Tütün ürünlerinde yeni yılda ÖTV artışı!

Her yeni yılda sigara ve alkole yapılan ÖTV artışıyla birlikte fiyatlar yükseliyor. Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) ve vergi oranlarındaki değişikliklerle birlikte, sigara fiyatlarındaki artışın kaçınılmaz olduğu gözlemleniyor. Detaylar Kayseri Anadolu Haber'in Kayseri haberlerinde..

Tütün ürünlerinde yeni yılda ÖTV artışı!

Yılbaşı itibarıyla sigara ve alkole yapılan ÖTV artışıyla birlikte, tüketicilerin cebinden daha fazla ödeme çıkacak. Temmuz ayından bu yana yüzde 14 artan Üretici Fiyat Endeksi'nin yılsonunda yüzde 16'ya ulaşması bekleniyor. Bu durum, sigara fiyatlarına otomatik bir artış getirecek.

HaberTürk’te yer alan habere göre, Sigara fiyatlarındaki bu artışta etkili olan faktörler arasında asgari maktu vergi, maktu vergi ve nispi vergi bulunuyor. Şu anda bir sigara başına 1,1114 lira olan asgari maktu vergi, paket başına yeni yılda 25,78 liraya yükselecek. Ayrıca, paket başına alınan 1,1043 lira maktu vergi de bu artışa ekleniyor. Yüzde 63'lük nispi vergi de unutulmamalı.

Bu değişikliklerle birlikte, bir paket sigaradan alınan ÖTV en az 27 lira 6 kuruş olacak. Ancak, bu rakamın sigaranın satış fiyatının yüzde 63'ünden daha az olmaması şart. Bu durumda, sigaradan alınacak ÖTV 42,96 liraya ulaşıyor. Yüzde 20'lik KDV artışıyla birlikte, bir paket sigaranın en az 51,5 liraya satılması gerekecek.

Piyasada şu anda en ucuz sigaranın 45 liraya satıldığı göz önüne alındığında, sigara fiyatlarındaki bu artışın özellikle düşük gelir gruplarını kaçak alkol ve sigara tüketmeye yönlendirebileceği belirtiliyor.

Yılın son altı ayında beklenen ÜFE artışı ve vergi oranlarındaki değişiklikler, tütün ve alkol ürünleri fiyatlarını olumsuz etkilemeye devam ediyor. Tüketiciler, bu artışın etkilerini daha fazla hissetmemek için alternatif çözümlere yönelebilir.