Vali açıkladı: 'Kayseri kırmızıya gidiyor'

Kayseri Valisi Şehmus Günaydın, Kayseri 'nin kırmızı kategoriye yaklaştığı uyarısında bulunarak, 'dinamik denetim dönemi ' anlamına gelen 3D dönemini başlattıklarını söyledi.

Vali açıkladı: 'Kayseri kırmızıya gidiyor'

Kayseri Valisi Şehmus Günaydın ve Büyükşehir Belediye Başkanı Memduh Büyükkılıç, yeni kontrollü normalleşme dönemi kapsamında, koronavirüs tedbirlerine yönelik denetimlerde bulundu. Cumhuriyet Meydanı çevresindeki dükkanlarda gerçekleştirilen denetim öncesinde basın mensuplarına açıklamada bulunan Vali Şehmus Günaydın, halihazırda yüksek riskli anlamına gelen turuncu kategoride bulunan Kayseri 'nin, çok yüksek riskli kırmızı kategoriye doğru yol aldığına dikkat çekti.

"TEKRAR KAPATMAK ZORUNDA KALACAĞIZ"

Vaka sayılarının artması halinde tekrar kapanmaların yaşanabileceği konusunda uyarıda bulunan Günaydın, “Bizler bu kısıtlamaların kalkmasından sonra vatandaşlarımızın tabii ki kurallara uyarak daha fazla kazanım elde etmeleri için bize yardımcı olmalarını istiyorduk fakat, Salı ve Çarşamba günü yapmış olduğumuz denetimlerde bazı esnaflarımızın maalesef daha ilk günde kuralları bir kenara bırakarak kapalı mekanda sigara ve nargile verdiklerine şahit olduk. Böyle devam edersek her 15 günde yapılan değerlendirme sonucunda korkarım ki turuncudan kırmızıya geçeceğiz ve elde ettiğimiz kazanımları da kaybedeceğiz. 15 gün açtığımız işyerini 15 gün sonra kapatmak zorunda kalacağız." diye konuştu.

3D DÖNEMİ BAŞLIYOR

İlde vaka sayılarının 15 gün içerisinde yüzde 50 oranında arttığının altını çizen Günaydın, 'dinamik denetim dönemi ' anlamına gelen 3D dönemine geçileceğini belirtti. Günaydın, 3D dönemine dair şu bilgileri verdi:
“İlimizde 4 bin kişinin katılımıyla dinamik denetim dönemini başlatmış bulunuyoruz. 3D dönemi. Bizler bu denetimlerle vatandaşımızı bilgilendireceğiz. Vatandaşımıza elde ettiğimiz kazanımları korumak adına daha fazla çaba göstermemiz gerektiğini ifade edeceğiz. Hatırlarsanız ‘gerekmedikçe 15 gün evden çıkmıyoruz Kayseri’ sloganıyla daha önce içerisinde bulunduğumuz kritik ortamdan çıkmıştık. Şimdi yeni bir dönem başlıyor. Bu dönem de şöyle olmalı; mesafeleri açacağız mesafeleri açıyoruz. Eğer maviye doğru gidiş istiyorsak mutlaka mesafeleri açmamız lazım. Mesafeleri açmaktan şunu kastediyoruz; birincisi gerekmedikçe kalabalık ortamlara girmiyoruz. Eş dost akraba ziyaretleri yapmıyoruz. Parkta restorantta kafede otururken mutlaka sosyal mesafeye ve diğer kurallara uyuyoruz. Mesafeleri açarsak maviye yaklaşırız. Mesafeleri daralttığımızda da kırmızıya yaklaşacağımızı ifade etmek isterim.”

CUMHURİYET BAŞSAVCILIKLARINA SUÇ DUYURUSUNDA BULUNULACAK

Söz konusu 3D dönemiyle birlikte kurallara uymayanlarla ilgili olarak, idari işlem yapılmasının yanı sıra Cumhuriyet Başsavcılıklarına da suç duyurusu yapılacağını bildiren Günaydın, “Hiç kimsenin toplum sağlığını başta kendi sağlığı olmak üzere tehlikeye atmaya hakkı yok. İçinde bulunduğumuz bu hassas dönemde herkesin çok daha dikkatli olması ve kurallara uyması gerektiğini ifade ediyorum. Denetimler sürüyor, göreceksiniz ki vatandaşlarımız bize katkı verirse inşallah daha önce de başardığımız gibi on gün içerisinde tekrar olumlu bir döneme girmiş olacağız. Bunu durdurmak için on günlük bir süremiz var, herkese görev düşüyor.” ifadelerini kullandı.

“RESMEN CİNAYET”

Başkan Büyükkılıç, ise basın mensuplarının, toplu taşımalarda düzenlemeye gidilip gidilmeyeceği sorusuna şöyle yanıt verdi:
“Ulaşımda herhangi bir sorun yok 225 bin civarında yolcu kapasitemiz var ama seferler sayımız aynı 8 binlere yakın. Pik saatlerde ringlerimiz direkt gidiyor aktarma söz konusu olmuyor. Herhalde şuan en risksiz alan bizim toplu ulaşım alanı çünkü 3 aydan beri HES kodu uygulamamız var . Uygulama başladığından bu yana 200’e yakın vatandaşımızı HES kodu uygulamasından dolayı tespit ettik ve ilgili yerlere bildiriyoruz. Virüs taşıyan kişinin toplu taşıma kullanmak istemesinin izah edilir bir durumu yoktur. Resmen cinayettir. Ne olur bana bir şey olmaz demeyelim.”
Açıklamaların ardından Vali Günaydın ve Başkan Büyükkılıç, denetim yapmak üzere esnafı gezi ve vatandaşlara maske dağıtarak kuralları hatırlattı. Tedbirlere uyan vatandaşlara teşekkür edilirken, işyeri sahiplerine de mekanlarda aynı anda kaç kişinin bulunması gerektiğine yönelik afişlerin asılması gerektiği hatırlatıldı.

>>Ekrem Nazlı