Üreticiden tüketiciye fiyatlar katlanarak geliyor!

Geçtiğimiz ocak ayında üretici ile market arasındaki fiyat farkı dikkat çekti. Üreticide 4 lira, olan portakal markette 20 liraya satıldığını gören tüketiciler bu fiyatlara isyan etmiş durumda. Detaylar Kayseri Anadolu Haber'in Kayseri bülteninde…

Üreticiden tüketiciye fiyatlar katlanarak geliyor!

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar’ın açıklamasına göre ocak ayında üretici ve market arasındaki fiyat farkının rekor seviyede olması tüketicinin dikkatini çekti. Bayraktar, yaptığı yazılı açıklamada, portakal başta olmak üzere birçok üründeki fiyat farkının anlattı.

Ocak ayında üretici ile market arasındaki en büyük fiyat farkının yüzde 404,2 ile portakalda olduğunu ifade eden Bayraktar, bunu yüzde 396,7 ile mandalina, yüzde 385,2 ile limon ve yüzde 256,5 ile kuru soğanın takip ettiğini söyledi.

Üreticide 4 lira olan portakalın markette 20 lira 17 kuruşa, 5 lira 25 kuruş olan mandalinanın ise 26 lira 8 kuruşa satıldığını belirtti.

Üreticiden tüketiciye fiyatlar katlanarak geliyor!

Bayraktar, marketlerde fiyatı en fazla artan ürünün yüzde 34,7 ile yeşil fasulye olduğunu kaydetti.

Ayrıca, yeşil fasulyeyi yüzde 29,8 ile salatalık, yüzde 28,4 ile ıspanak ve yüzde 22,9 ile pırasanın takip ettiğini ifade etti. Fiyatı en çok azalan ürünün ise yüzde 20,7 ile kuru üzüm olduğunu belirtti.

Üreticide 34 üründen 24'ünde fiyat artışı görülürken, 2'sinde fiyat düşüşü olduğunu dile getiren Bayraktar, ocak ayında en çok fiyat düşüşünün portakalda yaşandığını belirtti. 

Üreticiden tüketiciye fiyatlar katlanarak geliyor!

Bayraktar, ‘Üretici fiyatlarında kuru fasulye, nohut, kırmızı mercimek, yeşil mercimek, pirinç, kuru üzüm, kuru incir, Antep fıstığında fiyat değişimi yaşanmadı.’ dedi.

Üretici fiyat değişimlerinin nedenlerine de değinen Bayraktar, yumurtadaki fiyat düşüşünün arz ve talep dengesizliğinden kaynaklandığını, yeşil soğan, salatalık, marul ve patlıcanda ise arzdaki azalışın fiyatları artırdığını belirtti.

Son olarak Bayraktar, amonyum nitrat, amonyum sülfat ve üre gübresinin fiyatlarında artış yaşandığını, süt yemi, besi yemi, elektrik ve mazot fiyatlarında da artış olduğunu aktardı.