TAŞERONA MÜJDE!

Yıllardır beklenilen ve seçim süreçlerinde vaat edilen Kamu İktisadi Teşebbüslerinde çalışan (KİT) taşeron işçilerine gece yarısı alınan kararla kadro müjdesi geldi. Büyükşehir Belediye Başkanı Memduh Büyükkılıç da, 'Çalışanlarımız adına sevindirici bir haber' dedi.

TAŞERONA MÜJDE!

23 Nisan tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM)’ye KİT’lerde çalışan taşeron işçilere kadro kanun teklif edilmişti. Meclis’in açılması ile çalışmalara başlanılan Kanun Teklifi hakkında müjde önceki gün gece geldi. Cumhurbaşkanı Kararnamesi ile onaylanan ve resmi gazetede yayımlanan kanun da KİT taşeron işçilerine, sınav ile kadro imkânı sağlandı.

14 Ekim 2021 tarihinde onaylanan Cumhurbaşkanı Kararnamesi, 15 Ekim 2021 tarihli Resmi Gazete’de yayınlandı. 4620 Karar sayısı ile yayımlanan Resmi Gazete’ de, “Kamu iktisadı teşebbüsleri ve bağlı ortaklıklarının 2022 yılına ait Genel Yatırım ve Finansman Programının ekli Kararda belirtildiği şekilde tespit edilmesine, 233 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin 29’uncu maddesi gereğince karar verilmiştir” denildi. 

KANUN METNİ YAYIMLANDI

Kanun metninin içeriğinde ise şu ifadelere yer verildi:

“Hizmet alım yoluyla çalıştırılan personelin sürekli işçi kadrolarında istihdamı

 MADDE 8- (1) Kamu iktisadi teşebbüsleri ve bağlı ortaklılarında, personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alım sözleşmeleri kapsamında yükleniciler tarafından çalıştırılmakta olanlardan 4/12/2017 tarihi itibariyle en az iki yıl kesintisiz (yıllık izin, doğum izni, askerlik ve toplamda 30 günü geçmeyen kesintiler hariç olmak üzere)olarak ilgili teşebbüs ve bağlı ortaklıklarda çalışmış ve halen çalışmaya devam edenler, aşağıda belirtilen usul ve esaslar çerçevesinde yapılacak sınavda başarı göstermeleri halinde halihazırda görev yaptıkları teşebbüs ve bağlı ortaklıklarında işçi statüsünde istihdam edilebilir.”

Kanuna göre 2017 yılı sonrasında en az iki yıl kesintisiz çalışmak şartı yer alıyor. İşçi kadrosuna girebilmek için de bir sınav yapılacağı ve bu sınavda başarılı olanların işçi kategorisinde kadrolu olacakları belirtiliyor. 2022 yılı planlaması içerisinde yer alacak kadro sınavının ne zaman yapılacağı ise henüz bilinmiyor.

SEVİNDİRİCİ BİR HABER

Konuyla ilgili gazetemize bir açıklama yapan Büyükşehir Belediye Başkanı Memduh Büyükkılıç, “Gönlümüz tüm kardeşlerimizin iyi şartlarda ve memnuniyet içerisinde çalışmasıdır. Aynı şekilde çalışan kardeşlerimizin bu aldığı desteği vatandaşlarımıza yansıtmasını arz ederiz. Çalışanlarımız adına sevindirici bir haber” dedi. 

KİT NE DEMEK?

Peki, KİT ne demek? Cumhurbaşkanı tarafından kurulan teşebbüslerin sorumlulukları sermayeler ile sınırlı olup, Yönetim Kurulu, teşebbüsün yetki ve sorumluluğunu taşıyan karar organıdır. Kamu İktisadi Teşebbüsü kavramı, uluslararası alanda değişmekle birlikte KİT'ler kamu iktisadi kuruluşları ve iktisadi devlet teşekkülleri olarak iki gruba ayrılmıştır. Sermayesinin hepsi devletin kontrolü altında olan ve iktisadi açıdan ticari hususlara göre faaliyet gösterenlere Kamu İktisadi Teşebbüsleri adı verilmektedir.

Ülkemizdeki KİT’ler ise şu şekilde:

Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü, Toprak Mahsulleri Ofisi, Elektrik üretim A.Ş, Türkiye Petrolleri A.O., Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları İşletmesi Genel Müdürlüğü, Türkiye Elektrik Ticaret ve Taahhüt A.Ş., Toprak Mahsulleri Ofisi, Türkiye Taşkömürü, Devlet Malzeme Ofisi Genel Müdürlüğü, Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) Genel Müdürlüğü, Et ve Süt Kurumu Genel Müdürlüğü, Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü, Devlet Malzeme Ofisi Genel Müdürlüğü.

HABER: Dilek BAYRAM