Osman Çiftci

Kayseri'nin GES yatırımcılarında EPDK paniği

Osman Çiftci

EPDK düşündüğü yönetmeliği yayınlarsa çok sayıda yatırımcıyı batırabilir…

Dünyada güneşi en bol ülkelerden biriyiz. Öyle ki dağı, taşı, verimsiz arazileri, çatıları Güneş Enerjisi Santrali (GES) kurarak verimli hale getirip dünyanın en önemli tüketimlerinden biri olan enerjide lider ülke olmamız mümkün.

Bu yolda da ilerleniyor aslında…

2019 yılından beri yürürlükte olan Elektrik Piyasasında Lisanssız Elektrik Üretim Yönetmeliği ile tüketim abonelerine "sözleşme gücü"nün iki katı kadar lisanssız güneş enerjisi santrali (GES) yapma imkanı sağlandı ve parası, kredibilitesi, gücü, imkanı olan herkes GES kurdu, kurmaya çalışıyor.

Bu sayede ülkenin elektrik ihtiyacı da karşılanıyor, işin yatırımcısı da güzel para kazanıyor.

Elektrik tüketimi olan yatırımcılar kendi elektrik ihtiyacını karşıladıktan sonra fazlasını sisteme satıyor.

Kayseri’de çok sayıda yatırımcı gerek öz kaynakla gerekse kredi ile tüketim fazlası yatırımı yaptı.

Yanlış anlaşılmasın benim böyle bir yatırımım yok, imkanım olsa yapardım. Ama şimdi iyi ki imkanım yokmuş iyi ki borçlanıp da böyle bir yatırım yapmamışız diyorum.

Çünkü…

Elektrikte kendine yeten bir ülke olmamız böylece mümkün iken şimdi EPDK’nın süreci tepetaklak edebilecek adımlar atacağından söz ediliyor.

Öyle ki; bu işe yatırım yapanları yatırım yaptığına pişman edebilecek bir yönetmelik hazırlığı gündemde.

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) tarafından çıkarılmaya hazırlanılan "Elektrik Piyasasında Lisanssız Elektrik Üretim Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik” GES yatırımcılarını batırabileceği gibi Kayseri ekonomisini de sarsabilir. Kayseri ekonomisine yön veren sanayi kuruluşlarının GES yatırımlarını batışa sürükleyebilir.

Şöyle ki; EPDK’nın çıkarmaya hazırlandığı yönetmelik değişikliğine göre; kurulu gücün iki katı elektrik üreten GES yatırımcısından artık kullandığı elektriğin fazlası ücretsiz olarak alınacakmış.

Akıllara ziyan bir durum.

Düşünebiliyor musunuz, sen kurulu trafo gücünün iki katı GES kur, kullandığın elektriğin fazlasına satın alma garantisi veriyoruz diyen devleti ne duruma düşürecekler.

“GES yatırımcısının tükettiğinden fazla olan enerjinin bedelsiz olarak Yenilenebilir Enerji Kaynaklarını Destekleme Mekanizması'na (YEKDEM) aktarılması” diye süslü laflarla bir hak gaspına sebebiyet verecekler.

Bu durum yatırım yapmış olanlara çökme değil de nedir?

Bu durum yatırım yapacak olanların önünü kesmek değil de nedir?

Kredi ile GES kuranlar bu durum karşısında nasıl batmasın?

EPDK ülkenin de yatırımcının da çıkarına olan durumu neden sabote etmek ister anlamış değilim.

FETÖ yapılanması ya da ne bileyim art niyetli bir organizasyon bu işe el atsa ve enerji kaosu oluşturmaya çalışsa bundan ötesini yapamaz.

Kayserili sanayici ve işadamlarından arayıp bu konudaki tepkilerini dile getiren, “Ne yani devlet bize çökecek mi?” diyenler oldu.

Bu durum ne hakkaniyete sığar ne Türkiye Cumhuriyeti Devleti’ne yakışır.

Öyle bir yönetmeliğin çıkması Türkiye gibi ciddi bir enerji açığı olan kalkınma sürecindeki ülkemizin böylesi abuk subuk hamlelerle önünün kesilmesi anlamına gelir.

Bu yönetmeliği aklından geçirenlerin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından derhal görevden uzaklaştırılması hatta niyetlerinin soruşturulması gerektiğini düşünüyorum.

ROBİN HOOD’CULUK OYNAYACAKLARMIŞ

Bu işin şakası yok; yönetmeliğe uygun şekilde yatırım yapanları, bağlantı yapanları mağdur edecek, yeni yatırımların önünü kesecek zırva bir yönetmelik taslağı.

