Tarık Sena Kösedağ

Yılbaşı yasağı...

Tarık Sena Kösedağ

Yılbaşındaki 3 günlük yasak boyunca günlerim, evde bilgisayar başında ders çalışmak ya da yazı yazmayla geçti. Bir sürü konu başlığı geçti kafamdan; en sonunda 3 günlük yasak ile ilgili bir yazı yazmaya karar verdim. 
 
31 Aralık Perşembe günü Kayseri Meydanında iğne atsan yere düşmez deyimini doğruluyordu. Bayram arifesi gibi bir kalabalık vardı. Yayaların kalabalığı gibi arabaların kalabalığı gözümden kaçmadı. 2-3 aydır dolmayan otoparklar o gün dolmuştu. Peşine park kavgaları, trafik yoğunluğu…
 
Saatler 21.00 gösterdiğinde 3 günlük sokağa çıkma yasağı başladı. Sokağa çıkma yasağına uyanlar olduğu gibi uymayanlar da vardı. Kovid-19 testi pozitif çıkmış kişiyle teması bulunan kişinin karantina sürecinde olmasına rağmen araba ile seyir halinde gezerken polise yakalanmasına ne demeli bilemedim açıkçası. Yılbaşı kutlamalarının önüne geçilmek için alınan 3 günlük yasakta evlerine çekilenler de oldu tabi ki. 
 
Yasağın ikinci gününde evde otururken camdan aşağı baktığımda cami etrafında toplanan cemaat, parkta oynayan çocuklar, yollardan vızır vızır geçen arabaları gördüm.  Yasaklarda belirli saatlerde fırınlar ve marketlerin açılması güzel bir şey aslında ama büyük marketlerin açılmasını doğru bulmuyorum. Çünkü zaten küçük esnaf zor durumda. Bu zorlu süreçte devletimiz, sıkıntıda olan küçük esnafa katkı sunmak için büyük zincir marketleri kapatıp sadece onların açılmasını sağlayabilir.
 
Millet olarak büyük marketlerden vazgeçemiyoruz. Nasıl olsa ismi, cismi belli diyerek oraları tercih ediyoruz. Zaten onların da girmediği yer kalmadı. Mahalle aralarında bile var. Geçenlerde televizyonda gezerken bir zincir marketin reklamına geldim. Türkiye’de toplam on bin bir şubesi olmuş. O kadar şubeye nasıl yetişiyorlar, o kadar iş yeri nasıl alıcı buluyor anlamadım. İşçi istihdam politikalarını ise hiç anlamadım, çünkü bir şubesine ikinci kez gittiğimde çalışanların değişmiş olduğunu görüyorum. İkilemde kalıyorum ‘ işten mi çıkarıldı? Yoksa başka bir şubeye mi gitti?’ diye. İŞKUR'dan çalıştırma yasasını sürekli kullanıyorlar herhalde...
 
Öyle ya da böyle 3 gün geçti. Nasıl yasak ya da kısıtlama olduğunu anlamadım ama umarım bu haliyle vaka sayılarının azalmasına katkı sağlamıştır. 
 
GÜNÜN SÖZÜ
“Bir insanın gerçek zenginliği, onun bu dünyada yaptığı iyiliklerdir.” Hz. Muhammed (SAV)
 

Yazarın Diğer Yazıları