Osman Çiftci

Kayseripark olayının perde arkası

Osman Çiftci

KAYSERİPARK AVM’nin çelik konstrüksiyonlarla bodrum katta yaptığı kaçak inşaatının durdurulması konusunda Melikgazi Belediye Başkanı Mustafa Palancıoğlunun televizyon programımızda yaptığı açıklaması bazı çevrelerce çarpıtılmaya çalışılıyor. İşin aslını anlatayım

Konunun daha iyi anlaşılması için önce Palancıoğlunun programımızdaki açıklamalarını dikkatle izlemek lazım. Açıklamaları izlemek isteyenler, Olay Türk’ün sosyal medya hesaplarına bakabilir.

Şimdi birileri çıkmış; Kayserili işadamı Süleyman Çetinsayanın sahibi olduğu Kayresiparkın yaptığı iş yasal diye çarpıtma yapıyor. Çetnsaya kıymetli bir işadamıdır, hayırseverdir de ama AVMde yapılan iş yasal değil. Şöyle ki; Kayseri Büyükşehir Belediyesinden AVMnin olmayan kafeteryasına sundurma izni istemişler. Onlar da her kafeye, yeme içme alanına standart olarak verilen sundurmanın uygun olduğu ama Melikgazi Belediyesinden 3194 Sayılı Kanuna göre gerekli işlemlerin yapılması gerektiği görüşünü bildirmiş.

Bu konuda Kent Estetik Kurulu’nun aldığı karar var. Kararda, “talep estetik ve çevreye uyum açısından uygun görülmüş olup, talebin kabulüne ve ilgili belediyesince 3194 sayılı Kanun kapsamında gerekli işlemlerin yürütülmesi gerektiğine oy birliği ile karar verildi deniliyor. Okuma yazması olan, kanun kitap bilen, bilmiyorsa bile Google’a girip 3194 Sayılı Kanun neymiş diye araştıran burada ne denilmek istendiğini anlar herhalde.

Buna rağmen Kayseripark AVM yöneticileri kanunu ve Melikgazi Belediyesini yok sayıp, 1 TIR çelik konstrüksiyonla kaçak inşaata başlamış. Konu basında gündeme gelince haberdar olan Melikgazi Belediyesi de inşaatı durdurup 15 gün süre vermiş. Olay bu kadar açık ve net.

***

Hal böyle iken çelik konstrüksiyonlar kolonlara yanlamasına dayanarak yapılan ve böylece taşıyıcı kolonlara da zarar verdiği iddia edilen (hem de depremden sonra) bu kaçak inşaatın savunulacak bir tarafı yok. Hatta şimdi kolonlara zarar iddiası ciddi biçimde incelenmeli.

Bu AVM’nin sahibi Süleyman Çetinsaya değil başkası da olabilirdi. Sonuçta Kayseri halkının çoluk çocuk aile boyu gidip saatlerce zaman geçirdiği bir mekan. Şimdi o kolonlara güvenmeli miyiz bunu Çevre Şehircilik Bakanlığı gibi bir kurumun ilan etmesi lazım.

Hem  Melikgazi Belediyesi’nin kaçak yapı işlemi yaptığı tek yer sadece Kayseri Park AVM de değil. Eski Melikgazi Beğendik, şimdiki Kayseri Tanzimde demir profillerle yapılan şu inşaata da kaçak yapı işlemi yapılmış. Bu demir profillere güvenip üstüne çıkabilir misiniz?

Vicdan sahibi herkes Melikgazi Belediye Başkanı Palancıoğlunun açıklamasını, Melikgazi Belediyesinin işlemlerini çarpıtmaya kalkmasın derim. Yapılan işlemi bu şehrin ayakta alkışlaması gerekir. Çetinsayanın art niyetli olmadığını, idarecilerinin hatası olduğunu düşünüyorum.

Yazarın Diğer Yazıları