ticari ve kültürel zengin eserlere sahiptir. Bu eserlerden bazıları günümüze kadar gelememesine rağmen birçoğu da Sivas turizmine katkı sağlamaktadır. Selçuklular döneminde kültürel hayat oldukça hareketli idi bu sebepten dolayı bu dönemde inşa edilen medreseler, camiiler, türbeler, hanlar, kervansaraylar şehirde dikkat çekmektedir.

Yazılı Tarih Öncesi: 1927’den bu yana süregelen kazı ve araştırmalarda saptanan bulgular, Sivas’ta Neolitik Dönem’den başlayarak yerleşildiği yolundaki savları güçlendirici niteliktedir. Bölgede Kalkolitik Dönem (M.Ö. 5000-3000) ve ilk Tunç Çağ (M.Ö. 3000-2000) yerleşmelerinin varlığı ise, bu dönemlerden kalma çanak-çömlek, ev ve kent kalıntılarıyla kesin olarak saptanmıştır. Maltepe Höyüğü kazıları, yörede ilk yerleşmenin M.Ö. 2600'lerde başlayıp M.Ö. 2000'lere kadar kesintisiz sürdüğünü göstermektedir.

Yazılı Tarih: Sivas’ın eski bir yerleşim yeri olmasına rağmen ne zaman ve kimler tarafından kurulduğuna dair kesin bilgiler mevcut değildir. Bugün şehir merkezi ilçe ve köylerinde yapılan çeşitli Arkeolojik kazı ve araştırmalarda edinilen bilgiler bulunan höyük ve eski şehir harabeleri, Sivas’taki yerleşimin tarihin ilk dönemlerinden itibaren başladığını göstermektedir. Bu dönemlere ait, yeterli aydınlatıcı araştırmalar yapılmamış olduğundan Sivas’ın tarihini, Anadolu’nun büyük bir bölümünü kapsayan Kapadokya tarihi içerisinde incelemek zorunluluğu ortaya çıkmaktadır.

KAYNAK: SİVAS VALİLİĞİ