Yeşilhisar'da yurt sorunu

Yeşilhisar'da erkek öğrenciler barınma sorununa çözüm arıyor. Yeşilhisar Belediye Başkanı Halit Taşyapan, yeni yurt talebinde bulunduklarını söylerken, haber merkezimize ulaşan bazı öğrenciler ise büyük sıkıntı yaşadıklarını söylediler.

Yeşilhisar'da yurt sorunu

YEŞİLHİSAR’da okuyan erkek öğrencilerin ilçede yurt sorunu yaşadıklarını ve bu sorunun aşılması için gerekli girişimlerde bulunduklarını söylediler. Haber merkezimize ulaşan bazı öğrenciler, okullar açıldığından beri ilçede erkek öğrencilere ait KYK yurdu olmadığı için barınmada sorun yaşadığını bildirdi. İlçede hâlihazırda bulunan öğrenci yurdunun ilk etapta kız ve erkek öğrencilerin karışık kalması için yapıldığını ancak tek giriş olduğu için sadece kız öğrencilerin kalmasına izin verildiğini belirten öğrenciler, 150 kişi kapasiteli yurtta sadece yaklaşık 25 kız öğrencinin barındığını iddia ederek, “Eğitime başlamadan önce birçok yere başvurduk, kız öğrenciler yurda yerleştirildi ama erkek öğrenciler halen kalacak yer sorunu yaşıyor. 150 kişi kapasiteli yurtta 20-25 tane kız öğrenci kalıyor. Yurdun birçok bölümü boş bir şekilde duruyor. Yurt yapılırken kız-erkek karışık şekilde yapılmış fakat giriş ortak diye bahane ediliyor erkek öğrenciler yurda alınmıyor, mağdur ediliyoruz” diye konuştular.

  Evde kalmanın maddi zorluklarını anlatan öğrenciler, “Yetkililere gittiğimizde yurdun şuanda erkek öğrencilere açılamayacağını, ev tutmamız gerektiğini söylüyorlar ama ev tutmak öğrencileri maddi açıdan zorluyor. Şuanda birçok öğrenci merkezden dolmuş ile git gel yapıyor. Yolda her gelip gidişte ayrı bir kaza atlatıyoruz ve kış ayları daha sıkıntılı geçiyor. Karlı havalarda yolda olmak çok zorluklar yaşatıyor. En önemlisi bu öğrencilerin birçoğu DGS sınavına hazırlanıyor. Günde 3-4 saatleri  yolda geçiyor.  Okulda ders görüyoruz yoruluyoruz üstüne birde yol ekleniyor evimize gittiğimizde yorgunluktan ders çalışamıyoruz” ifadelerinde bulundular. 

Yeşilhisar Belediye Başkanı, “Yurt talebimiz var”

Yeşilhisar Belediye Başkanı Halit Taşyapan da, KYK’dan yurt yeri istediklerini ancak hala geri dönüş alamadıklarını ifade ederek, “Bize gelen öğrencinin barınma sorununa çözüm bulmaya çalışıyoruz. Lise seviyesindeki öğrenci yurtlarına yerleştiriyoruz. Ayrı evse ev ya da öğrencileri tanıştırıp onların yanına ev arkadaşı olarak yerleştiriyoruz. Bizlerde sıkıntının farkındayız. Elimizden geleni fazlasıyla yapmaya çalışıyoruz” dedi.

En azından kız öğrencileri yerleştirelim diye düşündük!

Yurdun fiziki yapısının kız erkek öğrencilerin birlikte kalmasına uygun olmadığının altını çizen Başkan Halit Taşyapan, “Üniversitemiz açıldığında ilçede tek bir yurt vardı. Burası da kız yurdu olarak bizim gayretlerimizle yapıldı zaten. İlçemize okulumuz yeni açıldı. Barınma sorunu ve diğer sorunları adım adım çözmeye çalışıyoruz. Kızların kaldığı öğrenci yurdu tek bina olduğu için karışık kalmalarına mevzuat müsaade etmiyor. İki ayrı bina olsa biz ikisine de uygun ortamlar oluştururuz, erkek arkadaşları niye mağdur edelim. Ama binanın fiziki şartları ona müsait olmadığı için şu an öyle bir pozisyonda sadece kızlarımızı en azından bu gidiş gelişten kurtaralım diye düşündük. Bir de onların sayıları biraz da fazlaydı. Kız çocuklarımıza öncelik verdik işin doğrusu” ifadelerinde bulundu.

“Yüksekokulun yaşaması için biz elimizden geleni yapıyoruz” 

Yeni bir yer talebinde daha bulunduğunu anımsatan Taşyapan, konuşmasını şu şekilde sürdürdü:

 “İnşallah erkek öğrencilerimizin de bu mağduriyetlerini gidermek için çabalıyoruz. Kredi Yurtlar Kurumu ile de bu görüşmelerimiz devam ediyor. Yurt yapmak belediyenin asli görevi değil. Ama ilçemize güzel bir yüksekokul açıldı. Yüksekokulun burada yaşaması için biz elimizden geleni yapıyoruz.” 

Taşyapan, ayrıca barınma sorunu yaşayan öğrencilerin kendilerine müracaat etmesini isteyerek, her konuda yardımcı olacağına da dikkat çekti.

>>Dilek Bayram