Aklı başında kimse “doğru” demez…

Ve zırva tevil edilmeye çalışılıyor…

Neymiş; GES’lerdeki tüketim fazlasından elde edilecek elektrik fazlası evlere ücretsiz dağıtılacakmış.

Sanırsın yönetmelik taslağını oluşturan muhterem babasının bağından bahçe bağışlıyor.

Robin Hood’culuk mu oynuyorsunuz hayırdır ?

Kimin hakkını kime peşkeş çekiyorsunuz, böyle bir devlet anlayışı olabilir mi?

Sabote etmenin kılıfı da bu olsa gerek; evlere ücretsiz elektrik…

Evlere ücretsiz elektrik derken, bu dedikleri de elektriğe zam ihtiyacını azaltacakmış. Bedava elektrik dağıtımı falan yok yani…

Dünya Gazetesi’ne isim vermeden açıklama yapan EPDK yöneticileri, “Bazı sanayicilerin uygulamayı istismar ettiğini, hayvancılık, sulama gibi yatırımlar için elektrik üretim tesisi kurulduğunu ancak bu faaliyetin yürütülmeyerek sadece elektrik satışının yapıldığını” belirtmiş…

Kanun ve yönetmeliğe uygun olarak yapılmış yatırımlara da böylece çamur atılıyor.

Bu neyin kafası ben anlamadım.

Ülkede enerji açığı var, bırakın kim nasıl üretiyorsa üretsin kardeşim siz neyin peşindesiniz?

Elektrik üretildiğine bakmıyor da neymiş istismar ediliyormuş.

Yuh size…

Asıl istismar yatırımcıya karşı sizin bu yaptığınız…

Bu tesisler kurulurken neredeydiniz siz, keklik avına mı çıkmıştınız ?

TANER YILDIZ: YATIRIMCIYI MAĞDUR ETMEMEK GEREKİR, GÖRÜŞMELER SÜRÜYOR

Konuyu önceki dönem Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı, AK Parti Kayseri Milletvekili Taner Yıldız’a sordum.

Taner bey, “Evet EPDK’nın böyle bir yönetmelik hazırlığı sözkonusu ama yatırımcıyı mağdur etmemek gerekir. Böyle bir yönetmelik yayınlanırsa yatırımcıya ne getirir ne götürür buna bakılacak. Görüşmeler sürüyor, 2-3 gün daha bu konu üzerinde çalışmalar devam edecek.” dedi.

Yıldız, GES’lerde üretilen elektriğin kurulu güce yani trafo gücüne göre mi yoksa tüketilen güce göre mi satın alınacağı konusunda GES yatırımcılarının beklentilerinden haberdar olduklarını söyledi.

Ülkenin yıllarca Enerji Bakanlığı’nı yapmış bir ismin tecrübesinin, sahadan edindiği izlenimlerin faydalı olmasını ümid ediyorum.

BÜYÜKSİMİTÇİ: ÖYLE ŞEY OLUR MU?

Dün şehrimizde Bakan vardı malum, aradığım birçok kişi ile bu konuda enine boyuna konuşamadım.

Nam-ı diğer yürüyen devlet, AK Parti 1. Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş ile bilahare görüşelim dedik.

Kayseri Sanayi Odası Başkanı Mehmet Büyüksimitçi telefonuna bile bakamadı ama sonradan döndü, üstünkörü konuştuk.

Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Özdebir’in bu konudaki tepkisini aktardım.

KAYSO Başkanı Büyüksimitçi:

“Öyle şey olur mu, yönetmeliğe güvenip yatırım yapanların mağdur edilmesi doğru olmaz. Bundan sonrası böyle olacak denirse anlaşılır yanı olabilir ama bu dediğiniz gibiyse yanlış. Bu konuda Kayseri Sanayi Odası olarak görüşümüzü açıklayacağız.” dedi.

Velhaslı, EPDK ortalığı karıştırmış durumda.

Bu işe yatırım yapmış olanlar hatta yatırım için çağrı mektubu almış herkesin hakkı gasp edilmeden eski uygulamalara göre devam edilmeli.

Ülkenin elektriğe, enerjiye ihtiyacı varken enerji üreten ve üretecek olan yatırımcının önünü kesmeyin, önünü açın kardeşim.

Çıkın şu her işin önünü kesen tipik memur kafasından.

Yazarın Diğer Yazıları