Yerel seçim süreci başlıyor: İşte detaylar ve tarihler!

Türkiye, 14 ve 28 Mayıs'ta hareketli bir seçim dönemini geride bırakmış yerel seçimlere hazırlık için çalışmalara başlamıştı. Yarın 1 Ocak Pazartesi tarihi itibariyle ise bu süreç resmi olarak başladı. İşte seçim sürecine ait detaylar Kayseri Anadolu Haber'in Kayseri haberlerinde…

Yerel seçim süreci başlıyor: İşte detaylar ve tarihler!

Türkiye’de 31 Mart 2024 yılında gerçekleşecek yerel seçimler için start veriliyor. Seçim takvimi Yüksek Seçim Kurulu (YSK) tarafından belirlendi. 

Mahalli İdareler Seçimleri'ne ilişkin seçim takvimine göre, yarın seçmen kütüklerinin güncelleştirilmesi amacıyla kullanılan MERNİS'ten veri alımı ve güncelleme durdurulacak. Ardından 2 Ocak'ta muhtarlık bölgesi askı listelerinin dökümüyle başlayacak. Bu tarihten itibaren seçime katılabilecek siyasi partiler YSK tarafından ilan edilecek.

Siyasi partiler, 3 Ocak'ta YSK'ye hangi seçim çevrelerinde, hangi usul ve esaslarla aday tespiti yapacaklarını bildirecek. 4 Ocak günü ise muhtarlık bölgesi askı listeleri ve tutuklular ile taksirli suçlardan hükümlülere ilişkin askı listeleri güncellenmek üzere ilçe seçim kurullarınca askıya çıkarılacak.

Seçim takviminin devamında, 10 Ocak'ta partilerin aday tespit usullerini belirtmeleri, 27 Ocak'ta birleşik oy pusulasındaki yerlerin belirlenmesi için kura çekimi, 31 Ocak'ta siyasi partilerin aday adayı listelerini bildirmeleri gibi birçok aşama yer alıyor.

Seçim takvimine göre, 17 Ocak'ta muhtarlık bölgesi askı listeleri ve tutuklular ile taksirli suçlardan hükümlülere ilişkin askı listeleri askıdan indirilecek. Bu tarih aynı zamanda bina bazında seçmen kayıtlarının YSK ve e-Devlet Kapısı'ndan sorgulanmasının son günü olacak.

Seyyar sandıklarda oy kullanabilmeleri için hastalığı veya engeli sebebiyle yatağa bağımlı seçmenlerin başvuruları başlayacak.

27 Ocak’ta siyasi partilerin birleşik oy pusulasındaki yerlerinin belirlenmesi için YSK tarafından kura çekilecek ve ilan edilecek.

31 Ocak ise siyasi partiler aday adayı listelerini ilgili seçim kurullarına bildirmesinin son günü olacak. Ardından 7 Şubat’ta seçmen kütükleri kesinleştirilecek, seçmenlerin oy vereceği yer ve sandıkların belirlenmesine başlanacak.

11 Şubat’ta seçmenlerin oy vereceği yer ve sandıkların belirlenmesi tamamlanırken 16 Şubat’ta il seçim kurullarınca, birleşik oy pusulalarının basım işlemi ile ilgili olarak gerekli ön hazırlıklara başlanacak.

20 Şubat’ta siyasi parti ilçe başkanlıkları belediye başkanlığı, belediye meclis üyeliği, il genel meclisi üyelikleri listelerini düzenleyerek 17.00'ye kadar teslim edecek.

Bağımsız aday olacaklar da adaylık için en geç saat 17.00'ye kadar başvuru yapacak.

22 Şubat, siyasi partilerin aday listesindeki eksiklikleri tamamlamalarının son günü iken 23 Şubat’ta, Geçici aday listeleri ilan edilecek. 29 Şubat günü seçmen bilgi kağıtlarının dökümüne ve dağıtımına başlanacak.

3 Mart’ta kesin aday listeleri ilan edilecek. 4 Mart, Sandık kurullarının oluşum işlemleri tamamlanacak.

21 Mart Perşembe, seçim propagandası ve yasakları başlayacak. 24 Mart, Seçmen bilgi kağıtlarının seçmenlere dağıtımı tamamlanacak.

30 Mart’ta ise seçim propagandaları sona erecek. 31 Mart’ta ise vatandaşlar o vermek için sandığa gidecek.