Türkiye-Macaristan Arasında Hangi Anlaşmalar Yapıldı?

Türkiye ile Macaristan arasındaki dostluk anlaşmasının 100. Yılında Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan ile Macaristan Başkanı Viktor Orban bir araya gelerek bakın hangi anlaşmaları imzaladılar? Detaylar Kayseri Anadolu Haber'in Kayseri haberinde…

Türkiye-Macaristan Arasında Hangi Anlaşmalar Yapıldı?

Türkiye ile Macaristan arasındaki dostluk anlaşmasının 100. Yılında Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan ile Macaristan Başbakanı Viktor Orban bir araya geldi. Bakın hangi anlaşmalar imzalandı?

Türkiye-Macaristan Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi’nin (YDSK), Altıncı Toplantısı’na katılan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Macaristan Başbakanı Victor Orban başkanlığındaki toplantının ardından, iki ülke arasında 17 maddelik iş birliği anlaşması yapıldı.

Anlaşmalar sırasında, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Cumhurbaşkanı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Büyükelçi Akif Çağatay Kılıç ve Macaristan yetkilileri hazır bulundu.

İşte imza atılan anlaşmalar;

  1. Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Macaristan Başbakanı Orban, Türkiye Cumhuriyeti ile Macaristan arasında Stratejik Ortaklığın Geliştirilmiş Stratejik Ortaklık Düzeyine Yükseltilmesi Hakkında Ortak Siyasi Bildiri'yi imzaladı.
  2. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile Macaristan Kültür ve İnovasyon Bakanlığı arasında Sosyal Hizmetler Alanında İşbirliğine İlişkin Mutabakat Zaptı imzalandı.
  3. Kültür ve Turizm Bakanlığı Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı ile Macaristan Kültür ve İnovasyon Bakanlığı arasında Mezun Politikaları ve Burs Programları Konusunda İşbirliğine İlişkin Mutabakat Zaptı imzalandı.
  4. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile Macaristan Kültür ve İnovasyon Bakanlığı arasında 2025 Ortak Bilim ve İnovasyon Yılı İşbirliğine Niyet Beyanı imzalandı. Ayrıca, Savunma Teknoloji Alanlarında Araştırma, Geliştirme ve İnovasyon İşbirliğine İlişkin Mutabakat Zaptı imzalandı.
  5. Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı ile Macaristan Savunma Bakanlığı arasında Savunma Sanayii İşbirliği Mutabakat Zaptı imzalandı.
  6. Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı ile Macaristan Başbakanlık Kabine Ofisi arasında Görsel İşitsel Politika ve Hükümet İletişimi Alanlarında İşbirliğine İlişkin Mutabakat Zaptı imzalandı.
  7. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile Macaristan Dışişleri ve Dış Ticaret Bakanlığı arasında Nükleer Enerji Alanında İşbirliği Mutabakat Zaptı imzalandı.
  8. Dışişleri Bakanlığı ile Macaristan Dışişleri ve Dış Ticaret Bakanlığı arasında İşbirliği Anlaşması imzalandı.
  9. Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Macaristan Hükümeti arasında Sivil Acil Durumlar Alanında İşbirliği Anlaşması imzalandı.
  10. Türkiye Cumhuriyeti İçişleri Bakanlığı ile Macaristan İçişleri Bakanlığı arasında Ortak İşbirliği Mekanizmasının Kurulmasına Dair Niyet Beyanı imzalandı.
  11. Nurol Holding ile Raba ve N7 Arasında İşbirliği Mutabakat Zaptı imzalandı.
  12. BOTAŞ ile MVM Arasında İşbirliği Mutabakat Zaptı imzalandı.
  13. Gülermak ile V-HID Arasında Mutabakat Zaptı imzalandı.
  14. Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı Devlet Arşivleri Başkanlığı ile Macaristan Milli Arşivi Arasında İşbirliği Protokolü imzalandı.
  15. TRT ile MTV ve DUNA Arasında İşbirliği Ek Protokolü imzalandı.
  16. Yunus Emre Enstitüsü ile Eötvös Lorand (ELTE) Üniversitesi Arasında Türkoloji Alanında İşbirliği Protokolü imzalandı.

Bu anlaşmalar, Türkiye ve Macaristan arasındaki çeşitli sektörlerde iş birliğini güçlendirmeyi amaçlamaktadır.