Osman Çiftci

Krizi yönetmek

Osman Çiftci

KAYSERİ seri şekilde bu denli sallanıyorken ve insanlar panik halinde; parkta kamp çadırında, arabada yatıyorken, köylere, barakalara, bağlara kaçışmışken naçizane birkaç tavsiyem olacak

Panik: Ani dehşet duygusu, büyük korku demek Deprem anında olması normal ama sürmesi normal değil. Şiddetli sarsıntıların tekrar ediyor olması panik havasını sürdürüyor. Sürmemesi için de yapılması gereken şeyler var. Panik yapmayın demek yetmiyor.

Yaklaşık 1.5 milyonluk şehrimizin Valisinin geçici görevlendirilmesi sona ermeli. Oradaki işler de yarım kalmamalı elbette. Vali, yardımcılarından biri ile nöbet değiştirmeli. Yine eli oraların üstünde olsun. Kayseri için Vali Vekili yetersiz demiyorum ama Vali’nin asli görevinin başında olması şehirdeki psikolojik algıyı toparlamak açısından önemli. İçişleri Bakanı Süleyman Soylunun bu konuyu kulak ardı etmemeli.

Vali Çiçek, şimdi Kayseriye daha çok lazım. Ve Kayseri 1.5 milyonluk bir şehir

Milletvekilleri, belediye başkanları asli görevlerini şehirde ve bizzat işin başında olarak yaptıklarını göstermeliler. Şehrin psikolojik terapisinde bu önemli bir unsur. Kayseriden çok deprem bölgesinde verilen görüntüler şehrin ikinci plana atıldığı izlenimine neden oluyor.

Şehrin siyasetçilerinin, belediye başkanlarının, idarecilerinin bu şehrin insanlarını adam yerine koyduğunu sık sık gösterip, kendilerini gösterip hiç bir detayı atlamadan, herkesi muhattap alarak, kimseyi göz ar etmeden gereksiz yere artan panik havasını dindirmesi lazım.

Acil eylem planı ile okullar, kamu binaları hızlı bir taramadan geçirilip kamuoyu teskin edilmeli. Gerekirse her büyük sarsıntıda bu işlemler hızlıca yapılıp, normalleşme sürecine katkı sağlanmalı. Depremler OSB bölgesinde daha çok hissediliyor insanlar işe gitmeye korkuyor.

Sadece depremden hasar gören değil, eski yapılar da hızlıca taranmalı, güçlendirme ya da tahliye tavsiyeleri verilmeli. Tamam zor bir konu ama hiç değilse görünürdeki hale müdahale edilmeli. Eski binaların hasarı depremde hasar görmedi diye görmezden gelinmemeli !!

AFAD müdürü sık sık kamuoyunun karşısına çıkıp tanımayan kimse kalmayacak hale gelene kadar şehrimizi bilgilendirici, yönlendirici açıklamalar yapmalı. Kim olduğunu kimse bilmiyor. AFAD merkezinin sosyal medya hesabından yapılan açıklama yeterli olmuyor.

Bilgi kirliliğinin önlenmesinde Adnan Evsen kadar etkili değil AFAD. Bilgilendirme ve yönlendirme konusunda AFAD Kayseri müdürlüğü topa girmeli. Hiç bir şey bilmiyorsanız DSİ Şube Müdürü Adnan Evseni AFAD

Şehrin yöneticileri TMMOBJMO tarafından hazırlanan Kayseri Deprem Raporundaki Deprem Master Planı tavsiyelerini neden gözardı ediyorlar hayret! Deprem Master Planı çalışmalarını başlattık demek bu kadar mı zor ? Hani daha iyisi?

Yazarın Diğer Yazıları